Bezienswaardigheden in Senegal

Senegal is steeds meer in trek als vakantiebestemming. Reizigers worden aangetrokken door de prachtige stranden aan de Atlantische Oceaan, maar ook qua bezienswaardigheden hoef je je niet te vervelen in dit West-Afrikaanse land. Je kunt alleen al een paar dagen spenderen in Dakar, de energieke hoofdstad van Senegal. Het land heeft bijzondere nationale parken, charmante koloniale steden, de grootste moskee van West-Afrika en indrukwekkende monumenten die herinneren aan het weerzinwekkende slavernijverleden. Ga je op vakantie naar dit vriendelijke land? Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Senegal.

Dakar

De hoofdstad Dakar is een van de meest liberale en kosmopolitische steden van Afrika, een chaotische plek die romantische gevoelens oproept als eindpunt van de beruchte rally vanuit Parijs. De stad is het meest westelijke punt van het Afrikaanse continent en was lange tijd een slaperig visserdorpje. In 1857 besloten de Franse kolonisten hier Dakar te bouwen als economische, culturele en politieke hoofdstad van Frans West-Afrika. Na de onafhankelijkheid in 1960 bleef Dakar de hoofdstad van de nieuwe republiek Senegal.

Dakar is nu een uitgestrekte metropool op het Kaapverdische Schiereiland met 2,5 miljoen inwoners en genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen door te brengen. Je vindt er levendige markten, moskeeën en kathedralen, boeiende musea en een bruisend nachtleven. Mis in ieder geval niet het Afrikaanse Renaissance Monument, een enorm bronzen stalinistisch monument uit 2010 dat het einde van de slavernij herdenkt. De sculptuur torent 50 meter de hoogte in, waarmee dit het hoogste beeld is van Afrika.

Het Théodore-Monod Museum, opgericht in 1931, is een van de belangrijkste kunstmusea van Afrika. De verzameling bestaat uit meer dan 10.000 kunstvoorwerpen uit 20 Afrikaanse landen. Je ziet er onder meer maskers, houten beelden, textiel, aardewerk, metalen objecten, traditionele kledij en archeologische vondsten.

Ile de Gorée

Vlak voor de kust van Dakar ligt het eiland Ile de Gorée, dat je doet je herinneren aan de donkere bladzijden uit de 15e tot en met 19e eeuw. Op deze plek zijn mogelijk 20 miljoen slaven verhandeld door de Portugezen, Engelsen, Fransen en Nederlanders die het kleine tropische eiland in bezit hadden. ‘Gorée’ stamt af van de Nederlanders, die het eiland de naam ‘Goede Reede’ gaven. Het eiland geldt als symbool van de trans-Atlantische slavenhandel, waardoor het in 1978 een plek kreeg op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Je ziet er nog de overgebleven elegante pastelkleurige koloniale huizen, maar ook de grimmige wijken waar slaven werden vastgehouden. Een voormalig handelshuis is nu het ‘Slavenhuis’ (La Maison des Esclaves), een museum waar je meer te weten komt over de gruwelijke behandeling die slaven moesten ondergaan. Ile Gorée is nu een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Senegal. Meerdere keren per dag vaart er vanuit de haven van Dakar een veerboot naar het eiland. De overtocht duurt 15 tot 20 minuten.

Saint-Louis

Koloniale Franse charme kom je nog tegen in de muzikale en levendige stad Saint-Louis in het noorden van Senegal. Saint-Louis kende zijn hoogtijdagen van 1872 tot 1957, toen het stadje onder de Franse kolonisten een van de belangrijkste handelscentra was van West-Afrika. De grandeur van weleer is verdwenen, maar je kunt er nog steeds dwalen door de steegjes en langs de kleurige koloniale huizen met hun smeedijzeren balkons. Wandel over de bekende Pont Faidherbe, een 507 lange brug over de Sénégal-rivier. Een groot aantal gebouwen wordt sinds de jaren ’80 gerestaureerd, met financiële hulp van de Fransen. Saint-Louis staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Website van het VVV-kantoor: www.saintlouisdusenegal-tourisme.com

Niokolo Koba Nationaal Park

In het zuidoosten van Senegal niet ver van Guinee ligt het Niokolo Koba Nationaal Park, opgericht in 1954. Met een oppervlakte van meer dan 900.000 hectare is het een van de grootste natuurreservaten van West-Afrika. In de bossen en savannes van het park leven talloze wilde dieren, waaronder olifanten, leeuwen, panters, hyena’s, chimpansees, gazellen en luipaarden. Ook leven er veel reptielen, vogels en amfibieën.

Niokolo Koba Nationaal Park is in 1981 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco en sinds 2007 staat het natuurgebied ook op de lijst van bedreigde erfgoederen. De fauna wordt bedreigd door stropers en er bestaan plannen om een dam te bouwen een paar kilometer stroomopwaarts van het park, waardoor graslanden niet meer kunnen overstromen.

Het park is alleen open tijdens het droge seizoen, van november tot juni. In het natte seizoen zijn de wegen onbegaanbaar. De hoofdingang van het park is net voorbij Tambacounda, ongeveer 600 kilometer vanaf Dakar. De accommodatie in het park is beperkt. Je kunt onder meer terecht bij Campement Hôtel de Wassadou (www.niokolo.com), die ook safari’s organiseert.

Grote Moskee van Touba

In het midden van het land ligt de heilige stad Touba, het ‘Mekka’ van Senegal. Hier vind je één van de grootste moskeeën van West-Afrika, met vijf minaretten en vijf grote koepels. De hoogste minaret domineert de skyline met haar 87 meter en is van veraf te zien. De Grote Moskee van Touba is gebouwd tussen 1887 en 1963 in opdracht van de religieuze leider Amadou Bamba (1850-1927), die er ook ligt begraven. Hij stichtte de Islamitische Broederschap der Mouriden en zou ook wonderen kunnen verrichten. Elk jaar maken zo’n 4 miljoen Mouride-pelgrims een bedevaart naar Touba, waarbij ze het mausoleum van Bamba bezoeken. In tegenstelling tot in Mekka kun je de moskee in Touba wel bezoeken als westerse toerist. Alcohol en sigaretten zijn taboe in deze vrome stad. Website: www.mosqueetouba.org

Djoudj Nationaal Park

Djoudj Nationaal Park is het derde grootste vogelreservaat ter wereld, met niet minder dan 3 miljoen trekvogels. Er zijn zo’n 400 verschillende soorten geteld, waaronder witte pelikanen, aalscholvers, zilverreigers, Afrikaanse lepelaars en 20.000 roze flamingo’s. Je kunt ze makkelijk zien tijdens een bezoek aan het park, dat je meestal per kano aflegt. Dan zie je wellicht ook nog wat dieren die op land leven, zoals apen, varanen, krokodillen en wilde zwijnen. Het natuurgebied staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Djoudj Nationaal Park ligt ongeveer 60 kilometer ten noorden van Saint-Louis, tegen de grens van de Sahara-woestijn.

Cap Skirring

De badplaats Cap Skirring is de reden dat veel mensen vakantie vieren in Senegal. Hier vind je fraaie kilometerslange zandstranden en de Atlantische Oceaan voor een verfrissende duik. Een groot deel van de stranden heb je helemaal voor jezelf, want massatoerisme is er nog niet. Er zijn een paar hotels en resorts, waaronder Club Med die hier al een tijdje zit. Er zijn niet veel bezienswaardigheden in de buurt, maar je kunt er zonnebaden op het strand, een boek lezen onder een palmboom, kanotochtjes maken in de omgeving of een balletje slaan op een 9 holes golfbaan. In de weekenden is er vaak live muziek in de beach bars. Cap Skirring heeft een eigen luchthaven, dus is makkelijk bereikbaar.

Ziguinchor

Ziguinchor is een melancholieke koloniale stad in het zuiden van Senegal, gelegen aan de Casamance-rivier. Het is in 1645 gesticht door de Portugezen, waarna de Fransen de boel in 1888 overnamen en veel geld verdienden met de handel in pinda’s. Het historische centrum bestaat uit een lappendeken van pastelkeurige koloniale bouwwerken, waaronder het voormalige paleis van de gouverneur. Op een ambachtelijke markt kun je houtsnijwerk, textiel en souvenirs aanschaffen. ‘Zig’, zoals Ziguinchor wel wordt genoemd, is ook de toegangspoort tot de regio Casamance. In de omgeving vind je mangrovebossen en rivieren met prauwen waarop vissers hun vangst vervoeren. Met ruim 300.000 inwoners is het inmiddels een flinke stad. Er is ook een vliegveld.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Senegal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/vlade-mir; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam