Bezienswaardigheden in Ghana

Ghana is een van de juwelen van West-Afrika, een land met een enerverende geschiedenis, afgelegen natuurreservaten, levendige steden en idyllische stranden. Een bezoek aan een van de beruchte koloniale slavenforten confronteert je de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis, maar heilige apen of krokodillen vrolijken je weer op. In het sympathieke Ghana ervaar je de typische Afrikaanse chaos op de grootste markt van West-Afrika of serene rust bij de oudste moskee van het land. Ga op op vakantie naar deze vriendelijke plek? Hier vind je de beste bezienswaardigheden in Ghana.

Boabeng Fiema Monkey Sanctuary

Het Boabeng Fiema Monkey Sanctuary is een klein beschermd bos in het midden van Ghana. Het is de beste plek om twee schattige apensoorten van dichtbij te ontmoeten: de monameerkat en de zwart-witte franjeapen. De lokale dorpelingen beschouwen beide apensoorten als heilig. Lees hier meer over het Boabeng Fiema Monkey Sanctuary

Accra

Accra is niet te missen tijdens je vakantie in Ghana, de bruisende hoofdstad met genoeg genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen door te brengen. Het is een drukke stad met meer dan 2 miljoen inwoners en rommelig verkeer, maar de inwoners zijn vriendelijk, het is relatief veilig en met taxi’s of minibusjes kun je overal komen. Je kunt er een bezoek brengen aan het Nationaal Museum, met tentoonstellingen over de Ghanese cultuur en geschiedenis. In het centrum van Accra vind je ook het Kwame Nkrumah Memorial Park, met een monument en mausoleum ter nagedachtenis aan de eerste president van Ghana.

Een hoogtepunt voor velen is verder de Makola-markt, een chaotische plek waar je van alles kunt krijgen. De kraampjes verkopen exotisch fruit, groenten en vlees, maar ook huishoudelijke producten en handwerk. Veel kraampjes worden bestierd door Afrikaanse vrouwen met prachtige hoofdtooien. Accra heeft ook verschillende schilderachtige stranden, waaronder Labadi Beach, Coco Beach en Bojo Beach.

Cape Coast

Aan de kust van Ghana vind je de meeste forten en kastelen van heel West-Afrika. Die zijn in de 17e eeuw door de Europeanen gebouwd, toen ze dit deel van Afrika begonnen te koloniseren. Een van de grootste forten is het Cape Coast Castle, dat gebouwd werd in 1653. Oorspronkelijk vond hier de handel plaats in goud, peper en hout, maar later veranderde het in een van de grootste slavenforten van West-Afrika.

Onder leiding van de Nederlanders en de Britten werden hier slaven onder verschrikkelijke omstandigheden vastgehouden, in donkere gewelven met kettingen en metalen klemmen om hun armen en benen. Via The Door of No Return werden ze als vee op een schip geladen en richting Amerika getransporteerd.

Het fort is nu een museum en een van de populairste bezienswaardigheden, waar je meer leert over de slavenhandel en de geschiedenis van Ghana. Je kunt de aardedonkere kerkers bezoeken waar de slaven vastzaten, en waar nog steeds de toenmalige martelwerktuigen liggen. Het museum bevindt zich in Cape Coast, een stad 150 kilometer ten westen van Accra. Je kunt hier wandelen langs oude koloniale gebouwen.

Kakum National Park

Ongeveer 20 kilometer ten noorden van Cape Coast ligt Kakum National Park, een van de laatste stukjes tropisch regenwoud van Ghana. Het is een dicht bebost gebied met meer dan 250 verschillende soorten vogels, vele soorten vlinders en wilde dieren als bosolifanten, meerkatten en antilopen. Je kunt met een parkwachter een wandeling van 2 uur maken door het park, al is de kans niet zo groot dat je olifanten of andere grotere zoogdieren tegenkomt. Door het dichte struikgewas zijn ze moeilijk te zien. Tijdens een wandeling krijg je meteen uitleg over de geneeskrachtige werking van verschillende planten.

De grootste attractie van Kakum National Park is de Canopy Walkway, een serie hangbruggen waar je tot 30 meter hoogte boven de bomen wandelt. Je hebt een spectaculair uitzicht op het bladerdak van het oerwoud en mogelijk zie je beneden tussen de bomen een bosolifant scharrelen. Op de hangbruggen loop je van boomtop tot boomtop, via zes uitkijkplatformen. De totale lengte van de touwbruggen is zo’n 350 meter. De route boven het oerwoud is zeker de moeite waard, ook als je last hebt van lichte hoogtevrees. Vanuit Cape Coast kun je makkelijk een dagtrip maken naar Kakum National Park.

Kumasi

Kumasi is de culturele hoofdstad van Ghana, de tweede stad van het land die eigenlijk niet mag ontbreken tijdens een rondreis. Kumasi is de oude hoofdstad van het Ashanti-koninkrijk, dat tussen de 10e en 19e eeuw het gebied beheerste. In 1896 kwam er een einde aan het koninkrijk, toen de Britten de macht kregen in Ghana.

In het Nationaal Cultureel Centrum ontdek je meer over de geschiedenis van de Ashanti’s en leer je wat voor voortreffelijke ambachtslieden ze waren. Je ziet onder meer de gouden sieraden, geverfde batik-doeken, voorwerpen van aardewerk en keramiek, en houtsnijwerken. Er zijn winkeltjes en galeriewerkplaatsen waar workshops worden gegeven en er staan regelmatig dansvoorstellingen op het programma.

Kumasi heeft ook de grootste openluchtmarkt van West-Afrika, dat wel past bij de stad met de grootste verkeerschaos van Ghana. De Kejetia Market is een uitgestrekt, luidruchtig en verbluffend groot doolhof met duizenden volgestouwde kraampjes waar handelaren alles verkopen dat een mens maar nodig heeft. Er zijn alleen enkele honderden kraampjes waar niets anders dan sneakers worden verkocht. Je verdwaalt waarschijnlijk al snel in de vele steegjes, gangetjes en nauwe doorgangen van de markt.

Mole National Park

In het noorden van Ghana ligt het Mole Nationaal Park, het grootste natuurreservaat van het land met olifanten, antilopen, nijlpaarden, wrattenzwijnen, bavianen en vele andere soorten apen. Dit is de plek waar je naartoe moet als je een safari wil maken in Ghana, een glooiende savanne waar je met een parkwachter op zoek kunt gaan naar de leeuwen die hier eveneens zouden leven. Ook zonder safari kun je al veel wilde dieren zien. Gewoon vanaf de veranda van je bungalow of vanuit het zwembad kun je in de verte al groepjes olifanten zien drinken bij een meertje.

In het hoofdkwartier van het park zijn enkele houten chalets en een hotel waar je goedkoop kunt verblijven, het Mole Motel (www.molemotelgh.com). Laat geen deur openstaan, want de apen komen zo dichtbij dat ze er zomaar met je spullen vandoor kunnen gaan. Hier kun je een wandelsafari boeken met een gewapende gids. Eventueel kun je met een auto op safari, maar door de slechte staat van de wegen heb je wel een 4WD nodig. Mole National Park ligt 184 kilometer ten westen van Tamale. Je kunt de bus nemen of een taxi regelen (een rit van zo’n 4 uur over een onverharde weg).

Larabanga Moskee

Vlakbij het Mole Nationaal Park vind je de Larabanga Moskee, die al in 1421 is gebouwd. Het is daarmee de oudste moskee van Ghana en een van de oudste moskeeën van West-Afrika. De moskee is in Soedanese stijl gebouwd van aarde, modder, riet en klei. Er zitten houten horizontale balken in om de boel bij elkaar te houden. Het is eigenlijk een wonder dat het gebedshuis zoveel eeuwen heeft doorstaan, ondanks de regen en wind waar het aan is blootgesteld.

In 2002 kwam de moskee echter op de wereldmonumentenlijst te staan omdat het gebedshuis in verval was geraakt en de minaret tijdens een storm was ingestort. Lokale ambachtslieden hebben de moskee gerestaureerd, waarbij net als honderden jaren geleden een soort modderpasta er aan de buitenkant hebben aangebracht. De moskee staat in het dorpje Larabanga, ongeveer 5 kilometer van het Mole Nationaal Park. Vanuit het park kun je er naartoe lopen of een fiets huren. De moskee is nog steeds in gebruik en niet-moslims mogen niet naar binnen.

Fort van Elmina

Iets ten westen van Cape Coast ligt het pittoreske vissersdorp Elmina, met een fort dat volledig in contrast staat met de omgeving van dit pittoreske vissersdorp. Het Fort van Elmina was twee eeuwen lang het hoofdkwartier van de Nederlandse West-Indische Compagnie en werd daarmee een van de meest beruchte slavenforten aan de Ghanese kust. Het fort met zijn witgekalkte muren werd in 1482 gebouwd als het kasteel São Jorge da Mina.

Anderhalve eeuw na de Portugezen veroverden de Hollanders het bouwwerk en organiseerden hier vandaan het transport van Afrikaanse slaven richting Amerika. Jaarlijks werden 2000 slaven per schip vervoerd naar Suriname en eilanden in de Cariben. Tegenwoordig kun je een rondleiding krijgen in het fort en de kerkers bezoeken waar de slaven hun gruwelijke lot moesten afwachten. Het is een indrukwekkende ervaring dat je keel doet dichtknijpen. Maak ook even een wandeling door Elmina langs de kade met de vissersbootjes en vismarkt.

Krokodillenvijver van Paga

Heb je altijd al eens een levende krokodil willen vasthouden? Reis daarvoor naar Paga, in het uiterste noorden van Ghana tegen de grens van Burkina Faso. Hier vind je een heilige krokodillenvijver, een meertje waar al eeuwenlang een paar honderd krokodillen leven. De lokale bevolking gelooft dat de reptielen de ziel van overleden voorouders in zich dragen en daarom geen vlieg kwaad doen. Ze zwemmen in de vijver en spelen met de reptielen alsof ze huisdieren zijn.

Als toerist word je uitgenodigd om (tegen betaling) met een krokodil op de foto te gaan. Je poseert terwijl je de staart van het beest vasthoudt, terwijl een Ghanees op afstand een grote tak gereed houdt om in de bek van de krokodil te stoppen als deze toevallig toehapt. Je hebt wel wat stalen zenuwen nodig om te poseren met zo’n enorme krokodil, maar ongelukken schijnen er nog niet gebeurd te zijn. Als beloning krijgt de krokodil een kip, waar je ook voor moet betalen. Die kip wordt binnen enkele seconden door de krokodil verslonden…

Voor het laatst bijgewerkt op 19 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Ghana, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam