Reizen naar Senegal

Vliegen naar Senegal

Vanuit Nederland kun je makkelijk naar Senegal reizen. TUI Fly vliegt in de wintermaanden ongeveer twee keer per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. Het is een vlucht van 5 tot 6 uur. Een retourtje heb je al vanaf € 299. ► Check hier de prijzen van een vliegticket met TUI Fly naar Senegal

Ook een optie is om de trein te nemen naar de luchthaven in Brussel en daar een vlucht te nemen van Brussels Airlines. Deze luchtvaartmaatschappij vliegt vrijwel dagelijks rechtstreeks van Brussel naar Dakar. De vlucht duurt ongeveer 6 uur en 10 minuten.

Je kunt ook vanaf Amsterdam Schiphol naar Dakar vliegen met een tussenstop in Parijs. Air France en Air Senegal vliegen elke dag van vliegveld Parijs Charles de Gaulle naar Dakar, een vlucht van 5 uur en 45 minuten. De Franse luchtvaartmaatschappij Corsair vliegt vanaf vliegveld Parijs Orly rechtstreeks naar Dakar. De totale reistijd vanaf Amsterdam is dan zo’n 8 tot 11 uur.

Een alternatief is om met de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP Air naar Lissabon te vliegen en daar over te stappen op een vliegtuig naar de Senegalese hoofdstad. De vliegtijd vanaf Lissabon is ruim 4 uur.

Senegal heeft ook luchthavens in andere steden, waaronder in de badplaats Cap Skirring, in de zuidelijke stad Ziguinchor en in de noordelijke stad Saint-Louis. Deze plaatsen zijn niet bereikbaar met directe vluchten vanuit Europa, waardoor je altijd in Dakar moet overstappen.

Luchthavens van Dakar

Dakar heeft twee luchthavens. De meeste internationale vluchten komen tegenwoordig aan op Blaise Diagne International Airport (DSS), een gloednieuw en modern vliegveld dat in december 2017 in gebruik werd genomen. De bouw duurde veel langer dan gepland en kostte $ 757 miljoen. De luchthaven ligt ongeveer 45 kilometer ten oosten van Dakar. Het is een hub voor vluchten naar bestemmingen in heel Afrika, Europa en het Midden-Oosten. Ook binnenlandse vluchten vertrekken hier.

Blaise Diagne vervangt de oude luchthaven Léopold Sédar Senghor International Airport (DKR), die te klein was geworden. Dit vliegveld ligt veel dichter bij het centrum van Dakar en wordt nu vooral door de Senegalese luchtmacht gebruikt.

Voorzieningen op Blaise Diagne luchthaven

Blaise Diagne is een spiksplinternieuwe luchthaven, dus er zijn moderne faciliteiten. Er zijn banken, geldautomaten, geldwisselkantoren en een postkantoor. Ook is er een apotheek en een medische kliniek voor noodgevallen. Voor winkelen kun je onder meer terecht bij een taxfreeshop, een juwelier, een boekhandel, een modeboetiek, een souvenirshop en een elektronicawinkel. Op de luchthaven zijn bars, restaurants en fastfoodtenten, maar op 5 minuten rijden vind je ook een groot aantal restaurants.

Voor het gebruik van internet in Senegal zijn op het vliegveld simkaarten en USB-sticks te koop met 3G en 4G waarvoor geen abonnement nodig is, en die ter plekke worden geactiveerd. In de vertrekhal zijn twee VIP-lounges, Salon Teranga en Salon Prestige, die toegankelijk zijn voor passagiers met een vliegticket voor de business class of eerste klas. Andere reizigers kunnen toegang krijgen tegen betaling van ongeveer € 10 tot € 15. In de lounges is wifi.

Op de luchthaven en in de directe omgeving zijn nog geen hotels. De dichtstbijzijnde accommodatie ligt zo’n 15 kilometer verderop. In 2021 opent bij Blaise Diagne Airport het Mövenpick Dakar Hotel met 462 kamers. Officiële website van de luchthaven: www.dakaraeroport.com

Vervoer vanaf Blaise Diagne luchthaven

Voor het vervoer vanaf het vliegveld naar het centrum van Dakar kun je gebruikmaken van een taxi of bus. Voor de aankomsthal is een taxistandplaats. Er gelden officiële tarieven die je kunt raadplegen op de website van de luchthaven, maar niet alle taxichauffeurs houden zich hieraan. Vergeet dan niet af te dingen. In de nacht betaal je meer voor een taxirit.

Busmaatschappij Sénécartours onderhoudt een busverbinding (Aerobus) tussen Blaise Diagne Airport en Dakar. Lijn 1 rijdt van de luchthaven naar het Terrou Bi Hotel. Lijn 2 rijdt naar Place de l’Independance. De bussen vertrekken ongeveer zeven keer per dag. Website: www.senecartours.sn

Er wordt gebouwd aan een regionale treinverbinding tussen de luchthaven en het centrum van Dakar. Deze Train Express Régional gaat waarschijnlijk in 2019 rijden. De treinrit naar de Senegalese hoofdstad duurt dan ongeveer 50 minuten. Langs de spoorlijn zijn 14 stations.

Reizen met de auto naar Senegal

Je kunt in principe met de auto vanuit Nederland naar Senegal rijden. De afstand van Amsterdam naar Dakar is ruim 5700 kilometer. In Spanje neem je een veerboot naar Marokko en vervolgens rij je via de Westelijke Sahara en de kust van Mauritanië naar Senegal. Er zijn avonturiers die deze tocht ondernemen (en soms hun tweedehands auto in Dakar verkopen). Ook zijn er soms reisorganisaties die deze overland roadtrip aanbieden. Zonder uitstapjes ben je vanuit Nederland ongeveer een week onderweg.

Zorg in ieder geval dat je een geldig rijbewijs, je kentekenbewijs en je verzekeringspapieren bij je hebt als je met je eigen auto naar Senegal gaat reizen. Ook kan het geen kwaad reserve-onderdelen mee te nemen als je rijdt met een automerk dat in Senegal niet gangbaar is. Bij de grensovergangen kunnen douane- en immigratieambtenaren lastig gaan doen. Het helpt als je een woordje Frans spreekt en wat contact geld bij je hebt. Voor het geval je je auto wilt verkopen: die mag niet ouder zijn dan 8 jaar. Anders kom je zelfs de grens niet over.

Reizen met de trein naar Senegal

Er is een spoorverbinding tussen Bamako, de hoofdstad van Mali, en Dakar. De rails zijn begin vorige eeuw aangelegd door de Franse kolonisator, maar sinds 2009 rijden er geen treinen meer tussen Mali en Senegal. Het spoor is versleten en heeft enorm achterstallig onderhoud, de exploitant is failliet en er zijn allerlei problemen in Mali. Het zal wel enige tijd duren voordat je weer met de trein naar Senegal kunt reizen.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Senegal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Dakar Airport.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam