Tips voor een vakantie in Togo

Togo: een introductie

Een vakantie in Togo beleef je in een smal en langgerekt land in het westen van Afrika, een plek van fetisjisme en voodoo-priesters waar dezelfde autocratische familie al vijf decennia de macht in handen heeft. Ingeklemd tussen Ghana en Benin is Togo voor veel reizigers een korte tussenstop, als ze de bus nemen over de drukke en brede kustweg die de drie landen met elkaar verbindt (en verder gaat naar Ivoorkust in het westen en Nigeria in het oosten).

In minder dan een uur ben je er al doorheen, al is het de moeite waard een paar dagen vakantie te vieren in Togo. In de lome en kleine hoofdstad Lomé zie je koloniale gebouwen die herinneren aan de aanwezigheid van Britten, Duitsers en Portugezen in het land. Je kunt er een bezoek brengen aan het nationaal museum of de fetisjmarkt, om priesters in je diepste zieleroerselen te laten spitten. De Atlantische kust is maar 56 kilometer lang, maar toch zijn er een paar zandstranden om te ontspannen en te hangen in een beach bar. Richting het noorden kun je nog heel ver het binnenland in reizen en het gevarieerde landschap ontdekken, van tropische regenwouden tot droge savanne. Vergeet ook niet het Koutammakou-landschap te bezoeken, met zijn opmerkelijke torenhuizen van gedroogde modder. De lemen woontorens staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Togo is een onontdekte bestemming met een hardvochtig politiek klimaat waar je tijdens een vakantie nog weinig toeristen zal tegenkomen. Het is een smeltkroes van meer dan veertig stammen die je graag deelgenoot maken van hun charme, tradities en gastvrijheid. In Togo wordt veel gesproken over voodoo en magie, maar de werkelijke magie vind je in de rustige dorpen, de glooiende groene heuvels en de maagdelijke bergen.

TogoTogo in een notendop

– Oppervlakte: 56.785 vierkante kilometer (iets groter dan Nederland);
– Inwoneraantal: 8.703.961 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 153 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Lomé;
– Talen: Frans (officieel), Ewe, Mina, Kabye, Dagomba;
– Munteenheid: CFA-Frank (XOF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2200 (2022).

Informatie over visum Togo

Reizen en vakantie in TogoStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Togo. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 3 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een hotelreservering of een uitnodigingsbrief van een organisatie of persoon in Togo, met daarin de volledige contactgegevens en details over de reden van je verblijf. Verder moet je een vliegticket hebben voor de terugreis of een vlucht naar een andere bestemming.

Een visum is een maand geldig en kun je aanvragen bij de Ambassade van Togo in Brussel. Voor de aanvraag van het visum moet je drie recente kleuren pasfoto’s inleveren en een kopie van je vluchtschema of een uitdraai van je e-ticket. Een visum dat in de ochtend wordt aangevraagd, kan meestal in de middag weer worden opgehaald.

Voor een vakantie in Togo is een vaccinatie tegen Gele Koorts vereist. Zorg dus dat je het gele vaccinatieboekje in je handbagage hebt zitten als je naar het land reist. De immigratiedienst of de douane kan ernaar vragen.

Beste bezienswaardigheden in Togo


Togo heeft genoeg bezienswaardigheden voor een enerverende rondreis. Je kunt kleurrijke markten bezoeken en je laten inpalmen door mysterieuze fetisjisten. Het land heeft mooie nationale parken en aanlokkelijke lagunes. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Togo

Overnachten in Togo

Togo overnachten
In Togo kun je in alle grotere plaatsen wel overnachten, al is de keuze beperkt. Verreweg de meeste accommodatie vind je in de hoofdstad Lomé, waar je kunt kiezen uit meer dan twintig hotels. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Togo

Reizen naar Togo

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks met het vliegtuig naar Togo reizen. Je kunt het land echter wel makkelijk bereiken met een overstap in Parijs. Vanuit de buurlanden Ghana en Benin kun je de bus nemen naar Togo. Lees hier alle tips over reizen naar Togo

Communicatie in Togo

Internationaal toegangsnummer: +228.
Alarmnummer politie: 117.
Alarmnummer brandweer: 118.
Alarmnummer gendarmerie (marechaussee): 172.

Er is geen nationaal alarmnummer bekend voor een ambulance. Bij medische kwesties kun je contact opnemen met een lokaal ziekenhuis of een lokale kliniek. Een ziekenhuis dat samenwerkt met expats en internationale organisaties, is Polyclinique Internationale Saint Joseph in de hoofdstad Lomé, www.stjoclinic-togo.com

Tijdsverschil met Togo

Tijdens onze wintertijd is het in Togo 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Togo 2 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Togo

De elektriciteit in Togo is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met 2 ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomstoringen en stroomuitval kunnen voorkomen en hou er rekening mee dat elektriciteit niet overal aanwezig is.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Togo, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Siempreverde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam