Reizen met de trein in Marokko

Reizen met de trein in MarokkoMarokko heeft een van de modernste spoorwegnetwerken in het noorden van Afrika. Met de trein kun je tussen alle grote steden reizen. Treinen zijn sneller dan de bus, goedkoop, comfortabel en rijden vrijwel altijd volgens de dienstregeling. De nationale spoorwegmaatschappij is Office National des Chemins de Fer (ONCF).

Belangrijkste trajecten voor reizen met de trein

De belangrijkste spoorlijn loopt van het noorden naar het zuiden en verbindt Tanger via Rabat en Casablanca met Marrakech. De treinreis van Tanger naar Marrakech duurt ongeveer 8 uur en 30 minuten. Je kunt op dit traject ook reizen met de nachttrein. De wagons hebben compartimenten met vier bedden. Een reservering is verplicht voor de nachttrein.

Er is een vertakking naar een oost-west spoorlijn, die Casablanca met Rabat, Meknès, Fez en Oujda verbindt. De reistijd van Casablanca naar Oujda is bijna 10 uur. Ook kun je met de trein van Casablanca naar Nador, in het noordoosten van Marokko (reistijd ook ongeveer 10 uur). Op deze trajecten kun je met de nachttrein reizen. Tussen Casablanca en Rabat rijdt elk halfuur een trein.

Grote plaatsen die nog geen treinstation hebben kun je vaak bereiken met Supratours, een busmaatschappij van ONCF. Het gaan dan vooral om steden in het zuiden, zoals Agadir en Essaouira en Laayoune in de Westelijke Sahara. Je stapt op de bus in Marrakech, het busstation ligt naast het treinstation.

Reizen met de hogesnelheidstrein in Marokko

De regering van Marokko werkt aan een hogesnelheidslijn tussen Tanger, Rabat en Casablanca die de reistijd flink moet verkorten. Deze trein (TGV Maroc) gaat waarschijnlijk rijden vanaf de zomer van 2018. De reistijd tussen Tanger en Casablanca wordt dan verkort van 5 uur naar ruim 2 uur.

De TGV van Marokko behaalt een maximale snelheid van 320 kilometer per uur, waarmee dit de snelste trein wordt van Afrika. Onderweg wordt ook gestopt in de stad Kenitra. In de toekomst wordt het netwerk voor de hogesnelheidslijn uitgebreid naar andere delen van het land. Voor de aanleg van de spoorlijnen en het materieel heeft de regering € 1,8 miljard uitgetrokken. De ontwikkelingen over het project kun je volgen via www.tgvmaroc.ma

Soorten treinen in Marokko

Treinstation in Marrakech, MarokkoDe ONCF heeft twee soorten treinen rijden in Marokko:

– Rapide (Train Rapide Climatisé – TCR): intercitytrein met airconditioning.
– Ordinaire (Train Navette Rapide – TNR): deze treinen zijn minder comfortabel dan de intercitytreinen en hebben geen airconditioning. Kaartjes zijn ongeveer 30 procent goedkoper.

In de treinen kun je kiezen uit de eerste klasse en de tweede klasse. Voor de eerste klasse moet je een stoel reserveren. Voor de tweede klasse is dat niet mogelijk, je kiest gewoon een lege stoel uit.

Kopen van een treinkaartje in Marokko

Treinkaartjes kun je kopen bij een loket op het treinstation. Op steeds meer stations verschijnen ook kaartautomaten. Voor lange trajecten is het verstandig dat wat eerder te doen dan op de dag van vertrek. Ook via internet kun je een kaartje kopen, al melden reizigers wel dat je hiervoor een creditcard nodig hebt die in Marokko is uitgegeven.

Als je veel met de trein wilt reizen, kan het handig zijn een ONCF Rail Pass aan te schaffen. Deze is speciaal bedoeld voor buitenlandse toeristen en is geldig voor 7 dagen, 15 dagen of 30 dagen. Binnen die tijd kun je onbeperkt met de trein reizen in Marokko. Je kunt een Rail Pass kopen voor eerste klasse of tweede klasse. De treinpas is goedkoper voor kinderen tot 12 jaar en voor jongeren onder de 26 jaar. Voor boekingen, de tarieven en de dienstregeling kun je kijken op de Franstalige website van de Marokkaanse spoorwegen: www.oncf.ma

Kaartjes voor de bussen van Supratours kun je op elk treinstation kopen. Vraag dan naar een ‘billet rail et route’. Voor de dienstregeling en de tarieven kun je kijken op de website van Supratours: www.supratours.ma

Voor het laatst bijgewerkt op 3 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de trein in Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/philipus;boggy22.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam