Reizen naar Tanzania

Tips over reizen naar Tanzania

Reizen met het vliegtuig naar Tanzania

Tanzania heeft drie internationale luchthavens. Het drukste en meest gebruikte vliegveld bevindt zich bij Dar es Salaam, de grootste stad van het land. De andere internationale vliegvelden zijn op het eiland Zanzibar en bij de Mount Kilimanjaro en de stad Arusha. Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Tanzania reizen. Er gaan vluchten naar Dar es Salaam en Mount Kilimanjaro.

Vliegen naar Dar es Salaam

Vliegen naar Dar es SalaamKLM vliegt een paar keer per week van Amsterdam Schiphol naar Dar es Salaam. Het is geen rechtstreekse vlucht, de luchtvaartmaatschappij maakt een tussenstop in Mount Kilimanjaro. De vliegtijd is 10 uur en 40 minuten.

Kenya Airways vliegt van Amsterdam via de Keniaanse hoofdstad Nairobi naar Dar es Salaam. Hier is de vliegtijd eveneens 10 uur en 40 minuten. Kenya Airways vliegt een paar keer per dag van Nairobi naar Dar es Salaam. Voor dit traject is de vliegtijd anderhalf uur.

Je kunt goedkoop van Amsterdam naar Dar es Salaam vliegen met Egyptair, waarbij je overstapt in de Egyptische hoofdstad Cairo. In totaal ben je dan 12 uur en 35 minuten onderweg.

Luchthaven van Dar es Salaam

De meeste internationale vluchten komen aan op Dar es Salaam Julius Nyerere International Airport (DAR), de grootste en belangrijkste luchthaven van het land. Het vliegveld is vernoemd naar Julius Nyerere, de eerste president van Tanzania, en ligt 12 kilometer ten zuidwesten van de stad. Het bestaat uit twee terminals en er wordt gebouwd aan een derde. Er is een terminal voor binnenlandse vluchten en een terminal voor internationale vluchten.

De luchthaven beschikt over banken, geldautomaten (die niet altijd werken of soms leeg zijn), geldwisselkantoren en een postkantoor. Er zijn een paar restaurants, een drogist, duty free winkels, souvenirshops en reisbureaus. Er lopen kruiers rond die je kunnen helpen met je bagage. Wifi is nog niet beschikbaar. In de aankomsthal zijn enkele kantoren van autoverhuurbedrijven. Website: www.taa.go.tz

Vervoer van de luchthaven naar Dar es Salaam

De taxi is de makkelijkste manier van vervoer van de luchthaven naar het centrum van Dar es Salaam. Buiten de aankomsthal wordt je meteen benaderd door taxichauffeurs die je in hun taxi proberen te lokken.

Taxi’s hebben geen meter, dus spreek van tevoren een prijs af met de taxichauffeur. Het lokale tarief ligt normaal rond de TZS 30.000, al zullen de meeste taxichauffeurs een prijs vragen in dollars. Dan varieert de prijs tussen de $25 en $40, veel duurder dus dan het lokale tarief. De rit naar het centrum duurt 20 tot 60 minuten, afhankelijk van de drukte in het verkeer.

Grote en luxe hotels bieden hun gasten ook vaak een shuttledienst aan voor het vervoer vanaf de luchthaven. Je kunt je hotel vragen of ze deze dienst aanbieden, dat scheelt stress en gedoe op het vliegveld.

Vliegen naar Kilimanjaro / Arusha

Vliegen naar KilimanjaroKilimanjaro International Airport ligt tussen de steden Arusha en Moshi en is de uitvalsbasis voor het beklimmen van de Mount Kilimanjaro (de hoogste berg van Afrika) en de safari’s in het Serengeti Nationaal Park.

Met KLM kun je vanaf Amsterdam Schiphol rechtstreeks naar Kilimanjaro vliegen. De vluchten gaan een paar keer per week. De vliegtijd is 8 uur en 35 minuten. Na de stop in Kilimanjaro vliegt de KLM verder naar Dar es Salaam. Vanuit de Keniaanse hoofdstad Nairobi vliegen Kenya Airways en Precision Air meerdere keren per dag naar Kilimanjaro. De vliegtijd is een uur.

Luchthaven van Kilimanjaro

Kilimanjaro International Airport (JRO) is de op één na grootste luchthaven van Tanzania en ligt ongeveer 50 kilometer ten oosten van de stad Arusha. Het vliegveld beschikt over een geldwisselkantoor, een geldautomaat, restaurants, duty free winkels, souvenirshops en een boekenwinkel. Er is een medische kliniek en gratis wifi. Website: www.kilimanjaroairport.co.tz

Na aankomst kun je een taxi nemen (circa $ 50) of een shuttlebus naar Arusha of Moshi. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben eigen shuttlebussen rijden, die veel goedkoper zijn dan een taxi.

Vliegen naar Zanzibar

Vliegen naar ZanzibarZanzibar is een populair vakantie-eiland voor de kust van Tanzania. In het winterseizoen verzorgt TUIfly chartervluchten van Amsterdam Schiphol naar Zanzibar. De vliegtijd is 9½ uur. Onderweg wordt een tussenstop gemaakt in de Egyptische badplaats Hurghada. Vanuit Brussel verzorgt Jetairfly chartervluchten naar Zanzibar.

Er zijn geen rechtstreekse lijnvluchten vanuit Nederland, maar je kunt Zanzibar gemakkelijk bereiken met een overstap in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Kenya Airways en Precision Air vliegen meerdere keren per dag van Nairobi naar Zanzibar. De vliegtijd is ongeveer anderhalf uur.

Je kunt ook vliegen naar Dar es Salaam in Tanzania en daar de veerboot nemen naar Zanzibar. Vanaf de luchthaven in Dar es Salaam ben je met een taxi ongeveer twee uur onderweg naar de haven (niet vanwege de afstand, maar door het drukke verkeer).

Luchthaven van Zanzibar

Het vliegveld op Zanzibar heet Abeid Amani Karume International Airport (ZNZ) en ligt ongeveer 5 kilometer ten zuiden van Zanzibar City (Stone Town), de hoofdstad van het eiland. De luchthaven stond eerder bekend als Kisauni Airport en Zanzibar International Airport.

Het vliegveld bestaat uit twee terminals. Terminal 1 is het oude, oorspronkelijke gebouw en in 2011 is de bouw begonnen met de nieuwe Terminal 2. De luchthaven beschikt over een café, een restaurant en een souvenirshop. Er zijn twee lounges (met wifi) waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. Er zijn enkele kantoortjes van autoverhuurbedrijven. Website: www.zaa.go.tz

Voor het vervoer van de luchthaven naar Zanzibar City (Stone Town) kun je een taxi nemen of lopen. Sommige hotels of resorts bieden een airport transfer aan voor hun gasten, informeer bij het boeken. Je kunt ook een transfer boeken via internet, bijvoorbeeld via www.zanzibarairporttransfers.co.tz

Voor het laatst bijgewerkt op 6 juni 2016.

Foto © depositphotos.com/magdalena.paluchowska.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam