Tips voor een vakantie in Ghana

Ghana: een introductie

Akwaaba! Een vakantie in Ghana beleef je in een van de vriendelijkste, warmste en veiligste landen in West-Afrika. Een bestemming die eerst bekendstond als de Gold Coast, om droevige redenen. Europeanen hadden eeuwenlang de macht in Ghana om zijn goud, en later voor zijn slaven. Met een levendige slavenhandel naar de Amerika’s wisten Portugezen, Britten en Nederlanders hun toch al imposante rijkdom verder te vergroten.

Maar de sympathieke inwoners van Ghana hebben geen hard feelings meer en verwelkomen westerse reizigers met een brede lach om ze hun huidige ‘goud’ te laten zien. Met zijn tropische stranden, nationale parken, savannes, bergen, grotten en het culturele erfgoed van oude koninkrijken zijn er genoeg redenen om vakantie te vieren in het land. In de steden tref je een bruisend nachtleven en grote openluchtmarkten, terwijl de vlaktes van het Mole National Park in het uiterste noorden de thuisbasis zijn van olifanten en nieuwsgierige apen die je rugzak willen legen. Ook de slavenforten die Europeanen hebben gebouwd, zijn nu goed onderhouden en open voor bezoekers. Je kunt er zelfs de nacht doorbrengen.

Ghana is Afrika ‘voor beginners’, wordt wel eens gezegd. In veel opzichten is dat een compliment. Reisorganisaties bieden amper georganiseerde reizen aan naar deze bestemming, maar een individuele vakantie in dit land is prima te doen. Je hebt er prima hotels, vele ondergewaardeerde attracties en een vriendelijke bevolking die altijd bereid is je de weg te wijzen naar de kleurrijke festivals, de wilde dieren en de gouden zandstranden.

Ghana in een notendop

– Oppervlakte: 239.000 vierkante kilometer (6 keer Nederland);
– Inwoneraantal: 34.589.092 (2024);
– Bevolkingsdichtheid: 145 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Accra;
– Talen: Engels, Akan, Moshi-Dagomba, Ewe en Ga;
– Munteenheid: Cedi (GHC);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 5500 (2022).

Informatie over visum Ghana

Reizen en vakantie in GhanaStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Ghana. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij de visumaanvraag nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming en een bewijs van inenting tegen Gele Koorts. Verder moet je twee referenties in Ghana overleggen. Dat kunnen ook adressen van hotels zijn.

Met een single entry tourist visum kun je maximaal 60 dagen in Ghana blijven. Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Ghana in Den Haag. De verwerking van een visumaanvraag duurt minimaal vier werkdagen. Tegen extra betaling is ook een spoedprocedure mogelijk; dan ligt het visum binnen een werkdag voor je klaar. Voor de visumaanvraag moet je vier recente pasfoto’s inleveren. Je moet het visum met een bankpas betalen (pinnen).

Bezienswaardigheden in Ghana

Ghana is een land met een enerverende geschiedenis, afgelegen natuurreservaten, levendige steden en idyllische stranden. Ontdek de chaos op de grootste markt van West-Afrika of de oudste moskee van het land. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Ghana

Boabeng Fiema Monkey Sanctuary

Het Boabeng Fiema Monkey Sanctuary is een klein beschermd bos in het midden van Ghana, tussen de dorpen Boabeng en Fiema. Het is de beste plek om de monameerkat en de zwart-witte franjeapen van dichtbij te ontmoeten. Lees hier meer over het Boabeng Fiema Monkey Sanctuary

Overnachten in Ghana

In Ghana is genoeg keuze om te overnachten, in alle delen van het land. Je kunt terecht in hotels, resorts, lodges, guesthouses, hostels en bungalows. De kwaliteit van de accommodatie wisselt echter nogal. Lees hier alle tips voor overnachten in Ghana

Reizen naar Ghana

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Ghana reizen. KLM vliegt dagelijks rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Accra, de hoofdstad van Ghana. De vliegtijd is ongeveer 6½ uur. Vanuit buurlanden Togo en Benin rijden bussen naar Ghana. Lees hier meer over reizen naar Ghana

Gold of Ghana

Akwaaba in Ghana! Welkom in een van de veiligste en vriendelijkste landen van West-Afrika, waar mensen altijd lachen, de muziek altijd is te horen en je overal die bijzondere Afrikaanse geur kunt opsnuiven. Waar ook ontzettend veel is te zien, van oude Nederlandse slavenforten tot ongerepte nationale parken. Lees hier het dagboek van de reis naar Ghana

Communicatie in Ghana

Internationaal toegangsnummer: +233.
Alarmnummer ambulance: 193.
Alarmnummer politie: 191.
Alarmnummer brandweer: 192 en 999.

Tijdsverschil met Ghana

Tijdens onze winter is het in Ghana 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Ghana 2 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Ghana

De elektriciteit in Ghana is 220-230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt vooral Britse en Indiase stopcontacten die geschikt zijn voor 3-polige stekkers, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor. Grotere hotels gebruiken generatoren voor de elektriciteitsvoorziening.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Ghana, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam