Tips voor een vakantie in Mozambique

Mozambique: een introductie

Een vakantie in Mozambique beleef je in een van de minst bezochte landen van zuidelijk Afrika, een plek met een kustlijn van 2500 kilometer en stranden met wuivende palmbomen waar je de zon achter de Indische Oceaan ziet zakken. Eind vorige eeuw was Mozambique nog net zo populair als Zuid-Afrika, totdat een burgeroorlog van 1977 tot 1992 het land volledig van de toeristische kaart veegde.

Sinds de vrede verovert het land weer langzaam een plekje op de bucketlist en zelfs koning Willem-Alexander liet er voor zijn vakantie een villa bouwen (die hij later weer moest verkopen). Toeristen weten Mozambique steeds vaker te vinden, al blijft het land vaak hangen in de schaduw van zijn donkere verleden. Tot de onafhankelijkheid in 1975 was Mozambique bijna vijf eeuwen een kolonie van Portugal. Het Portugese erfgoed zie je terug in de verbleekte art deco charme van de koloniale gebouwen in de hoofdstad Maputo, die door de vele acacia bomen langs de avenues ook wel The City of Acacias wordt genoemd. Vooral in het zuiden vind je nationale parken en wildreservaten waar je weer de leeuwen, olifanten en zebra’s kunt zien die tijdens de burgeroorlog zijn afgeslacht.

Met de vele stranden, de turquoise wateren en het ideale klimaat is Mozambique ook een pittoreske zonbestemming, met luxe resorts waar je met dolfijnen kunt zwemmen en slaperige kustdorpjes met backpackers. Het paradijselijke, exclusieve en afgelegen eiland Vazimi wordt zelfs al het nieuwe ‘Mauritius‘ genoemd. Mozambique is het enige land ter wereld met een wapen in de vlag – namelijk een Kalasjnikov. Dat weerspiegelt niet helemaal de realiteit: er zijn weliswaar corrupte agenten, maar het is ook een vredelievende plek met vriendelijke locals die de Marrabenta dansen en je kennis willen laten maken met de beste zeevruchten van Oost-Afrika.

Mozambique in een notendop

– Oppervlakte: 799.380 vierkante kilometer (19 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 26.573.706 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 33 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Maputo;
– Talen: Portugees (officieel), inheemse dialecten;
– Munteenheid: Metical (MZM);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1200 (2017).

Informatie over visum Mozambique

Reizen en vakantie in MozambiqueStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Mozambique. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een hotelreservering en een vliegticket voor de retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming.

Een toeristenvisum is maximaal een maand geldig en kun je aanvragen bij de Ambassade van Mozambique in Brussel. Voor de aanvraag van het visum moet je één recente kleuren pasfoto inleveren. Neem ook een uitdraai van je e-ticket of een kopie van je vluchtschema mee. De behandeling van een visumaanvraag duurt ongeveer 6 werkdagen.

Bespaar op roamingkosten tijdens je vakantie in Mozambique
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Mozambique

Wat te doen in Mozambique: 10 tips!

Mozambique heeft genoeg trekpleisters voor een boeiende vakantie. Je kunt op safari in opgeknapte wildreservaten, relaxen op tropische stranden, duiken bij ongerepte eilanden en Portugese geschiedenis opsnuiven in koloniale stadjes. Lees hier alle tips wat te doen in Mozambique

Overnachten in Mozambique

Voor overnachten in Mozambique heb je de keuze uit verschillende soorten accommodatie, van hotels en resorts tot eenvoudige lodges en guesthouses die zich richten op backpackers. In grote steden als Maputo en Beira vind je hotels van goede kwaliteit. Lees hier alle tips voor overnachten in Mozambique

Communicatie in Mozambique

Internationaal toegangsnummer: +258.
Alarmnummer ambulance: 117.
Alarmnummer politie: 119.
Alarmnummer brandweer: 198.

Tijdsverschil met Mozambique

In onze winter is het in Mozambique 1 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is er geen tijdsverschil tussen Mozambique en Nederland.

Elektriciteit in Mozambique

De elektriciteit in Mozambique is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land maakt zowel gebruik van Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige stekkers, als Zuid-Afrikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Buiten de grote steden kunnen stroomuitval en stroomstoringen voorkomen. De grote hotels en lodges hebben meestal een eigen generator om elektriciteit op te wekken.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Mozambique, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/swisshippo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam