Tips voor een vakantie in Essaouira, Marokko

Door Bente van Gameren

Marokko heeft het allemaal: adembenemende woestijnen, berglandschappen, botanische tuinen, vriendelijke mensen, cultuur en natuur, de kleuren en bovenal de Marokkaanse zee. Essaouira is een van de bekendere kustplaatsen die aan de westkust van Marokko te vinden is.

Binnen drie uur ben je al vanuit het indrukwekkende Marrakech in Essaouira te vinden, maar ook kun je direct het vliegtuig naar deze prachtige stad pakken. Deze havenstad is zeker een bezoek waard…

Bezienswaardigheden en activiteiten in Essaouira

Rondstruinen door de medina

De letterlijke vertaling van Essaouira is ‘muurtje‘. Deze stad wordt dan ook omringd door een oude muur, en de stad binnen deze muur vormt de medina. De medina van Essaouira staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en je vindt er talrijke kleine straatjes waarin je al snel kunt verdwalen. Dit maakt deze stad dan ook ontzettend bijzonder, ieder straatje ziet er anders uit en heeft nieuwe kleuren.

Loop ook eens binnen bij de vele galerieën die je ziet, ze vertellen je er met liefde alles over de kunst die ze maken. Het laatste wat je tegenkomt net aan de rand de medina (naast het langgestrekte strand) is de haven. Waar dagelijks vele vissersbootjes vertrekken en weer terugkomen met veel verse vis. Het is een heel spektakel, dus ga er gewoon zitten en maak het mee!

Winkelen in de souks

Essaouira kent net als Marrakech ongelooflijk veel kleine winkeltjes en markten (souks) waar je souvenirs kunt scoren. Ook de mooiste kunst en Marokkaanse tapijten kun je hier vinden. Sla soms eens een straatje in dat je niet kent, en hopelijk loop je tegen een van de marktkramen aan.

Wist je trouwens dat in Essaouira elke avond om 20.00 uur een live ‘marktplaats’ plaatsvindt?! De spullen die niet meer worden gebruikt, worden op een pleintje verkocht aan anderen tegen een kleine prijs!

Kite-, wind- en golfsurfen!

De wind is er zeker in Essaouira! Het is een heel avontuur om met je surfplank over het strand te wandelen. Maar die wind maakt de zee van Essaouira perfect om te beginnen met surfen. Ben je geen beginner meer en wil je wat meer uitdagingen? Dan kun je er ook perfect kitesurfen. De vele surfscholen die je aan het strand vindt, zijn allemaal toegankelijk voor zowel lessen als board verhuur.

Het strand is tevens ideaal om naar de duinen te wandelen. Zwemmen en zonnen is helaas wat lastiger op dit strand door de harde wind die er staat. Toch is het prima vertoeven in een van de strandtentjes.

Relaxen in een hamam

Even een moment tot rust komen? Hamma staat voor heetwaterbron en in de Marokkaanse cultuur is dit een belangrijk ritueel. Het wordt vooral gebruikt voor reinheid van het lichaam en de geest, maar het is ook zeker een sociale activiteit! De Marokkaanse hamam is absoluut de moeite waard om naartoe te gaan. Check de vele beschikbare locaties voor een ‘openbaar badhuis’ binnen de medina en… relax!

Luister naar muziek

Muziek bindt mensen, en met name in Marokko beleven ze dit meer dan in Europa. In Essaouira hoor je dan ook veel muziek op straat, in restaurants of café’s. Bij café-restaurant Taros kun je bijna iedere avond genieten van de leukste muziek met een prachtig uitzicht op Essaouira vanaf deze rooftop.

Daarnaast vindt er in de maand juni het (gratis) Gnaoua Festival plaats. De Gnaoua-muziek heeft een mooi doel en jaarlijks probeert men dit doel te delen met meer mensen in de wereld, onder het motto vrijheid, gelijkheid en broederschap! Mensen over de hele wereld komen hier genieten van de muziek en dansen op de Afrikaanse deuntjes. Check wel even de data van het festival voor vertrek.

Praktische informatie over een vakantie in Essaouira

Slapen in Essaouira

Wie wil er tijdens zijn vakantie nou niet slapen in een traditioneel Marokkaans huis met een prachtige kleurrijke binnentuin? Veel van deze huizen zijn gelukkig omgebouwd tot hotels. Zo heb je in Essaouira de prachtige riad Palais des Remparts. Daarnaast is er Salut Maroc, een geweldige riad met veel kleur en een mega leuk dakterras (wij zijn fan)! Ook als je daar niet slaapt is het zeker een kijkje waard (check van tevoren even of er live muziek is; bonus!).

Naast de officiële hotels kun je natuurlijk op Airbnb kijken, want de Marokkanen verhuren hier ook prachtige plekjes. Om het je nog gemakkelijker te maken kun je terecht bij de Nederlandse Marian, zij verhuurt studio’s en appartementen en heeft prachtige verhalen over Essaouira (check darhollandessaouira.weebly.com).

Eten en drinken in Essaouira

Aan goed eten ontbreekt het niet in Essaouira. Reken op heerlijke kruiden, tajine en couscous! Net als in Marrakech kun je in Essaouira voor een goede prijs heerlijk eten. Loop via de souks naar de ietwat grotere straatjes en misschien vind je wel een restaurant met heerlijk verse vis.

Of scoor je ontbijt en lunch op straat bij de kleine kraampjes, waar ze heerlijk vers Marokkaans brood verkopen. En vergeet niet even naar binnen te lopen bij de bakker voor een heerlijke Marokkaanse lekkernij!

Vervoer naar Essaouira

De stad heeft een eigen internationale luchthaven, Essaouira-Mogador Airport (ESU), op ongeveer 16 kilometer ten zuiden van het centrum. Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam, maar je kunt wel met Transavia vliegen met een overstap in Parijs. Mocht je bijvoorbeeld op Marrakech vliegen, dan is het iets minder dan 200 kilometer rijden. Je kunt een bus of taxi pakken en komt dan altijd dicht bij de medina aan.

Taal

Arabisch is voor Nederlanders vaak lastig te leren voor een korte vakantie, maar in Essaouira kom je gelukkig heel ver met Engels of Frans. Vrijwel iedereen spreekt gemakkelijk Engels en hier en daar kennen ze zelfs een woordje Nederlands, handig!

Voor het laatst bijgewerkt op 27 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Essaouira, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Bente van Gameren; Pixabay; Salut Maroc Boutique Hotel.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam