Bezienswaardigheden in Senegal top-10

Senegal bezienswaardighedenSenegal is steeds meer in trek als vakantiebestemming. Reizigers worden aangetrokken door de prachtige stranden aan de Atlantische Oceaan, maar ook qua bezienswaardigheden hoef je je niet te vervelen in dit West-Afrikaanse land. Je kunt alleen al een paar dagen spenderen in Dakar, de energieke hoofdstad van Senegal.

Het land heeft bijzondere nationale parken, charmante koloniale steden, de grootste moskee van West-Afrika en indrukwekkende monumenten die herinneren aan het weerzinwekkende slavernijverleden. Ga je op vakantie naar dit vriendelijke land? Lees hier meer over de 10 beste bezienswaardigheden in Senegal!

Dakar

De hoofdstad Dakar is een van de meest liberale en kosmopolitische steden van Afrika, een chaotische plek die romantische gevoelens oproept als eindpunt van de beruchte rally vanuit Parijs. De stad is het meest westelijke punt van het Afrikaanse continent en was lange tijd een slaperig vissersdorp. In 1857 besloten de Franse kolonisten hier Dakar te bouwen als economische, culturele en politieke hoofdstad van Frans West-Afrika. Na de onafhankelijkheid in 1960 bleef Dakar de hoofdstad van de nieuwe republiek Senegal.

Senegal Dakar

Dakar is nu een uitgestrekte metropool op het Kaapverdische Schiereiland met 2½ miljoen inwoners en genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen door te brengen. Je vindt er levendige markten, moskeeën en kathedralen, boeiende musea en een bruisend nachtleven. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Moskee van de Goddelijkheid (Mosquée de la Divinité). De enorme moskee heeft twee torenhoge minaretten en is gebouwd bij het strand, met uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Senegal Dakar moskee

Mis ook niet het Afrikaanse Renaissance Monument, een enorm bronzen stalinistisch monument uit 2010 dat het einde van de slavernij herdenkt. De sculptuur torent 50 meter de hoogte in, waarmee dit het hoogste beeld is van Afrika.

Senegal Dakar monument

Het Théodore-Monod Museum, opgericht in 1931, is een van de belangrijkste kunstmusea van Afrika. De verzameling bestaat uit meer dan 10.000 kunstvoorwerpen uit 20 Afrikaanse landen. Je ziet er onder meer maskers, houten beelden, textiel, aardewerk, metalen objecten, traditionele kledij en archeologische vondsten.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Dakar?
Reserveer online een hotel of guesthouse in Dakar

Ile de Gorée

Vlak voor de kust van Dakar ligt het eiland Ile de Gorée, dat je doet je herinneren aan de donkere bladzijden uit de 15e tot en met 19e eeuw. Op deze plek zijn mogelijk 20 miljoen slaven verhandeld door de Portugezen, Engelsen, Fransen en Nederlanders die het kleine tropische eiland in bezit hadden.

Goree eiland in Senegal

‘Gorée’ stamt af van de Nederlanders, die het eiland de naam ‘Goede Reede’ gaven. Het eiland geldt als symbool van de trans-Atlantische slavenhandel, waardoor het in 1978 een plek kreeg op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je ziet er nog de overgebleven elegante pastelkleurige koloniale huizen, maar ook de grimmige wijken waar slaven werden vastgehouden.

Goree slaveneiland in Senegal

Een voormalig handelshuis is nu het ‘Slavenhuis’ (La Maison des Esclaves), een museum waar je meer te weten komt over de gruwelijke behandeling die slaven moesten ondergaan. Ile Gorée is nu een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Senegal. Meerdere keren per dag vaart er vanuit de haven van Dakar een veerboot naar het eiland. De overtocht duurt 15 tot 20 minuten.

Verdiep je in de tragische geschiedenis van Senegal
Boek hier een privétour naar het slaveneiland Gorée

Saly

Saly is de bekendste badplaats van Senegal, gelegen aan de Petite Côte op zo’n 70 kilometer ten zuiden van Dakar. Ooit was het een slaperige Portugese handelspost, maar sinds de jaren ’70 kwam het toerisme op gang. Je vindt hier brede goudkleurige zandstranden rondom een kalme baai met een aquamarijnkleurige zee. Kokospalmen wuiven in de wind en er zijn talloze cafés, restaurants en hotels op loopafstand van het strand. In de avond barst het nachtleven los in de bars en clubs.

Senegal Saly

Er wordt zelfs gezegd dat de ‘Rivièra van Senegal’ de populairste strandbestemming is van heel West-Afrika. Je kunt makkelijk een all-inclusive vakantie boeken in Saly met vlucht en een verblijf in een van de aangename resorts. Vanaf de internationale luchthaven is het slechts 30 kilometer rijden naar deze badplaats. Maar ook tijdens een rondreis in Senegal is Saly een ontspannen plek om even bij te komen met een cocktail aan de rand van het zwembad.

Senegal Saly badplaats

Overdag zijn er volop mogelijkheden om te watersporten, van diepzeevissen en kanoën tot zeilen en windsurfen. Vanuit Saly kun je uitstapjes maken naar bezienswaardigheden in de omgeving, zoals de hoofdstad Dakar, het Bandia Wildlife Reserve (zie hieronder) en de Somone Lagoon Reserve. In 2020 heeft een Nederlands bedrijf overigens golfbrekers van rotsblokken voor de kust aangelegd. De stranden waren aan het eroderen, maar nu is Saly weer de nummer één paradijselijke bestemming van Senegal.

Saint-Louis

Koloniale Franse charme kom je nog tegen in de muzikale en levendige stad Saint-Louis in het noorden van Senegal. Saint-Louis kende zijn hoogtijdagen van 1872 tot 1957, toen het stadje onder de Franse kolonisten een van de belangrijkste handelscentra was van West-Afrika.

Saint-Louis in Senegal

De grandeur van weleer is verdwenen, maar je kunt er nog steeds dwalen door de steegjes en langs de kleurige koloniale huizen met hun smeedijzeren balkons. Wandel over de bekende Pont Faidherbe, een 507 lange brug over de Sénégal-rivier. Een groot aantal gebouwen wordt sinds de jaren ’80 gerestaureerd, met financiële hulp van de Fransen. Saint-Louis staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Niokolo Koba Nationaal Park

In het zuidoosten van Senegal niet ver van Guinee ligt het Niokolo Koba Nationaal Park, opgericht in 1954. Met een oppervlakte van meer dan 900.000 hectare is het een van de grootste natuurreservaten van West-Afrika. In de bossen en savannes van het park leven talloze wilde dieren, waaronder olifanten, leeuwen, panters, hyena’s, chimpansees, gazellen en luipaarden. Ook leven er veel reptielen, vogels en amfibieën.

Niokolo Koba in Senegal

Niokolo Koba Nationaal Park is in 1981 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco en sinds 2007 staat het natuurgebied ook op de lijst van bedreigde erfgoederen. De fauna wordt bedreigd door stropers en er bestaan plannen om een dam te bouwen een paar kilometer stroomopwaarts van het park, waardoor graslanden niet meer kunnen overstromen.

Niokolo Koba National Park in Senegal

Het park is alleen open tijdens het droge seizoen, van november tot juni. In het natte seizoen zijn de wegen onbegaanbaar. De hoofdingang van het park is net voorbij Tambacounda, ongeveer 600 kilometer vanaf Dakar. De accommodatie in het park is beperkt. Je kunt onder meer terecht bij Campement Hôtel de Wassadou, die ook safari’s organiseert.

Grote Moskee van Touba

In het midden van het land ligt de heilige stad Touba, het ‘Mekka’ van Senegal. Hier vind je één van de grootste moskeeën van West-Afrika, met vijf minaretten en vijf grote koepels. De hoogste minaret domineert de skyline met haar 87 meter en is van veraf te zien.

Touba Moskee in Senegal

De Grote Moskee van Touba is gebouwd tussen 1887 en 1963 in opdracht van de religieuze leider Amadou Bamba (1850-1927), die er ook ligt begraven. Hij stichtte de Islamitische Broederschap der Mouriden en zou ook wonderen kunnen verrichten.

Interieur Touba Moskee Senegal

Elk jaar maken zo’n 4 miljoen Mouride-pelgrims een bedevaart naar Touba, waarbij ze het mausoleum van Bamba bezoeken. In tegenstelling tot in Mekka kun je de moskee in Touba wel bezoeken als westerse toerist. Alcohol en sigaretten zijn taboe in deze vrome stad.

Djoudj Nationaal Park

Djoudj Nationaal Park is het derde grootste vogelreservaat ter wereld, met niet minder dan 3 miljoen trekvogels. Er zijn zo’n 400 verschillende soorten geteld, waaronder witte pelikanen, aalscholvers, zilverreigers, Afrikaanse lepelaars en 20.000 roze flamingo’s. Je kunt ze makkelijk zien tijdens een bezoek aan het park, dat je meestal per kano aflegt. Dan zie je wellicht ook nog wat dieren die op land leven, zoals apen, varanen, krokodillen en wilde zwijnen. Het natuurgebied staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Djoudj Nationaal Park ligt ongeveer 60 kilometer ten noorden van Saint-Louis, tegen de grens van de Sahara-woestijn.

Cap Skirring

Ook de badplaats Cap Skirring is de reden dat veel mensen vakantie vieren in Senegal. Hier vind je fraaie kilometerslange zandstranden en de Atlantische Oceaan voor een verfrissende duik. Een groot deel van de stranden heb je helemaal voor jezelf, want massatoerisme is er nog niet. Er zijn een paar hotels en resorts, waaronder Club Med die hier al een tijdje zit.

Cap Skirring in Senegal

Er zijn niet veel bezienswaardigheden in de buurt, maar je kunt er zonnebaden op het strand, een boek lezen onder een palmboom, kanotochtjes maken in de omgeving of een balletje slaan op een 9 holes golfbaan. In de weekenden is er vaak live muziek in de beach bars. Cap Skirring heeft een eigen luchthaven, dus is makkelijk bereikbaar.

Bandia Wildlife Reserve

Het Bandia Wildlife Reserve is een van de meest toegankelijke plekken in Senegal voor een safari. Het natuurreservaat ligt slechts 65 kilometer van Dakar en 15 kilometer van de badplaats Saly, waardoor het een populaire bestemming is voor een dagtrip. Bovendien kun je verschillende wilde dieren spotten in dit omheinde reservaat van 3500 hectare.

Senegal Bandia wildreservaat

Je kunt er bijna alle bekende Afrikaanse dieren zien, waaronder neushoorns, zebra’s, giraffes, buffels, Kaapse elanden, koedoes, impala’s, hyena’s, struisvogels, krokodillen en verschillende soorten apen. Ook leven er ruim 120 soorten vogels. Alleen olifanten en de grote roofdieren ontbreken in het park. Het landschap ziet eruit als een typisch Afrikaanse bush, met enorme baobabbomen, doornige struiken en grillige lianen. Veel dieren waren verdwenen in Senegal door stroperij en bevolkingsgroei, maar zijn in dit reservaat opnieuw geïntroduceerd.

Zebra in wildreservaat Bandia Senegal

Je kunt het Bandia Wildlife Reserve verkennen met een taxi of een privévoertuig (een 4WD is essentieel tijdens het regenseizoen van juli tot oktober). Bij de ingang kun je ook mee met een safaritruck die door het gebied rijdt. De makkelijkste manier voor een bezoek is het boeken van een tour bij een van de grote hotels in Dakar of Saly. Er gaat een gids mee die met een getraind oog tussen takken en bosjes de dieren kan zien. Website: www.reservedebandia.com

Wil je Afrikaanse dieren in het wild bekijken?
Boek hier een safari naar het Bandia Wildlife Reserve

Ziguinchor

Ziguinchor is een melancholieke koloniale stad in het zuiden van Senegal, gelegen aan de Casamance-rivier. Het is in 1645 gesticht door de Portugezen, waarna de Fransen de boel in 1888 overnamen en veel geld verdienden met de handel in pinda’s. Het historische centrum bestaat uit een lappendeken van pastelkeurige koloniale bouwwerken, waaronder het voormalige paleis van de gouverneur.

Senegal Ziguinchor

Op een ambachtelijke markt kun je houtsnijwerk, textiel en souvenirs aanschaffen. Zig, zoals Ziguinchor wel wordt genoemd, is ook de toegangspoort tot de regio Casamance. In de omgeving vind je mangrovebossen en rivieren met prauwen waarop vissers hun vangst vervoeren. Met ruim 300.000 inwoners is het inmiddels een flinke stad. Er is ook een vliegveld.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 februari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Senegal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; depositphotos.com/vlade-mir; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam