Wat te doen in Mozambique: 10 tips!

Wat te doen in Mozambique, dit verborgen juweel in de zuidoostelijke hoek van Afrika? Ruim een kwart eeuw na de Mozambikaanse burgeroorlog van 1975 tot 1992 is dit een van de meest lonende bestemmingen van het continent, een betaalbaar reismekka dat nog lang niet zoveel toeristen ontvangt als het naburige Zuid-Afrika. Mozambique heeft genoeg trekpleisters voor een avontuurlijke rondreis of een ontspannen vakantie.

Je kunt op safari in opgeknapte wildreservaten, relaxen op tropische stranden, duiken bij ongerepte eilanden en Portugese geschiedenis opsnuiven in koloniale stadjes (die Portugese invloed zie je ook terug op de menukaart). Mozambique ligt buiten de toeristische route in Afrika, maar is de perfecte plek voor diegenen die verlangen naar een beetje me-time aan de Indische Oceaan. Wil je een bezoek brengen aan dit uitgestrekte land? Hier vind je 10 tips wat te doen in Mozambique!

Bazaruto-archipel

Een van de meest idyllische plekken in Mozambique zijn de vijf eilanden van de Bazaruto-archipel (Arquipélago de Bazaruto). Deze eilanden geven je een Robinson Crusoe-gevoel, met witte stranden, wuivende palmbomen, torenhoge zandduinen, turquoise wateren met kleurrijke vissen, kleine dorpjes en tropische jungle. De eilanden zijn een populaire plek voor duiken, snorkelen en vogels spotten, maar je kunt er ook gewoon luieren en relaxt vakantie vieren.

Het grootste eiland is Bazaruto, een langgerekt zanderig eiland met een paar lodges. Daaronder ligt Benguerra, een eiland met luxe resorts die in trek zijn bij pas getrouwde koppels. De andere eilanden zijn Magaruque, Santa Carolina en het kleine Bangué. De Bazaruto-archipel is sinds 1971 ook een nationaal park, waar je verschillende (zee)dieren en tientallen soorten vogels kunt spotten. Met een beetje geluk zie je er roze flamingo’s, krokodillen, dolfijnen en doejongs. Als je geen geld hebt voor een lodge, kun je de archipel met een dagtocht bereiken vanuit de stad Vilankulo in het zuiden van Mozambique.

Ilha de Moçambique

Op Ilha de Moçambique, een eiland van 3 kilometer lang en 500 meter breed, ontdek je het koloniale verleden van Mozambique. Dit was een belangrijke handelspost van de Portugezen en de Arabieren, toen Mozambique van 1500 tot 1975 een kolonie was van Portugal. Hier stopten vele schepen die op weg waren naar India. Tot 1898 was het eilandje zelfs de hoofdstad van Portugees Oost-Afrika. Sinds 1991 staat Ilha de Moçambique op de Werelderfgoedlijst van Unesco vanwege de historische koloniale architectuur.

Opmerkelijke gebouwen zijn Fort São Sebastião, gebouwd in 1558, en de kapel van Nossa Senhora de Baluarte, die werd voltooid in 1522 en nu wordt beschouwd als het oudste Europese gebouw op het zuidelijk halfrond. Ook bijzonder zijn de kerk van Santo António en een charmant witgekalkt ziekenhuis. Door het afbrokkelen van vele huizen heeft het stenen stadje wel een wat vervallen karakter. Je bereikt het eilandje via een 4 kilometer lange betonnen brug die in de jaren ’60 is aangelegd.

Gorongosa Nationaal Park

Veel safariliefhebbers gaan naar Zuid-Afrika, Kenia en Tanzania, maar Mozambique heeft ook enkele reservaten waar je wilde dieren kunt spotten. De beste safaribestemming is Gorongosa Nationaal Park (Parque Nacional da Gorongosa) in het hart van het land. Het park ligt aan de zuidkant van de Grote Afrikaanse Rift Vallei en bestaat uit een aantrekkelijk landschap van glooiende savanne’s en met gras begroeide heuvels met acaciabomen.

Tijdens de burgeroorlog van 1977 tot 1992 is de wildstand flink gedaald, maar door een bewonderenswaardig herstel kun je hier inmiddels weer talloze wilde dieren tegenkomen. In het natuurgebied leven nu onder meer leeuwen, olifanten, nijlpaarden en antilopen. Ook is het park de thuisbasis van 400 soorten vogels. Er zijn een paar prijzige lodges waar je kunt overnachten. Website: www.gorongosa.org

Maputo

Als je wat wilt doen in  Mozambique, kun je de hoofdstad Maputo niet overslaan. De stad ligt in het zuiden niet ver van Zuid-Afrika, dus is voor veel reizigers ook de eerste kennismaking met Mozambique. Je betreedt echter een compleet andere wereld dan je misschien in Zuid-Afrika gewend bent. Maputo is een levendige en drukke stad, enerzijds heel kosmopolitisch met een indrukwekkende skyline, anderzijds heel chaotisch met veel armoede.

Maputo heeft genoeg bezienswaardigheden om er één of twee dagen door te brengen, met koloniale Europese architectuur en een bruisend uitgaansleven. Een pronkstuk is het Centraal Station van Maputo, dat geroemd wordt als een van de mooiste treinstations ter wereld. Het station werd tussen 1908 en 1916 gebouwd in de stijl van Beaux-Arts en is nog steeds in gebruik. In het Natuurhistorisch Museum (Museu de História Natural) zie je een grote collectie opgezette dieren, waaronder een reeks  echte olifantenfoetussen. En vergeet het Fort van Maputo niet, dat de Portugezen halverwege de 19e eeuw hebben gebouwd.

Quirimbas Nationaal Park

Een verborgen juweel in het noorden van Mozambique, niet ver van Tanzania, is het Quirimbas Nationaal Park (Parque Nacional das Quirimbas). Het bestaat uit een deel op het vasteland met bossen, savannes en eindeloze mangrovebossen waar olifanten, luipaarden, leeuwen, jakhalzen en wilde honden rondstruinen. Beroemder zijn de meer dan 30 eilanden, atollen en koraaleilandjes voor de kust, die bekendstaan als de Quirimbas-archipel.

Deze paradijselijke eilanden staan bekend om hun natuurlijke schoonheid, met poederachtige witte zandstranden, rijke koraalriffen en turquoise wateren vol met gevarieerd onderwaterleven. De archipel is de thuisbasis van zeeschildpadden, bultruggen, dolfijnen en honderden soorten tropische vissen. Ook waren sommige eilanden in het verleden een belangrijke handelspost, eerst voor Arabische slaven- en specerijenhandelaren en later voor de Portugese kolonisten in Mozambique. Verspreid over de archipel zijn verschillende lodges en resorts. Website: www.quirimbas.info

Casa de Ferro

Het is raadzaam tijdens je verblijf in Maputo ook wat tijd in te ruimen voor een bezoek aan Casa de Ferro, dat een aparte vermelding verdient. Dit bijzondere bouwwerk staat ook bekend als het ‘IJzeren Huis’ en is ontworpen door niemand minder dan Gustav Eiffel – je weet wel, die ook de Eiffeltoren in Parijs ontwierp.

Het huis werd in 1892 gebouwd voor de Portugese gouverneur van Maputo en is volledig van ijzer gemaakt, inclusief de muren en plafonds. Er is echter nooit in gewoond en gewerkt, want een metalen huis in de warme tropen zonder airconditioning bleek toch niet heel aangenaam te zijn. Nu is het een toeristische attractie in de hoofdstad van Mozambique. Adres: Avenida Samora Machel, Maputo, Mozambique.

Niassa Game Reserve

Gelegen in het noorden van Mozambique vind je het Niassa Game Reserve, het grootste nationale park van het land. Met een oppervlakte van ruim 42.000 vierkante meter is het natuurreservaat zelfs groter dan Nederland. Het is een van de laatste ongerepte stukken wildernis van Afrika, met een ongelooflijke hoeveelheid wilde dieren.

In het gebied met savannes, moerassen en rivierbossen leven alleen al meer dan 10.000 olifanten. Ook kun je tijdens een safari een glimp opvangen van sabelantilopen, leeuwen, luipaarden, hyena’s, zebra’s, impala’s en de Afrikaanse wilde hond. Er zijn meer dan 500 verschillende soorten vogels geteld. Het park is vernoemd naar het Niassameer in het noordwesten van Mozambique, dat meer bekend is als het Malawimeer. Bij dit meer zijn een aantal lodges waar je kunt overnachten, zoals de Mbuna Bay Eco Lodge (www.mbunabay.ch).

Inhambane

Aan de zuidkust ligt Inhambane, een aantrekkelijk koloniaal stadje dat omgeven is door kokospalmen en prachtige stranden. De architectuur en sfeer weerspiegelen een divers en opwindend verleden dat teruggaat tot de 11e eeuw. Arabieren, Perzen en later de Portugezen verhandelden specerijen, zijde en andere exotische goederen via deze bruisende havenstad. De Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama legde graag voor anker in Inhambane als hij de wereldzeeën verkende. Het stadje werd later ook een belangrijk centrum voor ivoor- en slavenhandel en de walvisvaart.

Hier vind je nu straten met charmante barokke gebouwen, een kathedraal uit de 18e eeuw en enkele musea. In de haven kun je genieten van een drankje en kijken hoe de dhows (lokale zeilboten) heen en weer varen. Inhambane is ook de ideale uitvalsbasis voor de langgerekte zandstranden langs de kust. Je kunt er duiken, snorkelen, vissen, watersporten en strandwandelingen maken. Tussen juli en november trekken vele bultruggen langs de kust. Vlakbij ligt het toeristische kustplaatsje Tofo, met stranden, duikscholen en vele lodges en bungalows.

Limpopo Nationaal Park

In het uiterste zuiden van Mozambique ligt het Limpopo Nationaal Park, een van de bekendste wildparken van het land. Het maakt onderdeel uit van het Great Limpopo Transfrontier Park, een enorm grensoverschrijdend natuurgebied van 35.000 vierkante kilometer dat doorloopt tot in Zuid-Afrika en Zimbabwe. Het beschermde gebied omvat ook het Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika en het Gonarezhou Nationaal Park in Zimbabwe.

Een groot deel van Limpopo Nationaal Park (Parque Nacional de Limpopo) bestaat uit laagland savanne, waarbij het Lebombo-gebergte de grens vormt tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Tijdens de Mozambikaanse burgeroorlog lag het natuurgebied letterlijk in de vuurlinie waardoor een groot deel van de wilde dieren is omgekomen. Nadien zijn vele dieren vanuit het Kruger Park overgebracht naar Mozambique, waardoor het weer populair wordt voor een safari. Je kunt hier onder meer leeuwen, olifanten, luipaarden, zebra’s, nijlpaarden, giraffen, antilopen en verschillende soorten apen spotten.

Machangulo

Wil je wat ‘koninklijks’ doen in Mozambique? Ooit hadden Willem-Alexander en Máxima hun oog laten vallen op Machangulo, een rustig schiereiland niet ver van de hoofdstad Maputo. Door politieke weerstand konden ze nooit genieten van hun vakantiehuis in Mozambique, maar als ‘gewone’ sterveling kun je dat zeker wel. Machalungo is een fraai stukje natuur met lange witte zandstranden, weelderige jungle en onontgonnen zandduinen.

Een groot deel van het schiereiland bestaat uit twee private natuurreservaten, met olifanten, nijlpaarden, giraffen, zeeschildpadden en meer dan 350 vogelsoorten. Vlak voor de kust liggen ondiepe koraalriffen waar je kunt duiken en snorkelen. Aan de 20 kilometer aan zandstranden zijn verschillende lodges en vakantiehuizen, met een prachtig uitzicht op de Indische Oceaan. Vanaf Maputo bereik je Machangulo 20 minuten per vliegtuig, 15 minuten per helikopter, 1 uur per boot of 5 uur per auto. Website: www.elephantcoastdevelopment.com

Voor het laatst bijgewerkt op 24 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Mozambique, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/swisshippo; Pixabay; Wikipedia; Flickr.com/Maurits Vermeulen (Maputo).

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam