Reizen naar Lesotho

Lesotho reizenJe kunt alleen naar Lesotho reizen via Zuid-Afrika, dat het land aan alle kanten omsluit. Vanuit Zuid-Afrika kun je per vliegtuig of over de weg naar Lesotho reizen. Je kunt kiezen voor een eigen (huur)auto of een minibustaxi. Er zijn geen reguliere busdiensten en er rijden geen treinen tussen Zuid-Afrika en Lesotho.

Vliegen naar Lesotho

Vliegen naar Lesotho kan alleen via OR Tambo International Airport in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. Luchtvaartmaatschappij South African Airways vliegt enkele keren per dag van Johannesburg naar Maseru, de hoofdstad van Lesotho. Dit is een vlucht van 1 uur. Dit is de enige internationale vliegverbinding met het Afrikaanse bergkoninkrijk.

Vanuit Nederland kun je makkelijk naar Johannesburg vliegen. KLM heeft een dagelijkse vlucht van Amsterdam Schiphol naar Johannesburg, met een vliegtijd van 11 uur. Je komt ‘s avonds aan, waardoor je nog wel een nacht op de luchthaven moet doorbrengen voordat je de volgende dag verder kan vliegen naar Lesotho. Een vliegticket naar Johannesburg is te koop vanaf € 440. ► Boek hier een vliegticket bij KLM naar Johannesburg

Let op: reizigers waarschuwen dat je dubbel moet checken of je bagage in Johannesburg wordt meegenomen in het vliegtuig naar Maseru. Er circuleren veel verhalen dat bagage pas één of twee dagen later aankomt op de luchthaven van Maseru. Lodges in Lesotho moeten lange autoritten maken om de bagage op te halen, en dat wordt in rekening gebracht bij de gast.

Luchthaven van Maseru

De vluchten vanuit Zuid-Afrika komen aan op Moshoeshoe I International Airport (MSU), de enige internationale luchthaven van Lesotho. Het vliegveld is vernoemd naar de stichter van het koninkrijk en ligt 18 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Maseru.

De luchthaven heeft een kleine en eenvoudige passagiersterminal met beperkte faciliteiten, waaronder een toeristenbalie, een souvenirwinkel, een geldautomaat, een bank en een geldwisselkantoor (van Standard Lesotho Bank). Er landen ook regelmatig private jets vanuit Zuid-Afrika. Op de luchthaven zijn een paar kantoren van autoverhuurbedrijven. Een auto huren in Lesotho kan vanaf € 10 per dag. Dit kun je het beste al regelen voor vertrek. ► Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Lesotho

Voor het vervoer van het vliegveld naar Maseru rijden geen lokale bussen en door het beperkte aantal vluchten staan er vrijwel nooit taxi’s voor de passagiersterminal. Ook de luchthaventransfer kun je beter vooraf regelen. De taxirit naar het centrum van Maseru duurt ongeveer 25 minuten. ► Boek hier een luchthaventransfer van de luchthaven naar Maseru

Reizen over de weg naar Lesotho

Voor reizen over de weg zijn er elf grensovergangen tussen Zuid-Afrika en Lesotho. De handigste en meest gebruikte grenspost is de Maseru Bridge over de Mohokare-rivier, net ten oosten van de hoofdstad Maseru en 15 kilometer ten zuiden van de Zuid-Afrikaanse stad Ladybrand.

Je kunt deze grensovergang bereiken vanuit Johannesburg, Bloemfontein en de meeste andere steden in het noorden, zuiden en westen van Zuid-Afrika. Reken 5 uur voor de autorit vanuit Johannesburg of maximaal 2 uur vanuit Bloemfontein. De Maseru Bridge is 24 uur per dag geopend.

Vanuit de oostelijke Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu-Natal kun je alleen via de Sanipas naar Lesotho reizen. Dit is een ruige en onverharde weg met vele haarspeldbochten waarvoor een 4WD vereist is. De Sanipas ligt op een hoogte van 2876 meter en vormt de grens tussen Zuid-Afrika en Lesotho. De grenspost is geopend van 08.00 tot 16.00 uur.

Lesotho Sanipas grenspost

Het kan goedkoper zijn om een auto te huren in Zuid-Afrika en daarmee de grens met Lesotho over te steken. Je moet wel toestemming hebben van het autoverhuurbedrijf om naar Lesotho te reizen. Je moet een certificaat bij je hebben waarmee tijdelijke export wordt toegestaan. Het wegennet van Lesotho is de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor je nu in het noorden en westen veel geasfalteerde wegen aantreft.

Reizen met het openbaar vervoer naar Lesotho

Er zijn reguliere busdiensten tussen Zuid-Afrika en Lesotho. Je kunt wel een bus nemen naar Ladybrand, op slechts 15 kilometer van de grenspost Maseru Bridge. Vanaf Ladybrand kun je een minibustaxi nemen naar de grensovergang (R15, 20 minuten).

De Zuid-Afrikaanse busmaatschappijen Intercape (www.intercape.co.za) en Eldo Coaches (www.eldocoaches.co.za) rijden van Bloemfontein naar Ladybrand, een busrit van 2 uur. Ladybrand/Bloemfontein is een tussenstop op het traject Pretoria-Durban of Kaapstad-Durban.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 november 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Lesotho, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay/Herbert Bieser/ depositphotos.com/steveheap.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam