Bezienswaardigheden in Nigeria top-10

Nigeria bezienswaardighedenNigeria is een immens land in het westen van Afrika, met ruim 200 miljoen mensen, grote olievoorraden en koortsachtige steden. Het is geen typische toeristenbestemming, zou je zeggen, want Nigeria haalt vooral het nieuws als de beruchte terreurorganisatie Boko Haram weer gruweldaden pleegt in het noorden van het land. Maar zoals veel Afrikaanse landen heeft Nigeria verschillende gezichten, met fascinerende bezienswaardigheden en natuurlijke wonderen.

De populairste bezienswaardigheden vind je in het relatief veilige zuidelijke deel van het land (check de reisadviezen). In een stad als Lagos kun je verdwalen in een urban jungle met een ontluikende kunstscene en hippe bars. Dat Nigeria niet alleen maar chaos is, zie je in de hoofdstad Abuja. De echte jungle kom je tegen rond prachtige watervallen en in nationale parken waar de laatste wilde dieren een veilig heenkomen vinden. Nigeria heeft schilderachtige heuvellandschappen, heiligdommen en monolieten waar andere rotsen in de wereld schril bij afsteken.

Wil je een stadstour of meerdaagse excursie maken in Nigeria?
Bekijk hier het aanbod van tours en activiteiten in Nigeria

Het is een land met goed bewaarde tradities, een rijke cultuur en honderden stammen die hun eeuwenoude gebruiken in ere houden. Aan de andere kant kun je vertoeven op stranden met cocktails en luide Afrobeats. Nigeria heeft attracties die drommen Nigeriaanse toeristen trekken, maar ook mooie plekken die buiten de gebaande paden liggen. Ervaar de kleuren, overtuigingen en de lokale levensstijl als je een rondreis maakt in dit land. Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Nigeria!

Lagos

Als economisch en cultureel centrum mag je Lagos absoluut niet missen tijdens een rondreis in Nigeria. Het is de grootste stad van het land én een van de grootste steden van Afrika, met een bevolking van ergens tussen de 15 miljoen en 20 miljoen mensen. Druk, hectisch en overbevolkt is het dus zeker, met grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Maar het is ook een bruisende stad waar je terecht kunt voor kunst, musea, stranden en een hip uitgaansleven.

Nigeria Lagos

Zo vind je in Lagos het Nike Art Center, een kunstgalerie die is opgericht door een van de bekendste kunstenaressen van Nigeria. Op een uur rijden ligt het Lekki Natuurpark, een van de beste natuurreservaten van het land. En alles over de Nigeriaanse cultuur en geschiedenis kom je te weten in het Nationaal Museum. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Lagos

Zoek voordelige accommodatie voor je verblijf in Lagos
Reserveer hier een hotel in Lagos, tegen de laagste prijzen

Abuja

Abuja ligt in het hart van Nigeria en is sinds 1991 de officiële hoofdstad van het land. Het is een van de meest georganiseerde steden van Nigeria, die in de jaren tachtig op de tekentafel is bedacht en daarna volgens helemaal volgens de plannen van de Japanse architect is gebouwd. Ook al wonen er inmiddels een paar miljoen mensen, de sfeer is er anders dan in het drukke en chaotische Lagos. Abuja is een stad met politici, diplomaten en zakenmensen, goede wegen en relatief minder vuil op straat.

Nigeria Abuja

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Abuja is de Aso Rock, een 400 meter hoge monoliet aan de oostelijke rand van de stad. Aso betekent ‘zegevierend’ in de lokale taal – het heeft dus niks met ‘asociaal’ te maken. Ten zuiden van de rots bevindt zich de presidentiële villa. Tot de monumenten behoort de Abuja National Mosque (www.abujanationalmosque.org), gebouwd in 1984. Buiten gebedstijden is de moskee te bezoeken voor niet-moslims. Ontspannen doe je in het Millennium Park, het grootste en mooiste stadspark van Abuja dat vlakbij het presidentieel paleis ligt. De Britse koningin Elizabeth heeft het in 2003 geopend.

Zoek voordelige accommodatie voor je verblijf in Abuja
Reserveer hier een hotel in Abuja, tegen de laagste prijzen

Zuma Rock

Net buiten Abuja ligt Zuma Rock, een van de grootste en hoogste monolieten ter wereld. De rots is 725 meter hoog – bijna net zo hoog als de beroemde Uluru Rock in Australië. Met een beetje fantasie kun je er een menselijk gezicht in zien, met een mond, neus en ogen. Voor inheemse stammen was het gesteente eeuwenlang een belangrijk herkenningspunt in het omringende landschapen en had een spirituele betekenis. De gelaatstrekken zouden wijzen op voorouderlijke geesten.

Zuma Rock in Nigeria

Het duurt ongeveer 5 uur om Zuma Rock te beklimmen. Het is een steile klim, dus tref de juiste voorbereidingen. De beste tijd voor het bewonderen van de rots is tijdens de regentijd van april tot en met oktober. Dan zie je mogelijk dat de Zuma Rock ‘vlam vat’, door wrijving tussen het regenwater en de warmte van de rots. Zuma Rock is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Nigeria en staat ook op de biljetten van 100 naira.

Yankari National Park

Voor een safari kun je het beste een bezoek brengen aan Yankari National Park, een groot wildreservaat in het noordoosten van Nigeria. De uitgestrekte savannes en bossen zijn de thuisbasis van de laatste olifanten en leeuwen van het land, al staat de leeuwenpopulatie op het punt van uitsterven. Je kunt er echter ook talloze andere wilde dieren spotten, waaronder bavianen, nijlpaarden, buffels, waterbokken, hartenbeesten en verschillende soorten apen.

Nigeria Yankari

Een andere attractie in het nationaal park zijn de vier warmwaterbronnen, perfect om te ontspannen voordat je op safari gaat. De populairste is de Wikki Warm Spring, met kristalhelder water en een constante temperatuur van 31 °C overdag en ‘s nachts. Bezoek ook de Marshall Caves met 59 onderling verbonden grotwoningen. De inheemse bevolking zou zich hier hebben verscholen om te ontkomen aan de slavenhandel, maar er zijn ook oude rotstekeningen gevonden. Het natuurreservaat is goed toegankelijk en er zijn verschillende accommodaties in het park. Website: www.yankarigamereserve.com.ng

Idanre Hills

De Idanre Hills zijn een van de natuurlijke wonderen van Nigeria, een verzameling steile en koepelvormige heuvels rondom de stad Idanre. Deze stad zou al meer dan 800 jaar oud zijn. De heuvels dienden als bescherming, waardoor de inheemse bevolking kon vasthouden aan haar eigen cultuur en tradities. Zo mag een man pas trouwen als hij een steen van 40 kilo weet op te tillen, als bewijs voor zijn fitheid. Uiteraard zijn de heuvels zelf in al die eeuwen ook omgeven door mythes, legenden en wonderen.

Idanre Hills in Nigeria

Een van de heuvels kun je beklimmen voor een schitterend uitzicht. Voordat je boven bent, moet je een trap bedwingen met 682 treden. Onderweg zijn een paar rustpunten om even uit te rusten. In de stad zelf zijn enkele culturele bezienswaardigheden, zoals de restanten van Owa’s Palace – een paleis uit de 17e eeuw. De Idanre Hills staan op de voorlopige werelderfgoedlijst van Unesco en liggen in het zuidwesten van Nigeria.

Gurara-watervallen

De Gurara Waterfalls behoren tot de indrukwekkendste watervallen van Nigeria. Op het hoogtepunt tijdens de regentijd klettert het water over een breedte van 200 meter naar beneden. Het is een gordijn van wit water, verdeeld over twee hoofdstromen. Met 30 meter zijn de watervallen niet heel hoog. Ze zijn het mooist om te zien tussen april en november. Tijdens de droge tijd kun je zwemmen in de rivier onder de waterval.

Gurara-watervallen in Nigeria

Vroeger trokken inheemse stammen naar de watervallen om te bidden en offers te brengen, totdat de Europeanen het natuurwonder ontdekten in 1925. Er zijn al langer plannen om er een toeristisch resort van te maken, met restaurants, een conferentiecentrum en een 7-sterrenhotel. De watervallen liggen in de Gurara-rivier, een zijrivier van de Niger. Vanaf Abuja is het ongeveer 1 uur rijden.

Badagry

De kustplaats Badagry (of Badagri) is onlosmakelijk verbonden met het slavernijverleden aan de West-Afrikaanse kust. Badagry ligt in een lagune en was tussen 1736 en 1851 een belangrijke haven voor de Trans-Atlantische slavenhandel. Handelaren uit het achterland verkochten slaven aan Europese handelaren, die ze vervolgens verscheepten richting Amerika. Veel bezienswaardigheden hebben dan ook te maken met deze donkere bladzijden uit de Nigeriaanse geschiedenis.

Nigeria Badagry

Zo wordt het verhaal van de slavenhandel verteld in enkele musea. Je ziet er relikwieën zoals keramische kommen die ooit voor levens zijn ingeruild. Het Williams Abass Slave Museum is gevestigd in een voormalige ‘opslagplaats’ voor slaven. Tot veertig mannen, vrouwen en kinderen zaten er soms maanden opgesloten op een kamertje van 3 bij 3 meter. Onheilspellend is The Point of No Return, het punt waar de slaven Afrika definitief achter zich lieten. De stad heeft overigens ook het ‘eerste gebouw met één verdieping’ van Nigeria, een school uit 1843. Badagry ligt langs de hoofdweg richting Benin en is makkelijk te bezoeken tijdens een dagtocht vanuit Lagos.

Ontdek de geschiedenis van de belangrijkste slavenhaven van Nigeria
Boek hier een historische dagtocht naar de kustplaats Badagry

Heilige bos Osun-Osogbo

De Osun-Osogbo Sacred Grove is een van de twee bezienswaardigheden in Nigeria met een vermelding op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit kleine heilige bos ligt aan de Osun-rivier bij de stad Osogbo, in het zuidwesten van Nigeria. Volgens de inheemse Yoruba-stam is het ongerepte bos de woonplaats van de godin Osun – de godin van de vruchtbaarheid.

Osun-Osogbo in Nigeria

In het bos is een reeks beelden, kunstwerken en heiligdommen geplaatst die bijdragen aan de spirituele betekenis van deze plek. Traditionele genezers verzamelen er geneeskrachtige kruiden en planten en jagen, vissen en landbouw zijn verboden. Elk jaar in augustus is er een 12-daags festival in Osogbo dat heel wat toeristen trekt.

Wil je een bezoek brengen aan het heilige bos Osun-Osogbo?
Boek hier een 2-daagse tour naar Osun-Osogbo en de Erin-Ijesha waterval

Erin-Ijesha watervallen

Vlakbij Osogbo vind je de Erin-Ijesha Waterfalls, de bekendste (en meest toeristische) watervallen van Nigeria. Ze staan ook bekend als de Olumirin Waterfalls. Het is een prachtige plek in de jungle, met watervallen die via zeven niveaus over rotsen naar beneden stromen. Verschillende trappen en paden verbinden de watervallen met elkaar. Voor verfrissing kun je er onder gaan staan. Of klim naar de top voor een betoverend uitzicht voor een betoverend uitzicht over valleien, heuvels en hoge bomen. De lokale bevolking gelooft dat de waterval helende eigenschappen heeft en de ziel zuivert. Website: www.erin-ijesa.com

Erin Ijesha waterval in Nigeria

Kajuru Castle

Een van de meer bizarre bezienswaardigheden in Nigeria is Kajuru Castle. Op de top van een heuvel in het noorden van het land zie je opeens een Duits middeleeuws kasteel staan! Het kasteel is tussen 1981 en 1989 gebouwd door een Duitse expat die destijds in Nigeria woonde. Voor het ontwerp liet hij zich inspireren door een romantisch kasteel in het Duitse Beieren, waardoor het bouwwerk is uitgerust met torentjes, kantelen muren, kerkers, een wapenkamer en een ridderzaal. Er is zelfs een ophaalbrug boven een kuil met krokodillen. Tegenwoordig is een luxe hotel met enkele kamers, een buitenzwembad en een Finse sauna. Het kasteel ligt in het dorp Kajuru, vlakbij de grote stad Kaduna.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Nigeria, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam