Beste bezienswaardigheden in Tanzania

De natuur is de belangrijkste troef van Tanzania, want het land heeft enkele van de mooiste nationale parken van Afrika. Tijdens een safari kun je de Big Five spotten of de indrukwekkende massamigratie van gnoe’s meemaken. Het landschap is enorm divers, van de besneeuwde toppen van de ontzagwekkende Kilimanjaro tot de paradijselijke stranden van Zanzibar. Of je nu wilt genieten van de wildernis of de zon, Tanzania heeft voor allebei genoeg te bieden. Wil je vakantie vieren in dit Oost-Afrikaanse land? Hier vind je een overzicht van de beste bezienswaardigheden in Tanzania.

Mount Kilimanjaro

Mount Kilimanjaro is ‘het dak van Afrika’, met 5895 meter de hoogste berg van het continent die gegarandeerd ontzag oproept in de droge Afrikaanse savanne. Het is de hoogste vrijstaande berg ter wereld, die ondanks de ligging bij de evenaar toch met sneeuw is bedekt. Het is al een bijzonder gezicht om de Kilimanjaro van een afstand te aanschouwen tijdens een safari in Tanzania, terwijl giraffen en olifanten op de droge vlaktes op de voorgrond grazen.

Het is niet voor niks dat Afrika’s hoogste berg zo vaak in natuurdocumentaires figureert. Unesco zette de hele berg en het omringende landschap in 1987 op de Werelderfgoedlijst als bijzonder natuurverschijnsel. Strikt gezien is het eigenlijk geen berg, maar een uitgedoofde vulkaan. Ongeveer 750.000 jaar geleden ontstonden drie vulkanische kegels: Kibo, Mawenzi en Shira. De berg is het middelpunt van Kilimanjaro Nationaal Park, waar in de omringende regenwouden en alpenweides ook vele wilde dieren leven. Uhuru Peak is officieel het hoogste punt, hoger kun je in Afrika niet komen.

Steeds meer bergbeklimmers, actieve wandelaars en backpackers gaan de Kilimanjaro beklimmen, wat toch iets is wat je op je bucketlist kunt afstrepen. Het is te doen als je fit en energiek bent, technisch gezien is het niet moeilijk. Je kunt er beter wel een paar maanden voor trainen. Er zijn zeven routes naar de top, waarvan de Marangu Route de populairste is (die ook bekendstaat als de Coca Cola Route). Dit is de enige route waar je onderweg in berghutten kunt overnachten. Voor het bereiken van de top ben je 6 tot 7 dagen bezig. De beste periode om de Kilimanjaro te beklimmen, is tijdens het droge seizoen van eind juni tot oktober. In Tanzania zijn vele tour operators die de trekking organiseren.

Serengeti Nationaal Park

Serengeti Nationaal Park met zijn open vlaktes en de massamigratie van gnoe’s is de beroemdste plek voor een safari in Tanzania. Het park roept het beeld op wat je hebt van de wildernis in Oost-Afrika, met wuivend savannegras, sluipende luipaarden en enkele acacia-bomen. Je kunt hier de Big Five zien en 500 verschillende soorten vogels spotten, maar de grootste bezienswaardigheid is de jaarlijkse migratie van anderhalf miljoen wildebeesten en honderdduizenden zebra’s en gazellen over de uitgestrekte graslanden. In mei of begin juni steken ze massaal de vlaktes over, op zoek naar groenere weides, water en voedsel. Het is een spectaculair natuurfenomeen dat altijd veel toeristen trekt.

Ngorongoro Conservation Area

De Ngorongoro Conservation Area is de thuisbasis van de grootste krater ter wereld, met een oppervlakte van zo’n 260 vierkante kilometer. De Ngorongoro-krater ontstond 2 tot 3 miljoen jaar geleden door een vulkaan die uitbarstte en vervolgens instortte. De krater fungeert nu als een soort natuurlijke omheining voor een gebied waar vele wilde dieren leven, waaronder de zeldzame en bedreigde zwarte neushoorn, de Oost-Afrikaanse cheeta en de ‘Ngorongoro-leeuw’. Een bezienswaardigheid in de krater is ook de Olduvaikloof, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. Hier zijn enkele van de vroegste overblijfselen van de mens gevonden. Op de rand van de krater zijn lodges en kampeerplaatsen waar je kunt verblijven.

Zanzibar

Het is heerlijk om de safari’s op het vasteland van Tanzania te combineren met een strandvakantie op Zanzibar, een tropisch eiland voor de kust dat een compleet andere sfeer oproept. Het Afrikaanse eiland is al eeuwen een belangrijk handelscentrum, een smeltkroes van Afrikaanse, Indiase en Arabische invloeden. Dit is ook een zonovergoten paradijs met witte zandstranden, palmbomen, koraalriffen en een heldere turquoise zee. Bezienswaardigheden vind je in het historische Stone Town, met zijn oude Arabische herenhuizen, bazaars en smalle steegjes. Met een Spice Tour ontdek je meer over de specerijenhandel. ► Lees hier onze tips voor een vakantie in Zanzibar

Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve in het zuiden van Tanzania is het grootste wildreservaat van Afrika, dat met een oppervlakte van meer dan 50.000 vierkante kilometer zelfs groter is dan Nederland. Het reservaat werd opgericht in 1922 en beslaat 5 procent van het totale gebied van Tanzania. In dit natuurgebied vind je dus ook de meeste wilde dieren, waaronder neushoorns, nijlpaarden, olifanten, leeuwen, giraffen, luipaarden en cheeta’s. Het landschap is enorm gevarieerd, van dichte bossen en steile kliffen tot rivieren en open graslanden. Het Selous Game Reserve is veel minder druk bezocht dan Serengeti Nationaal Park, maar er is ook een beperkt aanbod van accommodatie.

Lake Manyara Nationaal Park

Voor de grootste concentratie van bavianen ter wereld kun je een bezoek brengen aan Lake Manyara Nationaal Park, een schitterend natuurgebied rond het Manyarameer in het noorden van Tanzania. Op het meer leven duizenden flamingo’s en in de omringende moerassen, graslanden en bossen kun je nijlpaarden, giraffen, olifanten en boomklimmende leeuwen spotten. Je kunt de wilde dieren vaak veel dichterbij bekijken dan in andere nationale parken van Tanzania. Er zijn verschillende lodges en je kunt ook mountainbiken of kanovaren (als het water hoog genoeg is). Grappig weetje: de groene jungle-achtige omgeving vormde het decor van de eerste Tarzan-films. ,,The loveliest I have seen in Africa”, zei de beroemde schrijver Ernest Hemingway over dit park.

Tarangire Nationaal Park

Vlakbij het Manyarameer ligt Tarangire Nationaal Park, dat ook een populaire plek is op de safariroute in het noorden van Tanzania. Het natuurgebied rond de Tarangire-rivier is bekend om de grote kuddes olifanten, de vele trekvogels en de baobab bomen in het grasrijke landschap. Andere wilde dieren zijn er ook in overvloed, waaronder zebra’s, giraffen, leeuwen en luipaarden. Een bezienswaardigheid zijn verder de enorme termietenheuvels die overal in het park te vinden zijn. Je kunt verblijven in lodges, op campings en in luxe tentenkampen, waar wandelsafari’s worden georganiseerd. De beste tijd om het park te bezoeken is tijdens de droge tijd van juli tot september, wanneer vele wilde dieren zich bij de rivier verzamelen om te drinken.

Mafia Island

Een geliefde plek onder duikers en snorkelaars is Mafia Island, dat allesbehalve iets te maken heeft met sigaren rokende maffiabazen. De naam is afgeleid van het Swahili mahali pa afya, dat zoiets betekent als ‘gezonde plek om te wonen’. Daar lijkt het zeker op in dit tropische paradijs, dat veel minder toeristisch is dan het populaire Zanzibar. Het eiland heeft witte zandstranden, wuivende palmbomen, een helderblauwe zee en een dozijn boetiekhotels en intieme resorts. Een groot deel van het water rond het eiland bestaat uit het Mafia Island Marine Park, een beschermd gebied met koraalriffen, schildpadden en walvishaaien. Je kunt Mafia Island bereiken per vliegtuig vanuit de hoofdstad Dar es Salaam.

Arusha Nationaal Park

Arusha Nationaal Park is kleiner dan de meeste andere parken in Tanzania, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Er zijn genoeg wilde dieren te spotten, waaronder leeuwen, olifanten, zebra’s en giraffes. Het park is bekend om de zwartwitte franjeapen die gemakkelijk zijn te zien in het bosrijke gebied. De Momella Lakes zijn het domein van vele watervogels, waaronder duizenden roze flamingo’s. En ondanks de kleine omvang vind je in het nationaal park ook nog Mount Meru, met haar 4566 meter de één na hoogste berg van Tanzania. Net als de Kilimanjaro kun je deze slapende vulkaan beklimmen. Het park is uitstekend te bereiken: de hoofdentree bevindt zich slechts 25 kilometer van de stad Arusha.

Dar es Salaam

De meeste vakantiegangers slaan Dar es Salaam helemaal over, maar de hoofdstad van Tanzania heeft genoeg bezienswaardigheden om er één of twee dagen door te brengen. Het is een snelgroeiende havenstad met meer dan 4 miljoen inwoners en een vrijwel grenzeloze energie. Als je iets van het dagelijkse leven van de Tanzania wilt opsnuiven, breng je een bezoek aan de drukke Kivukoni vismarkt. Vroeg in de ochtend lossen vissersbootjes hun vangst, waarna de vissen, krabben en inktvissen worden geveild onder restaurants en bezoekers (het is handig om een sterke maag te hebben, gezien de stank). Het Nationaal Museum neemt je mee op een reis door het kleurrijke verleden van Tanzania. En je kunt enkele beeldschone kerken bezoeken die Duitse missionarissen hebben gebouwd.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 juli 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Tanzania, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam