Beste bezienswaardigheden in Oeganda

De beste bezienswaardigheden in Oeganda zijn ongetwijfeld de nationale parken, geweldige plekken voor het maken van een safari of een trektocht. Probeer, als het even kan, een gorilla- of chimpansee-trektocht mee te pikken. Je moet hiervoor diep in de buidel tasten, maar het is een ervaring die je de rest van je leven niet zal vergeten. Maar het spotten van ander wildlife is minstens zo onvergetelijk. De uitgestrekte savannes, bossen rivieren van Oeganda zijn de thuisbasis van leeuwen, olifanten, nijlpaarden en vele andere wilde dieren.

Oeganda heeft enkele van de hoogste bergen van Afrika en diepe meren waar je relaxte kanotochtjes kunt maken. Er is genoeg te doen als je je adrenaline op wilt krikken, van raften tot bungeejumpen. Voor een bruisend nachtleven is er geen betere plek denkbaar dan Kampala, de partyhoofdstad van Oost-Afrika. Wil je een rondreis maken door de ‘Parel van Afrika’ met haar tropische regenwoud en koele bergstreken? Hier vind je de beste bezienswaardigheden in Oeganda!

Bwindi Impenetrable Forest

Het spotten van de intrigerende berggorilla’s staat bij velen op de bucketlist, en Oeganda is één van de drie landen waar deze bedreigde apen nog voorkomen (samen met Rwanda en de Democratische Republiek Congo). Het Bwindi Impenetrable Forest is dan ook een van de beste bezienswaardigheden van Oeganda, al moet je voor een bezoek aan dit natuurreservaat flink wat geld uittrekken.

Bwindi Impenetrable Forest ligt in het zuidwesten van Oeganda tegen de grens van Congo en bestaat uit een regenwoud van 25.000 jaar oud en met mist bedekte heuvels. In deze dichte jungle leven zo’n 300 berggorilla’s, meer dan de helft van alle berggorilla’s in de wereld. Zij leven daar in hechte families, hoewel er ook chimpansees, bavianen, olifanten, luipaarden en andere soorten apen in deze bossen rondstruinen.

Met een gids kun je naar de plekken waar de gorilla’s te vinden zijn. Je mag de mensapen maximaal één uur observeren om hun natuurlijke levensstijl niet teveel te verstoren. Voor een gorilla-trektocht heb je een vergunning nodig van $ 600, dat een tour operator regelt als je een safari boekt. De kosten van een vergunning zijn fors, maar nog altijd goedkoper dan in de buurlanden. In het laagseizoen geeft de Uganda Wildlife Authority vaak kortingen. Per dag worden maximaal 8 vergunningen verstrekt, dus wees er op tijd bij als je het Bwindi Impenetrable Forest wilt bezoeken. De beste maanden van het jaar zijn december tot eind februari en van juni tot september.

Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park is het grootste en oudste natuurreservaat van Oeganda, dat in 1952 werd opgericht. Het grootste natuurspektakel in het park zijn de krachtige Murchison-watervallen, waar de rivier de Nijl zich door een 8 meter brede kloof perst en met een daverend gebrul in de zogeheten Devil’s Cauldron terechtkomt. De Witte Nijl snijdt het park van oost naar west doormidden en is de thuisbasis van nijlpaarden en krokodillen, terwijl je op de savannes, tussen de acaciabomen en in de rivierbossen talloze andere wilde dieren kunt spotten.

Tijdens een safari kun je vier leden van de Big Five tegenkomen: leeuwen, luipaarden, olifanten en buffels. Andere grote zoogdieren in het park zijn giraffes, antilopen en bavianen. De Nijl komt uit in het Albertmeer, een van de grootste meren van Afrika. Ter voorbereiding op een bezoek aan het reservaat kun je de film The African Queen uit 1951 bekijken, met  Humphrey Bogart in de hoofdrol. Deze film is opgenomen aan de oevers van het meer. Murchison Falls National Park ligt in het noordwesten van Oeganda, op ongeveer 6 uur rijden van de hoofdstad Kampala.

Queen Elizabeth National Park

De ultieme safaribestemming is Queen Elizabeth National Park, het beroemdste natuurreservaat van Oeganda. Je kunt er een eindeloze hoeveelheid wilde dieren spotten, waaronder boomklimmende leeuwen, olifanten, nijlpaarden, chimpansees, buffels en verschillende soorten antilopes. Daarnaast leven er meer dan 600 verschillende soorten vogels.

Het landschap is schitterend, met uitgestrekte savannes, schaduwrijke bossen, sprankelende meren en moerassen. De 100 meter diepe Kyambura-kloof heeft een tropisch bos en bloemen die als voedsel dienen voor de chimpansees die er wonen. De glooiende groene heuvels van het park bevatten tientallen spectaculaire kraters. Het nationaal park is vernoemd naar de Britse koningin toen zij een bezoek bracht aan Oeganda. In het reservaat zijn verschillende lodges waar je kunt overnachten.

Rwenzori Mountain National Park

Naast safari’s kun je in Oeganda ook heel goed trektochten maken. Een populair gebied daarvoor is Rwenzori Mountain National Park, een met sneeuw bedekte bergketen op de grens van Congo. De gletsjers, het rijke plantenleven, de watervallen en de meren maken deze plek tot een van de mooiste berggebieden van Afrika, die sinds 1994 staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Door de grillige bergtoppen wordt het park ook wel Mountains of the Moon genoemd. In het park vind je de twee na hoogste berg van Afrika, de Mount Margherita van 5109 meter hoog. De lager gelegen hellingen zijn bedekt met heide, bamboe en regenwoud, waar bosolifanten, chimpansees en verschillende andere soorten apen leven. Voor het beklimmen van de top van de Margherita moet je 9 tot 12 dagen uittrekken. Het is hier veel minder druk en toeristisch dan op de Kilimanjaro in Tanzania. Je kunt ook kortere trektochten en dagtochten maken in de omgeving.

Kampala

Een bezoek aan Kampala mag eigenlijk niet ontbreken tijdens een rondreis in Oeganda. De hoofdstad heeft het beste nachtleven van Oost-Afrika, waar zelfs Kenianen, Rwandezen en Tanzanianen op af komen. Bars, clubs, cafés en pubs blijven open tot het ochtendgloren, en sommige gelegenheden zijn zelfs 24 uur per dag open. Na het drinken van een paar biertjes heb je in een mum van tijd talloze nieuwe Oegandese vrienden gemaakt in ‘de stad die nooit slaapt’.

Overdag, als je je roes hebt uitgeslapen en het chaotische verkeer weet te trotseren, zijn er ook een aantal bezienswaardigheden die Kampala de moeite waard maken. Breng een bezoek aan het Uganda National Museum, het oudste en grootste museum van het land (geopend in 1908) dat 2 miljoen jaar menselijke geschiedenis omvat. Bewonder het 6 meter hoge Independence Monument, van een man die zijn kind omhoog houdt met handen die naar de hemel reiken. Voor geweldige lokale producten kun je de Nakasero-markt bezoeken in het centrale zakendistrict van Kampala. Website VVV-kantoor: www.visitkampala.net

Lake Bunyonyi

Een van de meest schilderachtige meren van Oeganda is Lake Bunyonyi, dat letterlijk vertaald ‘plaats van veel kleine vogels’ betekent. Hier heb je dus de kans om fantastische vogels te spotten. In het gebied leven meer dan 200 verschillende soorten watervogels en trekvogels, zoals zilverreigers, de Afrikaanse kiekendief en grijze kroonkranen.

Met een kano of kajak kun je een tocht maken langs de 29 eilandjes die verspreid liggen in het pittoreske meer. Een berucht eiland is Akampene, dat vroeger een strafeiland was waar zwangere ongetrouwde meisjes werden achtergelaten. Lake Bunyonyi heeft een geschatte diepte van 900 meter, waarmee dit het één na diepste zoetwatermeer van Afrika zou zijn. Het is de perfecte plek voor wat ontspanning, terwijl je al peddelend geniet van de onmiskenbare schoonheid van het meer.

Kibale National Park

Oeganda’s staat niet alleen bekend om de berggorilla’s, maar ook om de chimpansees. Een van de beste plekken voor het observeren van deze mensapen is Kibale National Park in het zuidwesten van het land. Het is een tropisch regenwoud met de grootste concentratie apen van Oost-Afrika, met 13 verschillende soorten. Naast chimpansees slingeren hier ook zwart-witte franjeapen, roodstaart apen, blauwe apen en groene bavianen tussen de takken. Mogelijk zie je ook bosolifanten door de jungle kuieren.

Voor een chimpansee-trektocht in de ochtend of de middag worden een beperkt aantal vergunningen verstrekt door de Uganda Wildlife Authority. Er is veel vraag naar, dus regel dit ruim op tijd. Als je een safari boekt, regelt de tour operator deze vergunning. Kibale National Park ligt 5 tot 6 uur rijden van Kampala. Je kunt er overnachten in lodges of safaritenten.

Jinja

Jinja, gelegen aan de bron van de rivier de Nijl, staat bekend als de adrenaline-hoofdstad van Oost-Afrika. Voor adrenalinejunkies zijn hier allerlei avontuurlijke activiteiten te beleven, zoals wildwatervaren, kajakken, mountainbiken, bungeejumpen, paardrijden en quadrijden.

Het raften op de Nijl is beroemd en staat bekend als een van de beste ter wereld, met stroomversnellingen van graad 3 tot en met 5. Er peddelen verschillende kajakkers rond om je terug in de boot te helpen als je eruit kukelt. Tijdens een bloedstollende bungeejump val je zo’n 44 meter naar beneden, boven de Nijl. Je kunt er ook voor kiezen even met je hoofd onder water te gaan. Jinja ligt ongeveer een uur rijden van Kampala. Bijna elk hotel of guesthouse kan een excursie voor je regelen. Voor raften kun je ook kijken op de website van Nile River Explorers: www.raftafrica.com

Voor het laatst bijgewerkt op 14 april 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Oeganda, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/muha04; Pixabay/Gabriel Gach; Pixabay/Graham Hobster; Pixabay/Margo Tanenbaum.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam