Tips voor een vakantie in Liberia

Liberia: een introductie

Een vakantie in Liberia beleef je in de tweede zwarte republiek ter wereld (na Haïti), een voormalige Amerikaanse kolonie van bevrijde slaven. In 1822 trokken zij naar een stuk land aan de westkust van Afrika waar velen van hun voorouders vandaan kwamen. Ze noemden hun land ‘vrijheid’, afgeleid van het Latijnse woord libertas, al konden Liberianen vanaf de jaren tachtig amper ‘vrij’ zijn. Tijdens een jarenlange burgeroorlog verloren meer dan 600.000 mensen hun leven, maakte de tirannieke leider Charles Taylor zijn entree en werd met ‘kindsoldaten’ een nieuw woord aan ons vocabulaire toegevoegd.

Tayor zit inmiddels in de gevangenis van Scheveningen en sinds 2003 bewandelt het land de weg van de vrede. Toch verschijnt Liberia zelden op de radar van mensen die plannen aan het maken zijn voor een vakantie. Voor reizigers die niet terugdeinzen voor primitieve omstandigheden, heeft het land echter best wel wat te bieden. Je vindt er kilometerslange goudkleurige stranden en Robertsport, door kenners uitgeroepen tot een van de beste surfplekken van Afrika. Sapo Nationaal Park is een spectaculair natuurreservaat met leeuwen, olifanten en bedreigde dieren als de dwergnijlpaard, de Afrikaanse goudkat en het langstaartschubdier. In de chaotische hoofdstad Monrovia zie je via musea en monumenten de link met The States.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Liberia?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Liberia

Toegegeven, een van de armste landen ter wereld zonder Unesco-werelderfgoederen en zonder een goede toeristische infrastructuur is niet het eerste waar je aan denkt bij een spannende vakantie. Aan de andere kant heeft Liberia enkele van de schoonste steden van Afrika, kun je overal met Engels terecht en zie je prachtig gedecoreerde gezichtsmaskers die soms bedrieglijk echt overeenkomen met het menselijk gelaat. Liberia verdient het om van meer dingen bekend te zijn dan de gruweldaden uit het verleden en de Liberiaanse vlag die vaak op de achtersteven van cruiseschepen wappert.

LiberiaLiberia in een notendop

– Oppervlakte: 111.369 vierkante kilometer (3 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 4.689.021 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 42 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Monrovia;
– Talen: Engels (officieel), 20 etnische talen;
– Munteenheid: Liberiaanse Dollar (LRD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 900 (2016).

Informatie over visum Liberia

Reizen en vakantie in LiberiaStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Liberia. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een officiële uitnodigingsbrief van een organisatie in Liberia en een recent bankafschrift waaruit blijkt dat je over voldoende financiële middelen bezit om je verblijf in Liberia te bekostigen. Verder moet je een vliegticket op zak hebben voor de retourvlucht of een vlucht voor een volgende bestemming.

Een toeristenvisum kun je aanvragen bij de Ambassade van Liberia in Brussel. Voor de aanvraag van een visum moet je twee recente kleuren pasfoto’s inleveren. Neem ook een uitdraai mee van je e-ticket of een kopie van je vluchtschema.

Een ziektekostenverzekering en een vaccinatie tegen Gele Koorts zijn verplicht bij een bezoek aan Liberia. Vergeet dus niet het gele vaccinatieboekje in je handbagage te stoppen als je op reis gaat naar het land.

Wat te doen in Liberia: 10 tips!

Het arme Liberia is zeker geen makkelijk land om in rond te reizen, maar er is genoeg te doen voor een enerverende tijd. Bezienswaardigheden werpen een licht op de donkere geschiedenis, maar Liberia heeft ook prachtige stranden en natuurgebieden. Lees hier onze tips wat te doen in Liberia

Overnachten in Liberia

Ondanks de relatieve veiligheid komen er nog maar mondjesmaat buitenlandse toeristen naar het land. In Liberia zijn daarom nog weinig plekken om te overnachten, al zijn er door de recente rust wel meer hotels bijgekomen de laatste jaren. Lees hier meer over overnachten in Liberia

Reizen naar Liberia

Vanuit Nederland kun je redelijk eenvoudig met het vliegtuig naar Liberia reizen. Je kunt met KLM rechtstreeks vliegen van Amsterdam naar de Ghanese hoofdstad Accra en daar overstappen op een volgende vlucht naar de hoofdstad Monrovia. Lees hier meer over reizen naar Liberia

Communicatie in Liberia

Internationaal toegangsnummer: +231.
Alarmnummer noodgevallen: 911.

Tijdsverschil met Liberia

In onze winter is het in Liberia 1 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Liberia 2 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Liberia

De elektriciteit in Liberia is 110-120 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Op steeds meer plaatsen kom je 220-240 volt tegen, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt voornamelijk Amerikaanse stekkers en stopcontacten, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor en op veel plaatsen – vooral buiten de hoofdstad Monrovia – is geen elektriciteit beschikbaar.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Liberia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Flickr.com/Mark Fischer.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam