Bezienswaardigheden in Guinee top-10

Guinee bezienswaardighedenGuinee is een land in West-Afrika dat regelmatig met zichzelf in de knoop ligt. Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1958 is het land het toneel van militaire junta’s, politieke strubbelingen en spontane geweldsuitbarstingen. De uitbraak van ebola een paar jaar geleden (inmiddels onder controle) kwam daar nog bovenop. Daarmee is Guinee overigens geen vreemde eend in de bijt, want ook veel buurlanden in West-Afrika kampten met dit soort problemen.

Het verklaart wel waarom Guinee een van de minst bezochte landen is ter wereld. Dit is typisch zo’n land waarbij het draait om de reis en niet de bestemming, beweren reizigers weleens. Toch valt dat wel mee, want Guinee heeft best wat bezienswaardigheden die dit woeste land aantrekkelijk maken. Je kunt er trektochten maken op berghellingen en groene hoogvlaktes, waarbij je in het struikgewas soms chimpansees kunt spotten. Ga op zoek naar de bron van de Nijl, dompel je onder in het lokale dorpsleven, bewonder moskeeën en zie lokale houtsnijders aan het werk op drukke markten.

In dit moslimland kun je je zelfs terugtrekken op tropische eilanden of eenzame stranden aan de kust. En het blijft bijzonder, dat je op een plek bent waar bijna niemand komt. Verdiep je in het actuele reisadvies, neem een ervaren lokale gids in de hand en ontdek de onbekende schoonheid van het land. Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Guinee!

Mount Nimba

Een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden is Mount Nimba, een 1752 meter hoge berg op de grens met Liberia en Ivoorkust. De hele omgeving rondom de berg is een beschermd natuurgebied met bossen, savannes en groene hooglandweides. In het gebied leven verschillende bedreigde diersoorten, zoals levendbarende padden, hoefijzervleermuizen, de West-Afrikaanse leeuw en chimpansees die stenen als gereedschap gebruiken. Er zijn zo’n 50 waterbronnen waaruit riviertjes ontspruiten.

Mount Nimba in Guinee

Het natuurreservaat staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Mount Simba ligt nogal afgelegen in het uiterste zuiden van Guinee. Er zijn dan ook weinig toeristen die deze plek bezoeken, maar het is wel mogelijk. Voor een trektocht naar de berghellingen is een gids verplicht. Verschillende tour operators in Guinee bieden excursies aan. Je kunt een dagtrip maken vanuit het nabijgelegen dorp Gbakole of er een meerdaagse excursie van maken vanuit de hoofdstad Conakry. Je bereikt het park per auto (20 uur rijden) of per vliegtuigje. In de bergen slaap je in tenten.

Wil je een bezoek brengen aan dit natuurparadijs van Guinee?
Boek hier een tour naar het Mount Nimba natuurreservaat

Grote Moskee van Conakry

Conakry is de hoofdstad van Guinee, gelegen op een puntig schiereiland aan de Atlantische Oceaan. Fransen hebben de stad gesticht in 1884 en vanaf 1893 was Conakry enige tijd de hoofdstad van de kolonie Frans-Guinea. Inmiddels is het een grote havenstad met bijna 2 miljoen inwoners en het bestuurlijke centrum van het land. Zoals zoveel andere Afrikaanse steden heeft ook Conakry te maken met armoede, verkeerschaos, gewelddadige protesten en overvallers die het op buitenlandse toeristen hebben voorzien.

Guinee Conakry

Wees op je hoede, want niettemin heeft Conakry enkele bezienswaardigheden die een bezoek de moeite waard maken (naast het nachtleven en de goede restaurants). Een van de grootste trekpleisters is de Grote Moskee van Conakry (Grande Mosquée de Conakry). Het is de vierde grootste moskee ter wereld, met 2500 plekken voor vrouwen en 10.000 voor mannen. Ook is er nog ruimte voor 12.500 gelovigen op de binnenplaats. Saoedi-Arabië financierde de bouw van de moskee in 1982 . De laatste jaren is er wat achterstallig onderhoud, maar de enorme moskee met vier minaretten blijft indrukwekkend om te zien.

Boek tijdig een goed hotel in de hoofdstad van Guinee
Reserveer hier online een hotel in Conakry, tegen de laagste prijzen

Îles de Los

Bij Guinee denk je niet meteen aan een strandvakantie, maar dat verandert meteen als je de boot neemt naar Îles de Los. Dit is een eilandengroep zo’n 7 kilometer voor de kust van de hoofdstad Conakry met goudkleurige zandstranden, wuivende palmbomen en een ontspannen sfeer. De eilanden zijn populair voor een dagtripje, maar je kunt er ook langer blijven om even weg te zijn van de hectiek en politieke spanningen op het vasteland van Guinee.

Roume eiland in Guinee

Er zijn drie hoofdeilanden: Kassa, Roume en Tamara. Daarnaast zijn er een paar kleinere eilandjes. De Portugezen hebben de archipel ontdekt en noemden het Ilhas dos Ídolos – ‘de eilanden van de idolen’. Zoals op zoveel plekken langs de West-Afrikaanse kust gebruikten ze de eilanden voor de slavenhandel. Île de Kassa ligt het dichtste bij de kust en is het meest toeristisch, met hotels, resorts, bars en restaurants. Ook op het middelste eiland Île de Roume is accommodatie. Ferry’s vertrekken vanuit de haven Le Port de Boulbinet in Conakry, maar hotels kunnen ook een transfer regelen met motorboot.

Fouta Djallon

Fouta Djallon is een hoogvlakte in het midden van Guinee, die helemaal doorloopt van Senegal in het noorden tot Sierra Leone in het zuiden. Dit is een van de mooiste streken van het land, met schilderachtige groene heuvels, diepe kloven, zandstenen rotsen, jungle-achtige valleien en rustieke boerengemeenschappen die N’Dama-runderen onder hun hoede hebben.

De hoogste berg is Mount Loura op 1538 meter hoogte. Verschillende rivieren ontspringen in het bergachtige gebied, waaronder de Gambia-rivier en zijrivieren van de Niger en de Sénégal (waar al die landen hun naam aan te danken hebben.

Fouta Djallon in Guinee

De streek is ideaal voor het maken van wandelingen en trektochten, waarbij je onderweg van schitterende uitzichten kunt genieten. Fouta Trekking Adventure organiseert meerdaagse trektochten in deze ‘vergeten bergen van West-Afrika’. Gidsen nemen je mee op voorouderlijke paden van dorp naar dorp, langs traditionele hutten, watervallen en natuurlijke zwembaden. Het stadje Labé is de uitvalsbasis voor wandelingen in Fouta Djallon. Website: www.foutatrekking.org

Cap Verga

Enkele van de beste stranden van Guinee vind je in Cap Verga, ongeveer 225 kilometer ten noorden van Conakry. Het is een populaire bestemming met bamboe strandhuisjes, kokospalmen, granieten rotsblokken en glinsterend wit zand. Je kunt wegdromen in het eindeloze geraas van de Atlantische golven of een duik nemen in de zee. Soms voelt het alsof je hier vakantie viert in het Caribisch gebied dan in een getroebleerd West-Afrikaans land.

Guinee strand

De beste stranden zijn Bel Air Beach en Sobane Beach, met een paar resorts, bars en clubs. Het strand van Sobane heeft meer verlaten stranden en goedkopere accommodaties dan Bel Air. Hier is de ongereptheid wat teloorgegaan sinds de komst van een groot resorthotel in opdracht van president Alpha Condé, die van 2010 tot 2021 aan de macht was in Guinee.

Nationaal Museum van Guinee

Meer over de cultuur en de geschiedenis van Guinee kom je te weten in het Nationaal Museum (Musée National de Sandervalia) in de hoofdstad Conakry. Het museum opende zijn deuren in 1960, kort na de onafhankelijkheid van Guinee. Je ziet hier een verzameling traditionele voorwerpen van het land, waaronder maskers, beelden en muziekinstrumenten.

Er zijn tentoonstellingen over verschillende etnische volkeren en het dagelijks leven van boeren en vissers. Ook bevat de collectie archeologische vondsten en foto’s uit de koloniale periode. Het kan zijn dat sommige zalen leeg staan. Het museum is oorspronkelijk vernoemd naar de Franse avonturier en ontdekkingsreiziger Aimé Olivier de Sanderval (1814-1919), die veel expedities maakte naar Guinee.

Faranah

Faranah is in 1890 gesticht als afgelegen Franse buitenpost aan de Niger-rivier, maar is nu een bruisend provinciestadje in het oosten van Guinee. Deze stad staat bekend om het uitbundige nachtleven. Na zonsondergang stromen de inwoners in groten getale naar een van de cafés en restaurants. Ook de grote moskee en de markten maken Faranah een boeiende tussenstop op de reizigersroute door West-Afrika.

Voor inwoners van Guinee is het stadje bovendien belangrijk als geboorteplaats van Sékou Touré, een held die Guinee leidde naar de onafhankelijkheid van de Fransen. Vanuit Faranah kun je een uitstapje maken naar National Park of Upper Niger (zie hieronder) of op zoek gaan naar de bron van de Niger-rivier. Neem een lokale gids mee, omdat veel locals deze plek als heilig beschouwen.

National Park of Upper Niger

In het oosten van het land ligt het National Park of Upper Niger (Parc National de Haut Niger), een van de weinige gebieden waar nog ongerepte West-Afrikaanse natuur te vinden is. Het reservaat heeft de laatste droogbossen van West-Afrika, maar ook savannes, struiken en oeverbossen langs de rivier de Niger. Deze rivier kronkelt in het noordelijk gedeelte van het park.

Er zijn heel wat wilde dieren, waaronder chimpansees, buffels, krokodillen, nijlpaarden, reuzenschubdieren en Gambiaanse mangoesten. Door de dichte begroeiing kan het lastig zijn om wild te spotten. Een bezoek is sowieso ingewikkeld door de afwezigheid van toeristische voorzieningen. In de stad Faranah kun je een gids en officiële toestemming regelen.

Kindia

Kindia is een landelijk gelegen stadje 130 kilometer ten oosten van Conakry met laagbouw en rieten hutjes. Je kunt er het dagelijks leven op het platteland ervaren, maar Kindia staat ook bekend om de hoogwaardige stoffen en weverijen. Op de stoffenmarkt in het centrum kun je aankopen doen. De grootste bezienswaardigheid is echter de waterval Voile de la Mariée iets ten zuidoosten van de stad.

Guinee waterval bruidssluier

Het is een prachtige waterval waarbij het water 80 meter naar beneden klettert. Letterlijk vertaald is dit de ‘bruidssluierwaterval’, omdat het watergordijn er bij een beetje wind precies zo uitziet. De waterval ziet er op haar mooist uit tijdens het regenseizoen, in augustus en september.

Badiar National Park

In het noorden tegen de grens van Senegal ligt Badiar National Park (Parc National du Badiar), opgericht in 1985 om stroperij tegen te gaan. Aan de andere kant van de grens in Senegal ligt het veel grotere Niokolo-Koba National Park dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. In de savannes, bossen en tussen het struikgewas leven veel verschillende soorten dieren.

Tijdens een safari kun je op zoek naar bedreigde diersoorten als de westelijke rode colobus, chimpansees en de rotspython. Andere wilde dieren zijn onder meer olifanten, luipaarden, antilopen, gevlekte hyena’s en bavianen. Er zijn geen toeristische voorzieningen in het nationaal park, maar in het stadje Koundara kun je een gids regelen die je er naartoe brengt.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 september 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Guinee, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam