Overnachten in Marokko

Overnachten in Marokko kan een bijzondere belevenis zijn. Vooral een overnachting in een riad is een leuke ervaring, een voormalig herenhuis of stadspaleis dat tot hotel is omgebouwd. Met originele details, een serene binnenplaats en soms veel luxe is het logisch dat een riad steeds populairder wordt als slaapplek. Je kunt ook overnachten in een goedkoop hotel of hostel midden in een eeuwenoude medina – dichterbij de alledaagse hectiek met zijn kakofonie van kleuren, geuren en geluiden kom je bijna niet. Aan de andere kant heeft Marokko moderne, westerse en grootschalige all-inclusive hotels en resorts in de badplaatsen aan de kust die zich richten op het massatoerisme.

Er is dus een grote verscheidenheid aan accommodatie in Marokko waar je tijdens je vakantie uit kunt kiezen, van kasba’s in de bergen tot luxueuze stadsvilla’s. Overal in het land zijn hotels te vinden, voor alle smaken en voor elk budget. Overnachten in hotels in Marokko is vaak goedkoop, terwijl je meestal ook waar krijgt voor je geld. Door de grote toestroom van vooral Britse en Franse toeristen zijn hotels in augustus snel volgeboekt in de populaire toeristenplaatsen, zoals Marrakech, Fez, Tanger en Agadir. Het is dus raadzaam tijdig te boeken voor deze zomermaand. In steden als Casablanca en Rabat zitten hotels snel vol bij grote conferenties of evenementen.

Hotels in Marokko

Een deel van de hotels in Marokko is geclassificeerd door de nationale toeristenautoriteit, het Office Tourisme Maroc. De classificatie loopt van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). Ongeacht het aantal sterren mag elk hotel zijn eigen prijzen vaststellen, die variëren qua seizoen en de vraag. Het hoogseizoen voor de steden is april, mei en september, wanneer de temperatuur aangenaam is en het niet te heet is. Voor hotels aan de stranden is juni, juli en augustus het hoogseizoen. Ook het Atlasgebergte is populair in de zomermaanden, omdat het dan juist weer minder koud is. De prijzen van hotels liggen uiteraard hoger in het hoogseizoen.

Je kunt het goedkoopst overnachten in een hotel zonder classificatie. Deze vind je vooral in de historische binnensteden en medina’s, op loopafstand van bezienswaardigheden en markten. Het nadeel is dat je ‘s avonds via een doolhof van smalle en doodlopende steegjes je hotel moet zien te vinden. Ook de voorzieningen in hotels zonder sterren laten nog weleens te wensen over. Sommige gelegenheden hebben geen warm water, smerige toiletten en geen verwarming, wat in de wintermaanden fris kan zijn. Toilet en badkamer deel je meestal met andere gasten. Er zitten echter ook goed onderhouden hotels tussen met witgekalkte muren rond een patio. Buiten de steden kun je in goedkope hotels soms ook op een matras slapen op het dak, vooral in het zuiden en midden van Marokko.

De hotels mét classificatie vind je vooral in de nieuwe wijken van steden, dat in Marokko bekendstaat als de Ville Nouvelle. Resorts kom je tegen in populaire badplaatsen als Agadir. Het aantal sterren heeft vooral betrekking op de aanwezigheid van faciliteiten, zoals een zwembad of een restaurant. Het gaat dus niet om de dienstverlening en de vriendelijkheid van het personeel, dus je moet ook niet al teveel waarde hechten aan het aantal sterren. De autoriteiten classificeren overigens andere soorten accommodatie, zoals een guesthouse, motel of pension, in een 1e klasse en 2e klasse.

Hotels vanaf 4 sterren bieden in het algemeen het comfort zoals we dat gewend zijn in westerse hotels, met airconditioning en warm en koud stromend water. Buiten het hoogseizoen bieden deze hotels vaak aantrekkelijke kortingen en aanbiedingen. Het kan echter voorkomen dat het restaurant gesloten is of het zwembad dicht is voor onderhoud, dus informeer vooraf als je hier gebruik van wilt maken.

Sommige 5-sterrenhotels zijn erg luxueus en stijlvol en bevinden zich in monumentale gebouwen met een rijke geschiedenis (zie hieronder bij ‘beroemde hotels’), maar er zijn ook 5-sterrenhotels die eerder 4 sterren waard zijn. Dat zijn vooral hotels die zich richten op grote groepen toeristen die een pakketreis hebben geboekt. De prijs van een duur en luxe hotel begint ongeveer vanaf 650 dirham per nacht voor een tweepersoonskamer. Voor een middenklasse hotel betaal je tussen de 350 en 650 dirham. In een budgethotel kun je overnachten tussen de 150 en 350 dirham. Accommodatie is het duurst op toeristische plekken als Marrakech en Fez.

Talloze internationale hotelketens hebben vestigingen in Marokko, waaronder Golden Tulip, Ibis, Mövenpick en Hotusa. Grote Marokkaanse hotelketens zijn onder anderen Kenzi Hotels (www.kenzi-hotels.com), Atlas Hotels (www.hotelsatlas.com) en HRM Hotels & Resorts (www.hrm.ma). De verwachting is dat steeds meer hotelketens de komende jaren nieuwe hotels openen in Marokko, dat steeds populairder wordt als vakantieland.

Riads in Marokko

Een riad is meest authentieke plek om te overnachten. Het staat ook wel bekend als een maison d’hôte, het Franse woord voor guesthouse of bed & breakfast (waar dus geen Nederlands woord voor bestaat). Een riad is letterlijk een traditioneel Marokkaans herenhuis met een binnentuin of een binnenplaats. Het is afgeleid van het Arabische woord ryad, dat ‘tuin’ betekent. De meeste riads stammen uit de 18e en de 19e eeuw en vallen op door hun uitgesproken Marokkaanse architectuur, met een Moorse uitstraling, fonteinen en muren in zachte pastelkleuren die met traditionele tegels zijn versierd.

Een riad was een woonhuis van rijke en gegoede burgers, maar tegenwoordig zijn veel van deze stadsvilla’s omgebouwd tot hotel. Het zijn vaak mooi afgewerkte, stijlvolle en chique gelegenheden, met dakterras, zwembad of jacuzzi. Overnachten in een riad is in het algemeen niet goedkoop, al staat daar wel de luxe van een 4- of 5-sterrenhotel tegenover. De romantische slaapkamers die rond de binnenplaats liggen, hebben een eigen badkamer en ontbijt is meestal inbegrepen in de prijs. De hotelkamers zijn echter niet altijd voorzien van airconditioning en verwarming.

Je vindt er de rust en een persoonlijke service die je niet in een hotel aantreft. Een riad wordt meestal beheerd door de eigenaar zelf, met een inrichting die zijn persoonlijke smaak weerspiegelt. In de binnentuin kun je in een intieme setting heerlijk ontbijten of dineren, terwijl de drukte en de opwinding van de medina ver weg lijken.

Veel riads bevinden zich van oorsprong in en rond de medina’s van Marrakech, Fez en Essaouira, waardoor ze eigenlijk alleen te voet te bereiken zijn. Een riad is de laatste jaren een ware rage geworden tijdens een vakantie in Marokko, waardoor je nu ook in talloze andere steden in een riad kunt overnachten. De keerzijde is dat er daardoor gewetenloze projectontwikkelaars zijn opgedoken die met minimale investeringen een woonhuis in een ‘riad’ transformeren, die onpersoonlijk zijn en eerder lijken op een boetiekhotel. Een riad kan er op een website prachtig uitzien, maar het is verstandig ook de beoordelingen van reizigers op internet te checken.

Hostels in Marokko

Je kunt ook goedkoop overnachten in een van de hostels in Marokko. De nationale organisatie van jeugdherbergen, Fédération Royale Marocaine des Auberges de Jeunesse, beheert ongeveer tien hostels in het land. De hostels zijn vooral populair bij backpackers, jongeren en studenten, maar voor iedereen toegankelijk. In eigen land of ter plekke kun je lid worden van de International Youth Hostel Federation (IYHF).

De hostels zijn in het algemeen schoon en worden goed beheerd, al variëren de voorzieningen. Sommigen hebben een keuken en organiseren excursies. De hostels zijn een uitstekende plek om Marokkanen en andere reizigers te ontmoeten en je kunt er vaak ook terecht voor het avondeten. In een slaapzaal heb je al een bed vanaf € 5 per nacht. Voor een overzicht van de hostels kun je kijken op www.auberges-de-jeunesse.com

Kamperen in Marokko

Bij Marokko denk je niet snel aan kamperen, maar er zijn zeker mogelijkheden om te overnachten in een tent, met een caravan of een camper. Marokko telt ongeveer 250 campings, veelal aan de kust en in de nabijheid van grote steden. De kwaliteit, de hygiëne en de faciliteiten zijn echter niet op hetzelfde niveau als de campings die we in Europa gewend zijn. De sanitaire voorzieningen en wasgelegenheden zijn vaak zeer eenvoudig. Voor warm water moet je extra betalen. Op de goedkoopste campings kun je al terecht voor zo’n € 5 per nacht.

Er zijn echter ook wat luxe campings geopend, met betere voorzieningen en zelfs een zwembad, waar je het dubbele voor betaalt en waarvoor je het beste kunt reserveren. Zelfs glamping is in opmars in Marokko. Een jaarlijkse gids met campings in Marokko is Campings du Maroc, die in het Frans wordt uitgegeven, maar ook een Nederlandse vertaling heeft. De gids wordt uitgegeven door uitgeverij Extrem’Sudwww.extrem-sud.com

Daarnaast kun je kamperen in tenten in de woestijn bij Berbers en bedoeïenen, die als nomadische stammen wel gewend zijn om ‘buiten in de natuur’ te overnachten. Wildkamperen is uit veiligheidsoverwegingen niet aan te raden. Als je dit wilt doen, kun je het beste bij een huis vragen of je een tent ernaast mag zetten. Bewoners zijn meestal zeer gastvrij.

Ook een camper kun je lang niet overal neerzetten, omdat je dan de politie op je dak krijgt. Soms kun je naast het politiebureau de nacht doorbrengen of op een plek staan waar iemand een oogje in het zeil houdt (voor een kleine vergoeding, zo’n 20 dirham per nacht). In het noorden van Marokko zijn camperplaatsen, Aires de Repose, waar je de kampeerauto mag neerzetten. Deze beschikken over toiletten, douches, een restaurant en beveiliging. Er worden geen kosten in rekening gebracht, maar bij een overnachting is het wel gebruikelijk een fooi achter te laten (20 dirham) aan de gardien die de wacht houdt op de camperplaats. Als je met de camper naar Marokko gaat reizen, is het verder raadzaam een verfijnde luchtfilter mee te nemen of te installeren om de overlast van zandstormen wat te beperken.

Beste, beroemde en bijzondere hotels in Marokko

Marokko heeft enkele beroemde en bijzondere hotels waar je kunt overnachten. Hier vind je meer tips over de beste accommodatie in het land.

Villa Joséphine Hotel, Tanger

In het Villa Joséphine Hotel ervaar je een vleugje Hollywood in de noordelijke stad Tanger. De villa werd iets na 1900 gebouwd door schrijver Walter Burton Harris (1866-1933), destijds correspondent voor de Britse krant The Times. Zijn avontuurlijke leven vormde de belangrijkste inspiratiebron voor de legende van Indiana Jones. Daarna was het landgoed in handen van de Spaanse hertog van Tovar, die zijn fortuin wegspoelde in de bars van Tanger. Uiteindelijk werd de villa de zomerresidentie van pasja Thami el Glaoui van Marrakech, een beruchte playboy die bekendstond om zijn grootse feesten. Nu is het een van de meest prestigieuze hotels van Tanger met een Europese aristocratische uitstraling waar vooral kunstenaars, ontwerpers en schrijvers overnachten. Dankzij het gebruik van luxueuze textiel, zeldzaam antiek en gepolijst houtsnijwerk voelt het aan als een verblijf in een statig huis. Het Villa Joséphine Hotel heeft tien kamers en er is een tropische tuin met zwembad. Er is bijna geen betere plek om te verblijven in Tanger, hoog boven de stad met een verreikend uitzicht over de Straat van Gibraltar. Website: www.villajosephine-tanger.com

Grand Hotel Villa de France, Tanger

Grand Hotel Villa de France is een van de meest exclusieve adressen van Tanger. Het 5-sterrenhotel werd gebouwd aan het einde van de 18e eeuw en ligt in het hart van wat eens de prestigieuze diplomatieke wijk van Tanger was. Het monumentale hotel heeft vele beroemdheden, regeringsleiders en koninklijke gasten tot zijn clientèle mogen rekenen, waaronder leden van het Franse koningshuis en de Britse aristocratie. Ook de Franse schilder Henri Matisse verbleef hier enige tijd en maakte het beroemde schilderij Paysage vu d’une fenêtre. Hij verbleef in kamer 35, die nog steeds ingericht is in originele stijl en een tijdje te bezoeken was als museum. Het hotel ligt op een schitterende locatie, met uitzicht op de baai van Tanger en gelegen in een landschap van fonteinen, terrassen en tuinen waar je een kopje muntthee kunt drinken. De eetzalen en salons zijn ingericht met oosterse tapijten en gedecoreerd met fraai houtsnijwerk. Er is een pianobar en een zwembad, naast een oude villa waar de Napoleons ooit woonden. Je kunt hier overnachten in 58 kamers en suites. Grand Hotel Villa de France is nu onderdeel van de hotelketen Blue Bay Hotels. Website: www.bluebayresorts.com

Voor het laatst bijgewerkt op 11 december 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/nikolpetr.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam