Overnachten en hotels in Oeganda

In Oeganda heb je volop keuze om te overnachten. Je kunt terecht in hotels, motels, hostels, bed & breakfasts, guesthouses, villa’s, safari lodges en tentenkampen. De meeste hotels vind je in de hoofdstad Kampala en de steden Entebbe en Jinja. Lodges bevinden zich voornamelijk in de nationale parken. Een hotelketen in Oeganda is Imperial Hotels, met vijf vestigingen in Kampala en Entebbe (www.imperialhotels.co.ug).

Hotels zijn er in alle prijsklassen. In de goedkoopste hotels kun je overnachten voor $ 30 tot $ 50 voor een tweepersoonskamer per nacht, waarbij je de badkamer deelt met andere gasten. Er is vaak een muskietennet in de kamer en airconditioning of een fan. Goedkope hotels vind je in de centra van de steden en in kleinere plaatsen en dorpen. In een luxe hotel betaal je minstens $ 150 per nacht voor een tweepersoonskamer, waarbij je hetzelfde comfort kunt verwachten als in een westers hotel. Enkele hotels en resorts hebben bungalows of cottages binnen hun complex waar je kunt overnachten. Soms is het mogelijk een tent te huren op het terrein van een hotel.

In Kampala, Entebbe, Jinja en andere steden kun je ook kiezen voor een bed & breakfast. Deze zijn meestal schoon, vriendelijk en comfortabel, met een eigen badkamer en een wasserijservice. Verspreid door het land vind je enkele hostels voor backpackers. Bekende en populaire overnachtingsplekken in Kampala zijn het Backpackers Hostel (www.backpackers.co.ug) en het ICU Guesthouse (www.icuguesthouse.com), dat gerund wordt door de Nederlands-Oegandese ontwikkelingsorganisatie International Contact Uganda. Guesthouses zijn er in alle varianten, van matig en eenvoudig tot charmant en gerieflijk. In guesthouses kun je voor $ 5 tot $ 10 per nacht overnachten.

Slechts een klein deel van de 3500 hotels in het land is geclassificeerd door de Uganda Tourism Board, van 1 ster tot 5 sterren. Oeganda heeft slechts drie 5-sterrenhotels: het Sheraton Kampala Hotel, het Kampala Serena Hotel en het Munyonyo Commonwealth Resort. Het aantal sterren waar een hotel mee adverteert, is niet altijd betrouwbaar. Er zijn hotels die met hun sterren pronken, maar niet zijn gecontroleerd door de Oegandese toeristenorganisatie.

Voor een stukje koloniale nostalgie kun je in Kampala slapen in het Speke Hotel (www.spekehotel.com), het oudste hotel van Oeganda. Het is geopend in de jaren twintig, tijdens de Britse koloniale tijd, en is vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger John Hanning Speke (1827-1864) die de bron van de Nijl zou hebben ontdekt. Door de jaren heen is het Speke Hotel talloze keren gerenoveerd, maar het heeft zijn koloniale ambiance behouden. Het hotel in het centrum van Kampala heeft 50 kamers, drie restaurants en een cocktailbar.

Lodges in Oeganda

Alle nationale parken in Oeganda bieden accommodatie aan in lodges, waaronder het Bwindi National Park, Elizabeth National Park en Murchison Falls National Park. Een van de oudste en beroemdste lodges is het in koloniale stijl gebouwde Travellers Rest Hotel in Kisoro, nabij Mgahinga Gorilla National Park. De Amerikaanse biologe Dian Fossey, die jarenlang gorilla’s observeerde, verbleef in de jaren zestig regelmatig in dit hotel. Zij noemde het Travellers Rest ‘haar tweede huis’. Het hotel werd vanaf 1955 gerund door Walter Baumgärtel, die het gorillatoerisme op poten zette in de regio. In 1999 is het helemaal gerenoveerd. Het Travellers Rest Hotel is nu onderdeel van de tour operator Gorilla Tours (www.gorillatours.com).

Naast de lodges kun je in nationale parken ook verblijven in tentenkampen en cottages (kleine bungalows). De Uganda Wildlife Authority heeft op de website aan handig overzicht staan van alle accommodatie in de verschillende parken. Het is raadzaam van tevoren te reserveren: www.ugandawildlife.org

Kamperen in Oeganda

Kamperen kan op bewaakte kampeerterreinen in de nationale parken en in toeristische plaatsen in het land. Campings zijn vaak onderdeel van een hotel, resort of lodge, waar je ook kunt verblijven in een cottage. Je kunt zelf je tent opzetten of een compleet ingerichte safaritent huren. Overnachten in Oeganda met een eigen tent is goedkoop en kan al voor $ 5 per nacht. Het is handig eigen kampeerspullen mee te nemen, maar je kunt ze ook in het land zelf huren bij Roadtrip Uganda (alleen in combinatie met het huren van een auto): www.roadtripuganda.com

Voor het laatst bijgewerkt op 19 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over overnachten en hotels in Oeganda, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Flickr.com/Stefan Gara.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam