Rondreizen Kenia

Turkanameer, Kenia

Het Turkanameer (Lake Turkana) in het noorden van Kenia is het grootste woestijnmeer ter wereld en een van de meest zoute meren van Afrika. Het meer heeft een lengte van 250 kilometer en is daarmee langer dan de hele kust van Kenia. Het Turkanameer staat ook wel bekend als de ‘Jade Sea‘ vanwege de opmerkelijke turquoise kleur van het water (jade is een smaragdkleurige edelsteen).

Het meer staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is het leefgebied van zo’n 12.000 nijlkrokodillen, nijlpaarden en talloze giftige slangen. Er zwemmen ongeveer 40 verschillende soorten vissen rond, waaronder de Goliathtijgervis die vaak gevangen wordt door vissers. Rond het Turkanameer zijn menselijke fossielen gevonden van meer dan 3 miljoen jaar oud. Zo werd in 1984 het complete skelet gevonden van de Turkana Boy, een 9-jarige jongen die 1,6 miljoen jaar geleden in de streek heeft geleefd.

Rondom het meer wonen enkele nomadische stammen, waaronder de Turkana, die leven van de jacht en de visvangst. In het midden van het Turkanameer ligt een vulkanisch eiland van 500 hectare met talloze kraters en kegels. Door de grote hoeveelheid krokodillen staat het ook wel bekend als het ‘krokodilleneiland’. Het Turkanameer zelf is overigens geen officieel nationaal park. Aan de noordoostelijke oever vind je wel het moeilijk bereikbare Sibiloi Nationaal Park waar leeuwen, zebra’s, gazellen en luipaarden leven.

Bezoeken van het Turkanameer

Het Turkanameer ligt behoorlijk afgelegen tegen de grens van Ethiopië en bereik je na een lange reis door een zinderende en droge woestijn, waardoor niet veel mensen dit natuurwonder bezoeken. Je kunt echter ook een binnenlandse vlucht nemen naar de stad Lodwar, niet ver van de westelijke oever van het meer. Vanuit de hoofdstad Nairobi is het een vlucht van anderhalf uur. Vluchten worden onder meer verzorgd door luchtvaartmaatschappij Safari Link. Naar het Turkanameer is het dan nog zo’n 2 uur rijden (60 kilometer).

In 2019 moet aan de noordkant van het meer een museum verrijzen waar wetenschappelijke vondsten worden tentoongesteld. Daniel Libeskind, die ook het World Trade Center in New York ontwierp, is gevraagd om het museum te onwerpen. Rond het Turkanameer zijn verschillende plekken waar je kunt overnachten, waaronder Eliye Springs Camp & Lodge (www.eliyespringsresort.com). Vanuit de lodge kun je boottochtjes ondernemen op het meer.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 januari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van het Turkanameer in Kenia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Marisol Grandon/Department for International Development.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam