Overnachten in Ghana

In Ghana is genoeg keuze om te overnachten, in alle delen van het land. Je kunt terecht in hotels, resorts, lodges, guesthouses, hostels en bungalows. Er zijn enkele bijzondere plekken om te overnachten, zoals de voormalige slavenforten aan de kust. Voor kamperen in Ghana zijn beperkte mogelijkheden.

De kwaliteit van de accommodatie wisselt echter nogal in Ghana. Vooral in de hoofdstad Accra, in Kumasi en aan de kust vind je enkele luxere 4- en 5-sterrenhotels die qua comfort en voorzieningen kunnen wedijveren met hotels elders in de wereld. Deze richten zich vooral op overheidsfunctionarissen, diplomaten, zakenreizigers, medewerkers van hulporganisaties en andere mensen die hun rekening niet zelf hoeven te betalen.

Veel middenklasse en budget hotels en guesthouses bieden echter matige kwaliteit. Kamers zijn vies, het onderhoud is gebrekkig, de stroom- en watervoorziening hapert, het meubilair is versleten, het sanitair lekt, de airconditioning is luidruchtig en het personeel is onverschillig – om maar een paar voorbeelden te noemen. Het zijn vaak onopvallende stadshotels die zich vooral richten op de lokale bevolking.

Aan het strand en in populaire toeristische streken vind je echter eenvoudige en goedkope accommodatie die niet heel luxe is, maar wel sfeervol en aangenaam. Hier kom je backpackers, jongere reizigers en vrijwilligers tegen die rondreizen in Ghana. Het is leuk om ervaringen uit te wisselen en samen een biertje te drinken, vooral als je alleen reist.

Mocht je vooral in guesthouses en budgethotels willen slapen, neem dan een lakenzak mee. In deze hotels ontbreekt regelmatig een bovenlaken op een bed. Verder is het verstandig om je eigen klamboe mee te nemen. De meeste accommodatie vind je in Accra, Kumasi, Cape Coast en Takoradi.

Kosten van overnachten in Ghana

Ondanks de gebreken is accommodatie in Ghana relatief duur, als je het bijvoorbeeld vergelijkt met overnachten in Zuidoost-Azië. Voor de betere en luxere hotels betaal je al snel meer dan € 200 per nacht. Als gewone reiziger kom je waarschijnlijk eerder terecht in budgethotels, hostels en guesthouses. Hier ligt de prijs van een kamer gemiddeld tussen de € 15 en € 30. Je hebt dan een ventilator en elektriciteit, maar je deelt de badkamer met andere gasten.

In de meeste steden heb je tussen de € 20 en € 50 een eigen kamer met ventilator en badkamer. Hotelkamers die een eigen toilet en badkamer hebben, staan in Ghana bekend als ‘self-contained‘. In de nationale parken kun je soms terecht in eenvoudige bungalows die betaalbaar zijn en waarbij je dicht bij de natuur bent.

Ghana kent nauwelijks officiële campings, maar er zijn strandresorts en lodges met een klein kampeerterrein waar je je tent kunt neerzetten. Hier komen veelal overlanders, reizigers die met hun eigen auto (of fiets) Afrika doorkruisen. Backpackers kamperen niet snel, vanwege het gedoe om in dit warme en drukke tropische land je eigen tent en kampeeruitrusting mee te sjouwen. Overnachten op zo’n kampeerterrein is goedkoop: per persoon betaal je meestal tussen de € 2 en € 6 voor een plek.

Beste en bijzondere hotels in Ghana

Ghana heeft gelukkig enkele strandresorts, lodges en gezellige bed & breakfasts waar je kunt overnachten voor een normale prijs, en waar je tegelijkertijd kwaliteit kunt verwachten. Een aanrader in Kumasi is Four Villages Inn, een bed & breakfast die door een familie wordt gerund en slechts vier (enorme) kamers heeft. Elke kamer is ingericht met kunstwerken van de lokale Ashanti-cultuur. De bed & breakfast heeft een tuin, een terras en een gemeenschappelijke lounge met boeken over bijna elk onderwerp. ► Boek een overnachting in Four Villages Inn vanaf € 87 per nacht

In het noorden van Ghana vind je het Mole National Park, het grootste natuurreservaat van het land met olifanten, antilopen, nijlpaarden, wrattenzwijnen, bavianen en vele andere soorten apen. Dé plek om hier te overnachten, is het Mole Motel (www.molemotelgh.com). Het hotel heeft ook enkele houten chalets: probeer deze te reserveren als je hier naartoe gaat. Laat geen deur openstaan, want de apen komen zo dichtbij dat ze er zomaar met je spullen vandoor kunnen gaan. Er is verder een zwembad, restaurant en bar. Vanuit het hotel worden wandelsafari’s georganiseerd.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels, guesthouses en overnachten in Ghana, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/MarkB; Wereldreizigersclub; Four Villages Inn.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam