Beste bezienswaardigheden in Togo

Togo is een prachtig langgerekt land in West-Afrika, met genoeg bezienswaardigheden voor een enerverende rondreis. Je kunt er een bezoek brengen aan kleurrijke markten en je laten inpalmen door mysterieuze fetisjisten, want voodoo is nog altijd een belangrijke religie in Togo. Het land heeft mooie nationale parken, groene heuvels, watervallen en aanlokkelijke lagunes waar je met een beetje geluk bijzondere vogels en wilde dieren kunt zien.

Probeer Koutammakou niet te missen, een fascinerend landschap van moddertorens in het noorden van het land. Je kunt er aan het strand liggen en de stoffige restanten bekijken van het Duitse koloniale verleden. Wil je een rondreis maken in een van de smalste landen van Afrika? Hier vind je leuke tips over de beste bezienswaardigheden in Togo!

Koutammakou

Voor een van de beste bezienswaardigheden moet je naar Koutammakou in het noorden van Togo reizen. Dit is een opmerkelijk landschap van torenhuizen van gedroogde modder, soms zelfs van twee verdiepingen hoog. De meeste lemen woontorens hebben kegelvormige rieten daken. Ze staan verspreid in groepjes in een uitgestrekt heuvelachtig gebied en worden door nog altijd bewoond door de Batammariba, een lokale stam in dit gebied.

Koutammakou in Togo. Foto © depositphotos.com/homocosmicos.

Het schilderachtige gebied staat dan ook bekend als ‘het land van de Batammariba’. Het is een volk dat zich nauw verbonden voelt met de natuur en veel doet aan de voorouderverering. Tussen de huizen bevinden zich plaatsen voor ceremonies en rituelen. Koutammakou is gesticht in de 17e eeuw omdat het nomadische volk op de vlucht was voor slavenhandelaren uit het naburige Benin. De unieke verzameling lemen huizen staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. ► Boek hier een tour naar Koutammakou vanuit de hoofdstad Lomé

Akodessawa Fetisjmarkt, Lomé

Een van de populairste bezienswaardigheden in de hoofdstad Lomé is de Akodessawa Fetisjmarkt (Marche des Feticheurs). Het staat bekend als de grootste – en volgens sommigen ook de engste – voodoo-markt ter wereld. Het is een soort supermarkt voor fetisjisten waar je alles vindt om je religieuze tovenarij te beoefenen. Denk bijvoorbeeld aan apenkoppen, luipaardkoppen, menselijke schedels, krokodillenhuiden en beenderen en skeletten van dieren, allemaal op macabere wijze opgestapeld.

Akodessawa Fetisjmarkt in Togo. Foto © Flickr.com/Francisco Anzola.

Er lopen ook voodoo-priesters rond die de toekomst voor je willen voorspellen of ter plekke traditionele medicijnen maken om je van elke gewenste aandoening te genezen. Voor toeristen kan de Akodessawa Fetisjmarkt schokkend zijn, maar voor de locals die voodoo beoefenen is het een plek van onschatbare waarde. De markt ligt 4 kilometer buiten het centrum van Lomé en is bereikbaar per taxi. Voor het maken van foto’s wordt geld gevraagd.

Togomeer

Ongeveer 45 minuten rijden van de hoofdstad Lomé ligt het Togomeer (Lac Togo), een lagune die door een smalle kuststrook van de Atlantische Oceaan wordt gescheiden. Het ondiepe meer is een populaire plek voor watersporten en boottrips, maar aan de oevers vind je ook de boeiende dorpjes Togoville en Agbodrafo.

In Togoville zie je nog de restanten van de Duitse koloniale tijd. Togo was van 1884 tot 1914 een kolonie van Duitsland en heette toen Togoland. Ze bestuurden het land vanuit Togostadt, zoals Togoville destijds heette. Je ziet er nog een kathedraal uit 1910 die de Duitsers hebben gebouwd, die opvalt door de felle kleuren en glas-in-loodramen. Het dorp is daarnaast een belangrijk centrum voor het beoefenen van voodoo, met talrijke voodoo-heiligdommen. Aan de zuidkant van het meer ligt Agbodrafo, een badplaats met strandresorts en oude kerkers waar slaven werden vastgehouden.

Nationaal Museum van Togo, Lomé

Wil je meer weten over de cultuur en geschiedenis van Togo? Breng dan een bezoek aan het Nationaal Museum (Musée National du Togo) in de hoofdstad Lomé. Hier duik je in het verleden met traditionele muziekinstrumenten, houtsnijwerk, aardewerk, manden, kleding, tabakspijpen, kalebassen voor voedsel en water en vele andere oude voorwerpen. Er is ook een tentoonstelling met kaarten, tekeningen en oude foto’s. Het Nationaal Museum van Togo bevindt zich in het congrescentrum (le Palais des Congrès) aan La Place de l’Indépendance.

Kpalimé en Mont Agou

Natuur- en outdoorliefhebbers voelen zich thuis in Kpalimé, een van de leukste kleine steden van Togo. Het stadje ligt verscholen tussen beboste heuvels met watervallen en koffie- en cacaoplantages. Kpalimé is de ideale uitvalsbasis voor een dagtocht naar Mont Agou, met zijn 986 meter de hoogste berg van Togo. Onderweg passeer je traditionele dorpen waar het leven lijkt stil te staan.

Waterval in de buurt van Kpalimé. Foto © Flickr.com/jbdodane.

In het stadje zelf zie je relikwieën uit de Duitse koloniale tijd, waaronder een rooms-katholieke kathedraal uit 1913 en het huis van de gouverneur. De populairste waterval in de omgeving is Cascade de Womé, 12 kilometer vanaf Kpalimé, waar je ook een verkoelende duik kunt nemen. Het stadje ligt in het zuidwesten van Togo op ongeveer 120 kilometer vanaf Lomé. ► Boek hier een tour naar Kpalimé en Mont Agou vanuit de hoofdstad Lomé

Fazao-Malfakassa Nationaal Park

Fazao-Malfakassa Nationaal Park ligt in het hart van Togo en is het grootste natuurgebied van het land. Het reservaat van 2000 vierkante kilometer bestaat vooral uit dichte bossen die groeien in een ruig bergachtig gebied, al zijn er ook savannes en graslanden. Vanwege de mooie natuur wordt het mogelijk opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als je geluk hebt, kun je hier tijdens een safari verschillende soorten antilopen en apen spotten. Er schijnen ook nog enkele tientallen olifanten rond te lopen. Vele wilde dieren vielen de afgelopen decennia ten prooi aan stroperij, maar inmiddels zijn er weer inspanningen tot behoud van de fauna en flora.

Grand Marché, Lomé

Voor het scoren van souvenirs kun je naar de Grand Marché, de grootste markt in de hoofdstad Lomé. Hier beleef je een echte authentieke Afrikaanse ‘winkelervaring’, maar wees wel bereid op drukte en chaos. Bij de vele kraampjes en winkeltjes op de levendige markt wordt van alles en nog wat verkocht, van houtsnijwerk en sieraden tot Togolese voetbalshirts en groente en fruit. De meeste kraampjes worden gerund door vrouwen, gehuld in traditionele en kleurrijke outfits. Er zijn ook vrouwen die hun handelswaar in een mand op hun hoofd dragen (en daarnaast nog een baby op hun rug hebben hangen).

Kéran Nationaal Park

Een van de belangrijkste natuurreservaten van Togo is Kéran Nationaal Park, gelegen in het noorden van het land. Het park aan de oevers van de Kamongou-rivier is in 1971 opgericht om de natuur te beschermen. Het landschap bestaat uit bossen, open savanne, moerassen, rotsen en struiken. Er leven verschillende soorten wilde dieren, waaronder olifanten, bavianen, nijlpaarden en verschillende soorten apen en antilopen. Helaas is het park de laatste jaren flink verwaarloosd, waardoor er weinig toeristische voorzieningen zijn. Dat maakt een safari aan Kéran Nationaal Park moeilijk. Het gebied is overigens beter te bereiken vanuit het naburige Ghana.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Togo, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/homocosmicos.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam