Vakantie in Marrakech, Marokko

Tips voor een vakantie in Marrakech

Een vakantie in Marrakech beleef je in de meest bedwelmende stad van Marokko, die bekendstaat om zijn souks, specerijen, slangenbezweerders en verborgen paleizen. De in zalmroze geschilderde Red City is al eeuwenlang een levendige marktplaats waar Berbers, Marokkanen, buitenlanders en handelaren uit de hele wereld bij elkaar komen om handel te drijven, plezier te maken en te proeven van de exotische sfeer. Marrakech was al een rustplaats op de oude karavaanroutes naar Timboektoe, en heeft sindsdien nauwelijks naar adem kunnen happen.

Marrakech ligt als een betoverende roze parel aan de voet van het spectaculaire en besneeuwde Atlasgebergte. Alsof het tijdperk nog niet vervlogen is, proberen handelaren in de straten nog steeds met geschreeuw hun waren te slijten aan toeristen die zich verliezen aan de rooskleurige tinten van de stad. Zij voelen zich aangetrokken door de uitnodigende roze muren, steegjes en paleizen waar Marrakech zijn bijnaam aan te danken heeft. De kleur van de stad heeft echter niets te maken met een diepgewortelde filosofie, maar gewoon omdat de roodkleurige aarde het makkelijkste bouwmateriaal bleek te zijn.

De stad is al in 1070 gesticht door de Almoraviden, de heersers van het eerste grote islamitische rijk in de regio. Marrakech was aanvankelijk een fort en een symbool van de macht, maar is de loop der tijd uitgebreid met andere forten, fantastische pleinen, torenhoge minaretten, aromatische tuinen en monumenten met glinsterende mozaïeken. Je voelt je bijna een sultan op vakantie, vooral als je in een van de luxe resorts of paleisachtige riads verblijft die de luxe sfeer van weleer oproepen.

Net als veel andere Marokkaanse steden is Marrakech verdeeld in twee helften: de oude ommuurde stad (de medina) en het koloniale Ville Nouvelle, gebouwd door de Fransen in het midden van de twintigste eeuw. Het hart van de oude stad is Djemaa el Fna, het legendarische plein in het centrum waar een mix van muzikanten, waarzeggers, acrobaten, drummers, slangenbezweerders, dansende cobra’s, verhalenvertellers en komieken de menigte tot laat in de avond vermaakt. Bij de tientallen kraampjes kun je van alles eten en drinken, van gegrilde aubergines en soep met schapenhoofd tot muntthee en kruidige cake.

In de medina vind je ook prachtige oude gebouwen, zoals de twaalfde eeuwse Koutoubia-moskee met zijn statige minaret. De hartslag van de oude stad is ongetwijfeld de souk, waar in kraampjes zijde, sieraden, keramiek, waterpijpen, souvenirs en een miljoenen andere dingen worden verkocht die je misschien wel graag mee naar huis zou willen nemen. Met zoveel drukte, chaos en rumoer zou je denken dat Marrakech in het verleden is blijven hangen, maar niets is minder waar. Deze ‘juweel van het zuiden’ is uitgegroeid tot de hoofdstad van chique Marokko en heeft een groeiende aantrekkingskracht op rijke en beroemde mensen uit de hele wereld die er een tweede huis aanschaffen. De stad figureert steeds vaker in glossy’s vanwege trendy galeries, hippe hotels en elegante hammams.

Maar het is vooral aan de legendarische medina met zijn betoverende verleden en doolhof van steegjes te danken dat mensen vakantie vieren in Marrakech. Deze mysterieuze medina is vrijwel onveranderd sinds de middeleeuwen, met zijn paleizen, herenhuizen en bazaars. Waar voetgangers worstelen om wat ruimte te claimen tussen de eindeloze stroom van roekeloze bromfietsers, ezelskarren en meedogenloze straatverkopers met hun kruiwagens. Je maakt er op een prikkelende manier kennis met Afrika, en het is een perfect startpunt voor een vakantie in Marokko.

Bezienswaardigheden in Marrakech

Het bruisende Djemaa el Fna plein is voor veel reizigers een logisch beginpunt van een stedentrip in Marrakech, met zijn slangenbezweerders, kruidendokters en sapverkopers. Bewonder ook de Koutoubia Moskee of zoek de rust op in de Majorelletuin, de beroemdste botanische tuin van Noord-Afrika. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Marrakech

Voor het laatst bijgewerkt op 10 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Marrakech, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Tak.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam