Reizen naar Ghana

Reizen met het vliegtuig naar Ghana

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Ghana reizen. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Accra, de hoofdstad van Ghana. De vliegtijd is ongeveer 6½ uur. ► Boek bij KLM een vliegticket naar Ghana vanaf € 528

Je kunt Ghana ook bereiken met een vlucht met luchtvaartmaatschappij TAP Portugal en een tussenstop in de Portugese hoofdstad Lissabon. TAP Portugal vliegt vrijwel dagelijks van Lissabon naar Accra, een vlucht van 5½ uur. De totale reistijd vanaf Amsterdam Schiphol is dan 9½ uur.

Een goedkoop vliegticket krijg je vaak met een overstap in Casablanca in Marokko. De Marokkaanse luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc vliegt een paar keer per week van Casablanca naar Accra. Deze vlucht duurt 4½ uur.

Ghana is ook goed met het vliegtuig te bereiken vanuit andere landen in West-Afrika. De prijzen van vliegtickets naar Ghana zijn niet afhankelijk van een laag seizoen of hoog seizoen. Vermijd het om met een enkeltje naar Ghana te vliegen. Je kunt dan bij aankomst problemen krijgen met de immigratiedienst, die vereist dat je een retourticket op zak hebt. Daarnaast zijn enkeltjes vanuit Ghana extreem duur – voor je vliegticket ben je dan veel meer geld kwijt dan voor een goedkoop retourtje.

Luchthaven van Accra

Luchthaven van Accra, GhanaAlle internationale vluchten komen aan op Accra Kotoka International Airport (ACC), de grootste en belangrijkste luchthaven van Ghana. Het is ook een van de belangrijkste vlieghubs in West-Afrika. Het vliegveld bestaat uit twee terminals. Terminal 1 bedient vooral binnenlandse en regionale luchtvaartmaatschappijen. Terminal 2 is voor internationale lange afstandsvluchten. Een overdekte voetgangerspassage verbindt beide terminals. Er wordt gebouwd aan een derde terminal, die in juli 2017 gereed moet zijn. De luchthaven ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van Accra.

De luchthaven van Accra beschikt over geldwisselkantoren, geldautomaten en een medische kliniek die 24 uur per dag geopend is. Er zijn bars, cafés en restaurants, er is een duty free winkel en er zijn modeboetieks en winkels die lokale producten verkopen. Tegen betaling kun je gebruikmaken van wifi, waarvoor je in een van de winkels een voucher moet aanschaffen. Ook is er een ruimte waar je kunt gokken en gamen.

In Terminal 2 (voor internationale vluchten) zijn drie VIP-lounges, waar je als economy class passagier tegen betaling toegang toe kunt krijgen. Op de luchthaven zelf is geen hotel, maar op 5 minuten rijden vind je wel het Golden Tulip Accra Hotel (www.goldentulipaccrahotel.com). Vanaf het vliegveld rijdt een gratis shuttlebus naar het 4-sterrenhotel, dat 234 kamers heeft. Website van Kotoka International Airport: www.gacl.com.gh

Vervoer van de luchthaven naar Accra

Je kunt het beste een taxi nemen voor het vervoer van de luchthaven naar het centrum van Accra. Je kunt een taxi boeken bij een balie in de aankomsthal. Er is een taxi met een meter, met een tarief van GH¢ 10.00 voor de eerste kilometer en daar bovenop GH¢ 0.10 per per 100 meter.

Je kunt ook een gedeelde taxi nemen, waarbij je over de prijs moet onderhandelen met de taxichauffeur (afdingen dus!). Spreek altijd een prijs af voordat je instapt om onaangename verrassingen te voorkomen. Na aankomst zul je merken dat de luchthaven druk en chaotisch is. Na het passeren van de paspoortcontrole en de douane zullen talloze mannetjes je benaderen voor een taxirit (of om je bagage te dragen). Probeer deze te negeren.

Buiten de aankomsthal zijn ook kantoortjes waar je een auto kunt huren. Internationale autoverhuurbedrijven als Europcar en Avis hebben een vestiging op de luchthaven van Accra.

Reizen met de bus naar Ghana

Togo – Ghana

Dagelijks rijdt er een bus van Lomé in Togo naar Accra, via de grenspost Aflao (deze grenspost kun je al zowat lopend bereiken vanaf Lomé, de hoofdstad van Togo ligt pal tegen de Ghanese grens). De busrit duurt ongeveer 4 uur. De dienstregeling wordt verzorgd door de West-Afrikaanse busmaatschappij is ABC Transport: www.abctransport.com

ABC Transport heeft ook bussen rijden van Cotonou, de hoofdstad van Benin, naar Accra. Deze expresbussen rijden twee keer per dag. De busrit duurt circa 7½ uur.

Reizen met de auto naar Ghana

Het is mogelijk met de auto helemaal vanuit Nederland naar Ghana te rijden. De snelste route is om in Spanje de veerboot te nemen naar Algerije en daar de Trans-Sahara Highway N1 te nemen. Je vervolgt de weg via Niger, Benin en Togo. Voor deze route is een 4WD vereist. De Trans-Sahara Highway is voor 85 procent geasfalteerd, maar de rest is zand en woestijn. Bovendien is de weg onveilig, onder meer vanwege de politieke instabiliteit in de landen waar je doorheen reist. De afstand vanuit Amsterdam naar Accra over de weg bedraagt ongeveer 7400 kilometer.

Daarnaast kun je te maken met problemen rond visa. Voor een westerling is het lastig een visum voor Ghana te krijgen bij de Ghanese ambassades in een van de West-Afrikaanse buurlanden, zoals Ivoorkust of Togo. Nederlanders moeten normaliter een visum regelen bij de Ambassade van Ghana in Den Haag.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Ghana, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Pixabay/Afrikit.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam