Rondreizen Kenia

Wat te doen in Nairobi, Kenia: 10 tips!

Nairobi stond ooit bekend als Nairobbery, een stad waar je zo snel mogelijk weer weg wilt tijdens je vakantie in Kenia. Nu wordt Nairobi al getipt als het nieuwe ‘Kaapstad’, een kosmopolitische stad met wolkenkrabbers, cultuur, een rijke geschiedenis en zelfs een flinke dosis natuur. Welke miljoenenstad in de wereld kan aanspraak maken op een heus wildreservaat binnen de stadsgrenzen?

Nairobi, letterlijk vertaald koele wateren, werd in 1907 de hoofdstad van Brits Oost-Afrika. Nu is het een bruisende stad met meer dan 3 miljoen inwoners die nog steeds een vleugje romantiek en avontuur oproept van de koloniale tijd. Natuurlijk vinden er nog steeds berovingen plaats en heeft de Keniaanse hoofdstad een flink aantal sloppenwijken, maar het is ook een stad die je eigenlijk niet mag overslaan als je in Kenia bent.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Nairobi?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Nairobi

Nairobi is het logische beginpunt van een vakantie in het land en de perfecte uitvalsbasis voor een safari in een van de vele nationale parken. Maar neem ook enkele dagen de tijd voor een bezoek aan indrukwekkende musea, het drinken van een biertje en het opsnuiven van de energie van Kenia’s grootste stad. Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Nairobi!

Nairobi Nationaal Park

Voor een eerste kennismaking met de wilde dieren van Kenia kun je een bezoek brengen aan Nairobi Nationaal Park, slechts 7 kilometer verwijderd van het drukke centrum van Nairobi. Verwacht hier geen veredelde dierentuin, want het is een echt natuurreservaat waar je alvast de Big Five kunt afstrepen. In het park leven neushoorns, luipaarden, leeuwen, neushoorns en buffels, maar ook vele andere Afrikaanse zoogdieren als zebra’s, giraffen, cheeta’s en struisvogels. Ook leven er 400 verschillende soorten vogels en is het landschap spectaculair, van open grasvlaktes tot bossen en rivieren. Een populaire attractie in het park is de Nairobi Safari Walk, waarbij je te voet over een houten loopbrug kunt wandelen en de dieren van dichtbij kunt bekijken. Website: www.kws.go.ke

Nairobi Nationaal Museum

Op ongeveer 10 minuten rijden van het centrum vind je het Nairobi Nationaal Museum, het belangrijkste museum van Kenia dat al in 1930 de deuren opende. Hier ontdek je alles over de geschiedenis, de cultuur, de natuur en de kunst van het land. Je ziet er onder meer objecten van lokale stammen en meer dan 900 opgezette vogels en zoogdieren. Ook heeft het museum een verzameling menselijke prehistorische botten en fossielen. Bij het museum is een botanische tuin en het Snake Park met levende slangen die in Kenia leven. Adres: Kipande Rd, Nairobi, Kenia. Website: www.museums.or.ke

Karen Blixen Museum

Een van de populairste attracties van Nairobi is het Karen Blixen Museum, het voormalige huis waar de Deense schrijfster Karen Blixen (1885-1962) haar beroemde memoires schreef over haar leven in Afrika. Zij werd onsterfelijk met de film Out of Africa (1985), waarin Meryl Streep op grandioze wijze de hoofdrol van Karen vertolkte. De film werd overladen met maar liefst zeven Oscars. Het museum was de boerderij waar Blixen van 1917 tot 1931 haar koffieplantage runde. Je ziet er nog meubels, foto’s en boeken die toebehoorden aan Blixen en haar man. Het museum laat je de romantiek van de koloniale tijd herbeleven, met de serene tuinen en het uitzicht op de prachtige Ngong Hills. Website: www.museums.or.ke

David Sheldrick Wildlife Trust

Een verplichte stop voor dierenliefhebbers is het David Sheldrick Wildlife Trust, een weeshuis voor jonge olifanten en neushoorns die door stroperij in de steek zijn gelaten. Daphne Sheldrick begon het project in 1977 ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot David, een voormalige opzichter in het Tsavo East National Park.

Nairobi Sheldrick Wildlife Trust

Inmiddels zijn er meer dan 150 olifantjes en neushoorns verzorgd, grootgebracht en in de natuur teruggezet. Je kunt het opvangcentrum bezoeken en zien hoe olifantjes in de modder dartelen en drinken krijgen met enorme babyflessen. Website: www.sheldrickwildlifetrust.org

Boek hier een tour naar het olifantenweeshuis in Nairobi

Powered by GetYourGuide

Shoppen op de Masai-markt

De Masai is ongetwijfeld de bekendste stam van Kenia. De stamleden komen regelmatig naar Nairobi om hun waren aan te bieden. Op de drukke, kleurrijke en levendige Masai-markt kun je op zoek naar souvenirs, zoals schilderijen, curiosa, tekeningen, houtsnijwerk, sieraden en Oost-Afrikaanse stoffen. Vergeet niet af te dingen, want de verkopers vragen zeker twee keer de prijs wat je eigenlijk zou moeten betalen. Neem geld mee in kleine coupures en ga niet in zee met zogenaamde ‘gidsen’ die je willen rondleiden. De markt wordt op wisselende locaties gehouden. Check daarvoor de Facebook-pagina van de Masai-markt.

Giraffe Centre

In het Giraffe Centre, aan de rand van het Nairobi Nationaal Park, kun je oog in oog komen te staan ​​met bedreigde rothschildgiraffen. In het wild leven nu nog zo’n 1700 van deze giraffen en de populatie is de laatste decennia snel achteruit gegaan. In het Giraffe Centre worden deze prachtige sierlijke dieren opgevangen en verzorgd.

Nairobi giraffencentrum

Vanaf een hoog houten platform kun je de giraffes voeren, aaien en kussen, als je daar tenminste een lik van een lange zanderige tong voor over hebt. In het bezoekerscentrum leer je meer over de gewoontes en het leefgebied van de rothschildgiraffen. Website: www.giraffecentre.org

Drink echte Keniaanse koffie

Kenia staat bekend om de koffie- en theeplantages, dus het zou gek zijn als je in Nairobi niets van mee krijgt. In de hoofdstad zijn verschillende koffietentjes en café’s waar je een kopje authentieke Keniaanse koffie of thee kunt proeven.

Nairobi koffie

Heerlijk om de dag mee te beginnen, relaxen met een krantje en een vers gezette kop dampende koffie, terwijl je de chaos van Nairobi nog even aan je voorbij laat glijden… Java House (www.javahouseafrica.com) is een hippe koffieketen met meerdere vestigingen in Nairobi en andere Keniaanse steden.

Maak een tour in de sloppenwijken

Net als veel andere Afrikaanse steden heeft ook Nairobi enkele sloppenwijken. Ongeveer een derde van de bevolking woont in dit soort wijken, in primitieve hutjes en met een minimum aan stedelijke voorzieningen. Een van de bekendste sloppenwijken is Kibera, ongeveer 3 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Nairobi. Het is de grootste stedelijke sloppenwijk van Afrika, al weet niemand precies hoeveel mensen er wonen. Schattingen lopen uiteen van een paar honderdduizend tot meer dan 1 miljoen.

Nairobi Kibera sloppenwijk

Dwars door de overbevolkte wijk loopt de spoorlijn en er is gemiddeld maar één toilet per 50 tot 200 inwoners. De leefomstandigheden zijn afschuwelijk, maar de mensen zijn gastvrij en ontvangen graag bezoekers. Tijdens een tour kun je deze andere kant van Nairobi zien. Hiervoor kun je bij verschillende lokale tour operators terecht, maar je kunt ook makkelijk online een excursie boeken.

Ontmoet bewoners en luister naar intrigerende verhalen
Boek hier een tour door de sloppenwijken van Kibera

Schaatsen in Nairobi

Als je wat sportiefs wil doen in Nairobi, kun je een paar rondjes gaan schaatsen… écht waar! Het 5 sterren Panari Hotel heeft een heuse indoor schaatsbaan waar je op echt ijs je ijzers kunt onderbinden. De temperatuur van het ijs is -25oC en de temperatuur in de hal is 12oC, toch best koud voor de Keniaanse hoofdstad.

De Solar Ice Rink is de enige schaatsbaan in Oost- en Centraal-Afrika, waar maximaal 200 schaatsers terecht kunnen. Ook voor ijshockey en schaatslessen kun je hier terecht. De schaatsbaan is zeven dagen per week open, van 11.00 tot 22.00 uur. Website: www.panarihotels.com

Kenyatta International Convention Centre

Een van de meest iconische gebouwen van Nairobi is het Kenyatta International Convention Centre, een cilindervormige wolkenkrabber die al sinds 1973 de skyline van de stad bepaalt. Hier vinden al sinds jaar en dag belangrijke congressen, vergaderingen, conferenties en tentoonstellingen plaats. The Plenary is de grootste conferentiezaal van Oost-Afrika, waarin plek is voor 5000 mensen.

Kenyatta Centre in Nairobi

Het gebouw is vernoemd naar de eerste president van Kenia, Jomo Kenyatta. De wolkenkrabber heeft 28 verdiepingen, waarmee het echter niet het hoogste gebouw is van Kenia. Bovenop is een observatiedek waar je een prachtig uitzicht hebt op Nairobi en omgeving. Bij mooi weer kun je zelfs Mount Kenya zien liggen. Adres: Harambee Ave, Nairobi City, Kenia. Website: www.kicc.co.ke

Wat te doen in Nairobi: praktische tips

Overnachten in Nairobi

Er is veel keuze aan accommodatie in Nairobi, met honderden hotels, appartementen, guesthouses en hostels. Als je niet teveel eisen stelt, heb je voor een paar tientjes per nacht een kamer. Kijk wel goed waar je wilt overnachten. Nairobi is een grote en uitgestrekte stad waarbij de ene wijk beter is dan de andere. Het ligt er ook aan wat je wilt doen en zien in de Keniaanse hoofdstad.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Nairobi?
Reserveer hier een hotel of appartement in Nairobi, tegen de laagste prijzen

Een favoriete wijk onder veel reizigers is het Central Business District (CBD). Dit is het hart van Nairobi met vele bezienswaardigheden. Het is een bruisende buurt met veel winkels, markten, cafés en restaurants. Je kunt terecht in goede hotels, maar in goedkope hostels voor backpackers. Overdag kun je er prima rondlopen, al moet je wel altijd op je hoede zijn. Het stadscentrum kan wel aanvoelen als een betonnen jungle en het is er altijd druk met veel verkeer. Wees dus voorbereid op hectiek als je hier een kamer boekt.

Nairobi overnachten

Voor een eerste bezoek aan Nairobi kan ook de wijk Wetlands een goede optie zijn. Deze buurt ligt ten noorden van het stadscentrum, maar het er is minder druk en veilig genoeg om er met een gerust hart rond te lopen. Het is een welvarende wijk met rijke Kenianen en expats die in appartementen, bungalows en grote huizen wonen. Er zijn winkelcentra, supermarkten en nachtclubs. Het centrum is nog steeds dichtbij. Enkele van de beste hotels van Nairobi zijn in Wetlands te vinden.

Sarova Stanley Hotel

Beroemd is het Sarova Stanley Hotel midden in het Central Business District. Dit is het oudste hotel van Nairobi dat in 1902 werd geopend door de Britse zakenvrouw Mayence Bent. Destijds was Nairobi niet meer dan een spoorweghalte en naast het hotel was een boerderij. Bent vernoemde het hotel naar Henry Morton Stanley, de ontdekkingsreiziger die de opdracht kreeg om in Afrika de beruchte dr. Livingstone te vinden.

Nairobi Sarova Stanley Hotel

Vanaf de veranda op de tweede verdieping kon je op een heldere dag de besneeuwde bergtop van de Kilimanjaro zien liggen. Jarenlang was dit hotel hét adres voor avonturiers, schrijvers, kunstenaars, beroemdheden en hoogwaardigheidsbekleders. Ernest Hemingway was een vaste stamgast in 1933 en 1934 en schreef enkele boeken in de hotelbar. Wijlen koningin Elizabeth hield hier haar eerste openbare toespraak en het hotel was de plek waar het eerste Tusker-biertje werd getapt.

Stanley Hotel in Nairobi

Na enkele verbouwingen en renovaties is het nu een modern 5-sterrenhotel met 217 stijlvolle kamers, binnen- en buitenrestaurants, een zwembad en een gezondheidsclub op het dak. ► Boek een overnachting in het Sarova Stanley Hotel vanaf € 201

Fairmont The Norfolk Hotel

Voor een vleugje koloniale flair boek je een kamer in Fairmont The Norfolk Hotel, ook een van de meest spraakmakende hotels in Nairobi. Dit hotel bestaat al sinds 1904 en was de eerste jaren de thuisbasis van kolonisten die Kenia als één groot jachtgebied zagen. Men zegt zelfs dat Nairobi niet had bestaan als dit hotel nooit was geopend, omdat de moderne stad er omheen groeide. Na de opening adverteerde het zichzelf als het enige hotel met een stenen pannendak in Oost-Afrika.

Nairobi Fairmont The Norfolk Hotel

Legendarische gasten verbleven in dit hotel, onder wie Mick Jagger, Robert Redford en voetballer Pelé. De Amerikaanse president Theodore Roosevelt sliep hier in 1909 toen hij op safari was in Kenia. Tegenwoordig is het een verfijnd toevluchtsoord dat ouderwetse charme en eigentijds design combineert.

Nairobi Fairmont Norfolk Hotel

De 108 kamers en 17 suites liggen te midden van weelderige tropische tuinen en zijn uitgevoerd in de kleuren chocolade en karamel, geïnspireerd op stoffen en kunstwerken uit Afrika. Het 5-sterrenhotel heeft een verwarmd buitenzwembad, zes restaurants en een fitnessruimte met spa. Bezienswaardigheden als het Nairobi National Museum en de Masai-markt liggen vlakbij. ► Boek een overnachting in Fairmont The Norfolk Hotel vanaf € 223

Voor het laatst bijgewerkt op 14 maart 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Nairobi, Kenia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay; The Panari Hotel; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam