Tips voor een vakantie in Agadir, Marokko

Een vakantie in Agadir beleef je in de eerste en bekendste badplaats van Marokko, een stad met zachte witte zandstranden en ongeveer 340 dagen zon per jaar. Gelegen tussen het Anti-Atlas gebergte, de Atlantische Oceaan en de groene valleien van Nationaal Park Souss-Massa heeft Agadir alle genoegens, sensatie en luxe die je je maar kunt wensen.

Je hoeft je vakantie heus niet dagenlang door te brengen op het strand. Je kunt je vermaken met watersporten, je vindt er een bruisend nachtleven en goede restaurants en je kunt er golfen of paardrijden. Bovendien zijn er genoeg mogelijkheden voor uitstapjes om nog iets van het ‘echte’ Marokko te zien. Agadir is een moderne en kosmopolitische stad waar de authentieke Marokkaanse sfeer soms ver weg lijkt, dat eigenlijk te wijten is aan een grote aardbeving in 1960. Deze natuurramp verwoestte de oude stad, waardoor 15.000 mensen omkwamen en 50.000 inwoners zonder huis kwamen te zitten. Daarop verrees een gloednieuwe stad rond het halvemaanvormige strand met vele hotels en resorts die westerse zonaanbidders moesten trekken.

In Agadir vind je moderne architectuur, brede met bomen omzoomde lanen, open pleinen en voetgangersgebieden die contrasteren met de smalle straatjes van een traditionele Marokkaanse stad. Het toeristische centrum is Marina d’Agadir, de haven met boetiekjes, restaurants en appartementen. Voor iets van folklore kun je zien hoe de vissers hier hun dagelijkse vangst binnenhalen. Hotels scheiden het centrum van het prachtige strand, dat zich 10 kilometer naar het zuiden uitstrekt. Bij de overblijfselen van een 16e eeuwse kasba zie je nog iets terug van het oude Agadir.

Agadir is een gastvrij en tolerant oord waar het vaak druk is met Europese toeristen die een pakketreis hebben geboekt. Sommige reizigers en backpackers mijden het ‘Miami van Marokko’ omdat ze de badplaats vies en lelijk vinden, maar met het lange strand en de vele voorzieningen is het hoe dan ook een comfortabele plek om enige tijd door te brengen. Op internet kom je vaak aantrekkelijke aanbiedingen tegen voor Agadir, waardoor je goedkoop vakantie kunt vieren in Marokko. Via een nieuwe snelweg ben je bijvoorbeeld in twee uur in Marrakech, een van de mooiste steden van het land. Je kunt je luiervakantie zo makkelijk combineren met tripjes naar enkele van die exotische plekken waar Marokko zo bekend om staat.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Agadir

Strand van Agadir

Het strand is voor de meeste mensen de belangrijkste reden om vakantie te vieren in Agadir. Het is een breed en langgerekt strand met goudkleurig zand rondom een prachtige baai. Het strand wordt elke ochtend schoongemaakt en het ligt redelijk goed beschut tegen de oceaanwind. Je kunt hier in het algemeen relaxed zonnebaden door de patrouilles van de politie die strandventers en opdringerige verkopers op afstand houden. Langs het strand vind je een aantal cafés, restaurants en barretjes die ligbedden en parasols verhuren. Je kunt watersporten, surflessen nemen, jetski’s huren en een rit met een speedboat maken.

Strand van Agadir. Foto © Flickr.com/sam swanson.

Het enige nadeel in Agadir is de zeer sterke Atlantische onderstroom, die zwemmen in de oceaan gevaarlijk kan maken. Kinderen kunnen zwemmen in de zee beter vermijden, maar ook volwassen zwemmers moeten oppassen. Het noordelijke deel van het strand heeft strandwachten van 15 juni tot 15 september, van 08.00 tot 19.00 uur. Vlaggen geven aan hoe gevaarlijk het is om te zwemmen. Wil je heel graag in het water plonzen, dan kun je terecht bij een van de zwembaden van de hotels. Ook niet-gasten mogen hier vaak tegen een vergoeding gebruik van maken.

Kasba van Agadir

De op een heuvel gelegen kasba is een van de mooiste bezienswaardigheden van Agadir, die je niet mag missen tijdens je vakantie. De citadel kijkt vanaf een hoogte van 236 meter neer op de Atlantische Oceaan en de stad en is een ideale plek om de zonsondergang boven de baai te bewonderen. De vesting werd in 1540 gebouwd door Mohammed Ech-Cheikh, oprichter van de Saadidynastie die in Marokko heerste in de 16e en 17e eeuw. Hij wilde de stad hiermee beschermen tegen aanvallen van de Portugezen. Twee eeuwen later werd de kasba flink versterkt, maar tijdens de aardbeving van 1960 is een groot deel ingestort.

Kasba van Agadir. Foto © Flickr.com/Davide Palmisano.

Nu staan nog een paar gerestaureerde delen overeind, waaronder de muren en de hoofdpoort. Boven die ingang staat nog steeds een opschrift in wit marmer “Vreest god ende Eert den kooning“, dat eraan herinnert dat de Nederlanders hier in 1746 een handelspost hebben opgericht. Je vindt de kasba ongeveer 7 kilometer ten noordwesten van het centrum van Agadir en er zijn gidsen die je eventueel kunnen rondleiden.

La Médina d’Agadir

De medina is niet meer de oude historische wijk van Agadir, die door de aardbeving met de grond gelijk is gemaakt. Met behulp van traditionele Berberse bouwtechnieken en lokale materialen is echter op fascinerende wijze een medina nagebouwd met smalle steegjes waar bezoekers doorheen kunnen slenteren en de kleuren, geuren en drukte van de markt in zich kunnen opnemen. Er zijn vele cafés, restaurants, winkels en kraampjes waar je van alles kunt kopen, van tassen en souvenirs tot groente en kruiden. Afdingen is hier wel een vereiste.

Le Musée de la Mémoire à Agadir 

Het Memoire d’Agadir Museum geeft informatie over de grote aardbeving in 1960 die het grootste deel van het oude Agadir verwoestte. Het is interessant om te zien hoe de stad er zowel voor als direct na de aardbeving uitzag en om beelden uit het verleden te vergelijken met hoe de stad er vandaag uitziet. Er zijn ook oude krantenknipsels over de aardbeving te zien. Het is een klein museum in het weelderige park Jardin de Olhão in het centrum van Agadir. Adres: Avenue Mohammed V, Agadir 80000, Marokko.

Praktische informatie over een vakantie in Agadir

Reizen naar Agadir

Voor je vakantie kun je makkelijk naar Agadir reizen. De badplaats heeft een eigen luchthaven, Al Massira Airport (AGA), ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Agadir. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je met luchtvaartmaatschappij Transavia rechtstreeks naar Agadir vliegen, een vlucht van ongeveer 4 uur. ► Boek hier een goedkoop vliegticket naar Agadir

Vanuit Brussel vliegt TUI fly Belgium rechtstreeks naar Agadir. Buiten de aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen naar het centrum van Agadir. Het is een rit van ongeveer 20 minuten en er geldt een vaste prijs van 200 dirham. Je kunt ook een goedkopere bus nemen, maar die gaat niet rechtstreeks naar Agadir. Je moet dan bus 22 nemen en overstappen in Inezgane. Website van de luchthaven: www.agadir-airport.com

Voor meer informatie over een vakantie in Agadir kun je kijken op de website van het VVV-kantoor (Agadir Conseil Régional du Tourisme): www.visitagadir.com

Voor het laatst bijgewerkt op 30 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Agadir, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Martin and Kathy Dady; Flickr.com/Aleks Grynis;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam