Reizen met de trein in Marokko

Reizen met de trein in MarokkoMarokko heeft een van de modernste spoorwegnetwerken in het noorden van Afrika. Met de trein kun je tussen alle grote steden reizen. Treinen zijn sneller dan de bus, goedkoop, comfortabel en rijden vrijwel altijd volgens de dienstregeling. De nationale spoorwegmaatschappij is Office National des Chemins de Fer (ONCF).

Belangrijkste trajecten voor reizen met de trein

De belangrijkste spoorlijn loopt van het noorden naar het zuiden en verbindt Tanger via Rabat en Casablanca met Marrakech. De treinreis van Tanger naar Marrakech duurt ongeveer 8 uur en 30 minuten. Je kunt op dit traject ook reizen met de nachttrein. De wagons hebben compartimenten met vier bedden. Een reservering is verplicht voor de nachttrein.

De regering van Marokko werkt aan een hogesnelheidslijn tussen Tanger, Rabat en Casablanca die de reistijd flink moet verkorten. Deze trein (TGV Maroc) gaat waarschijnlijk rijden vanaf december 2015. De ontwikkelingen kun je volgen via www.tgvmaroc.ma

Er is een vertakking naar een oost-west spoorlijn, die Casablanca met Rabat, Meknès, Fes en Oujda verbindt. De reistijd van Casablanca naar Oujda is bijna 10 uur. Ook kun je met de trein van Casablanca naar Nador, in het noordoosten van Marokko (reistijd ook ongeveer 10 uur). Op deze trajecten kun je met de nachttrein reizen. Tussen Casablanca en Rabat rijdt elk halfuur een trein.

Grote plaatsen die nog geen treinstation hebben kun je vaak bereiken met Supratours, een busmaatschappij van ONCF. Het gaan dan vooral om steden in het zuiden, zoals Agadir en Essaouira en Laayoune in de Westelijke Sahara. Je stapt op de bus in Marrakech, het busstation ligt naast het treinstation.

Soorten treinen in Marokko

Treinstation in Marrakech, MarokkoDe ONCF heeft twee soorten treinen rijden in Marokko:

– Rapide (Train Rapide Climatisé – TCR): intercitytrein met airconditioning.
– Ordinaire (Train Navette Rapide – TNR): deze treinen zijn minder comfortabel dan de intercitytreinen en hebben geen airconditioning. Kaartjes zijn ongeveer 30 procent goedkoper.

In de treinen kun je kiezen uit de eerste klasse en de tweede klasse. Voor de eerste klasse moet je een stoel reserveren.

Kopen van een treinkaartje in Marokko

Treinkaartjes kun je kopen op het treinstation. Voor lange trajecten is het verstandig dat wat eerder te doen dan op de dag van vertrek. Ook via internet kun je een kaartje kopen. Voor boekingen, de tarieven en de dienstregeling kun je kijken op de Franstalige website van de Marokkaanse spoorwegen: www.oncf.ma

Kaartjes voor de bussen van Supratours kun je op elk treinstation kopen. Vraag dan naar een ‘billet rail et route’. Voor de dienstregeling en de tarieven kun je kijken op de website van Supratours: www.supratours.ma

Voor het laatst bijgewerkt op 6 augustus 2015.

Foto © depositphotos.com/philipus;boggy22.
Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Europa Reisnieuws Albanië Rusland Afrika Kenia
Sort by