Bezienswaardigheden in Lesotho top-10

Lesotho bezienswaardighedenLesotho is een klein bergachtig koninkrijk, helemaal omsloten door Zuid-Afrika. Het is misschien niet de makkelijkste plek om naartoe te reizen, maar dan staan je wel schitterende bezienswaardigheden te wachten. Lesotho is een land van bedwelmende hoogtes en prachtig natuurschoon, ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar lonende pareltjes buiten de gebaande paden.

Hier ga je naartoe voor een adembenemend landschap van ondoordringbare bergen, grimmige rotsen, uitgestrekte grasvlakten en rustige dorpjes met rieten ronde hutten. Er zijn vele leuke dingen te doen en te zien in Lesotho, dat volledig boven de 1388 meter ligt. Verwonder je over een van de hoogste watervallen ter wereld, maak trektochten door een ruig en opwindend landschap en drink een biertje in de hoogste pub van Afrika (op 2874 meter).

Je kunt er huiveringwekkende roadtrips maken over spannende bergpassen of de cultuur opsnuiven van de Basotho, het volk van Lesotho dat vooral bekend is om de aparte kegelvormige hoed. Wil je een rondreis maken door dit magische bergkoninkrijk? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Lesotho!

Maletsunyane waterval

Een van de beste bezienswaardigheden van Lesotho is de Maletsunyane waterval, misschien wel het bekendste natuurwonder van het land. Het is een van de hoogste watervallen ter wereld, waarbij het water over een steile richel liefst 192 meter naar beneden klettert. Het water komt terecht in een smalle kloof en zorgt daarbij voor een nevelwolk en een luide galm. Volgens een lokale legende is dit de jammerende kreet van de mensen die er zijn verdronken.

Lesotho waterval

De ligging van de waterval is spectaculair, omgeven door steile groene hellingen en zandstenen kliffen. Avontuurlijk ingestelde types kunnen trouwens ook abseilen langs de rotswand naast de waterval. Het is een afdaling van 204 meter, waarmee dit in het Guinness Book of Records vermeld staat als de langste abseil ter wereld. De Maletsunyane waterval ligt vlakbij het dorp Semonkong, dat bekendstaat als Place of Smoke. Je kunt er verblijven in de Semonkong Lodge, die trektochten per pony organiseert over het steile voetpad dat naar de voet van de kloof onder de watervallen leidt.

Sehlabathebe National Park

Lesotho heeft twee nationale parken, waarvan Sehlabathebe National Park het oudste en het grootste is. Het natuurreservaat in het zuidoosten van Lesotho is opgericht in 1970 en staat bekend om zijn adembenemende schoonheid, ruigheid en wildheid. Het gebied ligt op een hoogte van zo’n 2400 meter en bestaat uit een afwisseling van glooiende graslanden, weides met wilde bloemen, vreemde rotsformaties, zandsteengrotten, watervallen en rotspoelen.

Lesotho Sehlabathebe

Het is niet echt een park om op safari te gaan, al kun je in het gebied mogelijk wel reebokken, bavianen, elanden en jakhalzen spotten. Met de eindeloze open ruimtes is Sehlabathebe National Park vooral een paradijs voor wandelaars en het maken van paardrijtochten. De rivieren zijn favoriet onder vissers om op forel te vissen.

Lesotho Sehlabathebe National Park

Buiten de ongerepte natuur is het park befaamd om de 4000 jaar oude rotsschilderingen die er zijn aangetroffen. Het reservaat ligt afgelegen en is moeilijk begaanbaar, dus een 4WD is vereist om er te komen. Er is één lodge waar je kunt overnachten.

Maseru

Maseru is de hoofdstad en grootste stad van Lesotho, een charmante en gastvrije plek om één of twee dagen door te brengen. De stad ligt tegen de Zuid-Afrikaanse grens op een hoogte van 1600 meter, en dat is relatief laag voor het koninkrijk. Maseru is een van de oudste steden in het Zuid-Afrikaanse binnenland, in 1869 door de Britten gesticht in wat toen hun kolonie Basutoland was. Je kunt hier terecht in goede Italiaanse, Chinese en Indiase restaurants en gezellige bars om andere backpackers te ontmoeten.

Lesotho Maseru

Het kleine en overzichtelijke stadscentrum kun je gemakkelijk te voet verkennen. Het is bezaaid met fraaie zandsteenkleurige gebouwen uit de koloniale tijd, waaronder het voormalige huis van de gouverneur en de imposante rooms-katholieke kathedraal. Tot de bekendste bezienswaardigheden behoort echter het Mokorotlo-gebouw, dat ook bekendstaat als Basotho Hat. Het heeft de vorm van de traditionele basotho-hoed van Lesotho en herbergt nu een (dure) cadeauwinkel met handgemaakte souvenirs.

Zoek je accommodatie voor een verblijf in Maseru?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Maseru

Ts’ehlanyane Nationaal Park

Ts’ehlanyane Nationaal Park is veel toegankelijker dan Sehlabathebe en ligt in het ruige Maluti-gebergte 150 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Maseru. Het is een ruige wildernis op 2600 meter hoogte met bergstroompjes, prachtige watervallen, natuurlijke poelen, bergbamboebossen en de laatste overgebleven inheemse bossen van Lesotho.

Maluti-gebergte in Lesotho

Er leven meer dan 20 soorten zoogdieren in het gebied, waaronder jakhalzen, reebokken, Afrikaanse wilde katten, stekelvarkens en bavianen. Een innemend dier is de Kaapse klipdas, die eruitziet als een reusachtige cavia. Door een uitstekend netwerk van wandel- en paardrijpaden kun je het park goed verkennen. De beste uitvalsbasis hiervoor is de luxe Maliba Mountain Lodge midden in het gebied. Het nationale park is bereikbaar via een 32 kilometer lange onverharde weg door een schilderachtige riviervallei.

Slaap in de natuur in Ts’ehlanyane Nationaal Park
Boek hier een overnachting in Maliba Mountain Lodge

Katse Dam

Een bouwkundig hoogstandje in Lesotho is de Katse Dam, een van de meest ambitieuze technische projecten die ooit in zuidelijk Afrika is uitgevoerd. De halfronde dam van beton en staal is 710 meter lang en 185 meter hoog, waarmee het lange tijd de grootste dam was van Afrika (totdat de Tekezé-dam in Ethiopië dit record in 2009 overnam).

Katse Dam in Lesotho

De Katse Dam, vernoemd naar een rijke lokale boer, werd tussen 1990 en 1996 gebouwd om het dichtbevolkte Zuid-Afrika van water te voorzien. Vanaf het enorme stuwmeer loopt een 82 kilometer lange ondergrondse watertunnel naar het buurland. Bij de dam is een bezoekerscentrum waar je je kunt aanmelden voor een rondleiding binnen in de damwand. Ook kun je hier een boottocht over het stuwmeer regelen.

Sanipas en hoogste pub van Afrika

Je moet stalen zenuwen hebben om de Sanipas te bedwingen, een 2876 hoge bergpas op de grens van Zuid-Afrika en Lesotho. Met de vele haarspeldbochten en steile beklimmingen geldt deze kronkelende en onverharde weg als een van de meest uitdagende autoroutes in het zuiden van Afrika. Tijdens slechts 20 kilometer klim je liefst 1500 meter, waarbij de weg glad en het zicht slecht kan zijn bij regen en mist.

Sani Pass in Lesotho

Onderweg kun je (met je handen aan het stuur!) genieten van een opwindend berglandschap en sensationele uitzichten. Na het trotseren van de ruige en rotsachtige weg kun je bovenop bijkomen in de Sani Mountain Lodge, waar je je rij-angst kunt wegdrinken in de hoogst gelegen pub van Afrika. Voor de beklimming kun je vertrekken uit het Zuid-Afrikaanse stadje Underberg.

Terras Sani Pass Lesotho

Dat je een 4WD nodig hebt, spreekt voor zich. De hoogste bergpas in Zuidelijk-Afrika is de enige manier om vanuit KwaZulu-Natal naar Lesotho te reizen. Het televisieprogramma Top Gear heeft al eens aandacht besteed aan deze enerverende zigzaggende route. Ben je niet zo’n durfal achter het stuur? Boek dan een georganiseerde tour om de bergpas te bedwingen.

Boek hier een dagtrip naar de Sani Pass vanuit Zuid-Afrika

Grotwoningen van Kome

Een van de meer intrigerende bezienswaardigheden van Lesotho zijn de grotwoningen van Kome, die nog steeds worden bewoond. Deze woningen van modder zijn rond 1824 uit rotswanden gehouwen door Basia- en Bataung-stammen, die een schuilplaats zochten voor de voortdurende oorlogen die het gebied destijds teisterden. De stamleden zelf waren ook geen lieverdjes, want door droogte en hongersnoden zochten ze hun toevlucht tot kannibalisme om hun monden te voeden.

Kome-grotten in Lesotho

Tegenwoordig wonen de afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners in de grotwoningen, die eruitzien als modderige iglo’s. De Kome-grotten liggen 60 kilometer ten noordoosten van Maseru en kun je bezoeken met een dagtrip.

Thaba Bosiu

Een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van Lesotho is Thaba Bosiu, een bijna onneembaar zandsteenplateau 20 kilometer ten oosten van Maseru. Je zou bijna denken dat je in Mexico bent als je dit vlakke woestijnachtige landschap voor het eerst aanschouwt. Het plateau op een hoogte van 1800 meter wordt echter gezien als de geboortegrond van het land Lesotho. In 1824 werd hier een fort gebouwd door Moshoeshoe I, de grondlegger van het koninkrijk. Hij wist er aanvallen af te slaan van Britten, Zuid-Afrikaanse Boeren en inheemse volkeren.

Thaba Bosiu betekent letterlijk ‘Berg van de Nacht‘ omdat Moshoeshoe en zijn volgelingen in het donker voor het eerst de beklimming maakten naar het plateau. Voor de inwoners van Lesotho heeft deze plek dan ook een grote spirituele betekenis. Het meest opvallende herkenningspunt is de top is de berg Qiloane, die als inspiratie zou hebben gediend voor de traditionele Basotho-strohoed. Ook kun je er een bezoek brengen aan een bezoekerscentrum, een nagebouwd traditioneel dorp (Thaba Bosiu Traditional Village) en de graven van Moshoeshoe en zijn familie.

Thabana Ntlenyana

Dankzij de vele bergen zijn er vele mogelijkheden voor het maken van wandeltochten en trektochten in Lesotho. Voor het letterlijke hoogtepunt moet je een klim maken naar de 3482 meter hoge top van de Thabana Ntlenyana, in de lokale taal bekend als ‘Mooie Kleine Berg‘. Zo klein is-ie niet, want dit is de hoogste berg ten zuiden van de Kilimanjaro in Tanzania.

Thabana Ntlenyana in Lesotho

Om die reden prijkt de Thabana Ntlenyana op de bucketlist van menige klimmer. De top maakt deel uit van de Drakensbergen op de grens van Lesotho en Zuid-Afrika en kun je alleen bereiken vanaf de Sanipas. Het is een trektocht van zo’n 9 uur, een geleidelijke klim door graslanden waarbij je waarschijnlijk lokale herders tegenkomt. De beste maanden van de klim zijn mei tot en met augustus.

Afriski Mountain Resort

Je zou het niet verwachten, maar je kunt zelfs op wintersportvakantie naar Lesotho! In de noordelijke Maluti-gebergte vind je het Afriski Mountain Resort, waar je van juni tot en met augustus de latten kunt onderbinden. Het wintersportoord ligt op een hoogte van ruim 3000 meter, dus er is een grote kans op sneeuw tijdens de Afrikaanse winter.

Lesotho sneeuw

Verwacht geen lange skitochten te kunnen maken, want kleinschaligheid is troef in Afriski. Er slechts één piste om te skiën en te snowboarden, er zijn maar twee skiliften en er is ruimte voor maximaal een paar honderd mensen.

Lesotho Afriski Mountain Resort

In de zomer kunnen actievelingen hier terecht voor wandelen, mountainbiken en quadrijden. Je kunt verblijven in chalets, lodges en appartementen. Wintersporten in Lesotho is alleen vanwege de locatie erg bijzonder, én supergoedkoop. Website: www.afriski.net

Voor het laatst bijgewerkt op 25 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Lesotho, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay/WhiskerFlowers; depositphotos.com/nektarstock/weissdergeier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam