Bezienswaardigheden in Togo top-10

Togo is een prachtig langgerekt land in West-Afrika, met genoeg bezienswaardigheden voor een enerverende rondreis. Je kunt er een bezoek brengen aan kleurrijke markten en je laten inpalmen door mysterieuze fetisjisten, want voodoo is nog altijd een belangrijke religie in Togo. Het land heeft mooie nationale parken, groene heuvels, watervallen en aanlokkelijke lagunes waar je met een beetje geluk bijzondere vogels en wilde dieren kunt zien.

Probeer Koutammakou niet te missen, een fascinerend landschap van moddertorens in het noorden van het land. Je kunt er aan het strand liggen en de stoffige restanten bekijken van het Duitse koloniale verleden. Wil je een rondreis maken in een van de smalste landen van Afrika? Hier vind je leuke tips over de 10 beste bezienswaardigheden in Togo!

Koutammakou

Voor een van de beste bezienswaardigheden moet je naar Koutammakou in het noorden van Togo reizen. Dit is een opmerkelijk landschap van torenhuizen van gedroogde modder, soms zelfs van twee verdiepingen hoog. De meeste lemen woontorens hebben kegelvormige rieten daken. Ze staan verspreid in groepjes in een uitgestrekt heuvelachtig gebied en worden door nog altijd bewoond door de Batammariba, een lokale stam in dit gebied.

Koutammakou in Togo. Foto © depositphotos.com/homocosmicos.

Het schilderachtige gebied staat dan ook bekend als ‘het land van de Batammariba’. Het is een volk dat zich nauw verbonden voelt met de natuur en veel doet aan de voorouderverering. Tussen de huizen bevinden zich plaatsen voor ceremonies en rituelen. Koutammakou is gesticht in de 17e eeuw omdat het nomadische volk op de vlucht was voor slavenhandelaren uit het naburige Benin. De unieke verzameling lemen huizen staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. ► Boek hier een tour naar Koutammakou vanuit de hoofdstad Lomé

Akodessawa Fetisjmarkt, Lomé

Een van de populairste bezienswaardigheden in de hoofdstad Lomé is de Akodessawa Fetisjmarkt (Marche des Feticheurs). Het staat bekend als de grootste – en volgens sommigen ook de engste – voodoo-markt ter wereld. Het is een soort supermarkt voor fetisjisten waar je alles vindt om je religieuze tovenarij te beoefenen.

Akodessawa fetisjmarkt in Togo

Denk bijvoorbeeld aan apenkoppen, luipaardkoppen, menselijke schedels, krokodillenhuiden en beenderen en skeletten van dieren, allemaal op macabere wijze opgestapeld. Er lopen ook voodoo-priesters rond die de toekomst voor je willen voorspellen of ter plekke traditionele medicijnen maken om je van elke gewenste aandoening te genezen.

Togo fetisjmarkt

Voor toeristen kan de Akodessawa Fetisjmarkt schokkend zijn, maar voor de locals die voodoo beoefenen is het een plek van onschatbare waarde. De markt ligt 4 kilometer buiten het centrum van Lomé en is bereikbaar per taxi. Voor het maken van foto’s wordt geld gevraagd.

Zoek je accommodatie in de hoofdstad Lomé?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Lomé

Togomeer

Ongeveer 45 minuten rijden van de hoofdstad Lomé ligt het Togomeer (Lac Togo), een lagune die door een smalle kuststrook van de Atlantische Oceaan wordt gescheiden. Het ondiepe meer is een populaire plek voor watersporten en boottrips, maar aan de oevers vind je ook de boeiende dorpjes Togoville en Agbodrafo.

Togo Togomeer

In Togoville zie je nog de restanten van de Duitse koloniale tijd. Togo was van 1884 tot 1914 een kolonie van Duitsland en heette toen Togoland. Ze bestuurden het land vanuit Togostadt, zoals Togoville destijds heette. Je ziet er nog een kathedraal uit 1910 die de Duitsers hebben gebouwd, die opvalt door de felle kleuren en glas-in-loodramen.

Togo Togoville

Het dorp is daarnaast een belangrijk centrum voor het beoefenen van voodoo, met talrijke voodoo-heiligdommen. Aan de zuidkant van het meer ligt Agbodrafo, een badplaats met strandresorts en oude kerkers waar vroeger slaven werden vastgehouden.

Nationaal Museum van Togo, Lomé

Wil je meer weten over de cultuur en geschiedenis van Togo? Breng dan een bezoek aan het Nationaal Museum (Musée National du Togo) in de hoofdstad Lomé. Hier duik je in het verleden met traditionele muziekinstrumenten, houtsnijwerk, aardewerk, manden, kleding, tabakspijpen, kalebassen voor voedsel en water en vele andere oude voorwerpen.

Togo muziekinstrument

Er is ook een tentoonstelling met kaarten, tekeningen en oude foto’s. Het Nationaal Museum van Togo bevindt zich in het congrescentrum (le Palais des Congrès) aan La Place de l’Indépendance.

Kpalimé en Mont Agou

Natuur- en outdoorliefhebbers voelen zich thuis in Kpalimé, een van de leukste kleine steden van Togo. Het stadje ligt verscholen tussen beboste heuvels met watervallen en koffie- en cacaoplantages. Kpalimé is de ideale uitvalsbasis voor een dagtocht naar Mont Agou, met zijn 986 meter de hoogste berg van Togo. Onderweg passeer je traditionele dorpen waar het leven lijkt stil te staan.

Mont Agou in Togo

In het stadje zelf zie je relikwieën uit de Duitse koloniale tijd, waaronder een rooms-katholieke kathedraal uit 1913 en het huis van de gouverneur. De populairste waterval in de omgeving is Cascade de Womé, 12 kilometer vanaf Kpalimé, waar je ook een verkoelende duik kunt nemen. Het stadje ligt in het zuidwesten van Togo op ongeveer 120 kilometer vanaf Lomé.

Beklim de berg Agou en bezoek Togolese bergdorpjes
Boek hier een tour naar Kpalimé en Mont Agou vanuit de hoofdstad Lomé

Fazao-Malfakassa Nationaal Park

Fazao-Malfakassa Nationaal Park ligt in het hart van Togo en is het grootste natuurgebied van het land. Het reservaat van 2000 vierkante kilometer bestaat vooral uit dichte bossen die groeien in een ruig bergachtig gebied, al zijn er ook savannes en graslanden. Vanwege de mooie natuur wordt het mogelijk opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Togo Fazao Malfakassa National Park

Als je geluk hebt, kun je hier tijdens een safari verschillende soorten antilopen en apen spotten. Er schijnen ook nog enkele tientallen olifanten rond te lopen. Vele wilde dieren vielen de afgelopen decennia ten prooi aan stroperij, maar inmiddels zijn er weer inspanningen tot behoud van de fauna en flora.

Grand Marché, Lomé

Voor het scoren van souvenirs kun je naar de Grand Marché, de grootste markt in de hoofdstad Lomé. Hier beleef je een echte authentieke Afrikaanse ‘winkelervaring’, maar wees wel bereid op drukte en chaos. Bij de vele kraampjes en winkeltjes op de levendige markt wordt van alles en nog wat verkocht, van houtsnijwerk en sieraden tot Togolese voetbalshirts en groente en fruit.

Markt in Lomé Togo

De meeste kraampjes worden gerund door vrouwen, gehuld in traditionele en kleurrijke outfits. Er zijn ook vrouwen die hun handelswaar in een mand op hun hoofd dragen (en daarnaast nog een baby op hun rug hebben hangen).

Kéran Nationaal Park

Een van de belangrijkste natuurreservaten van Togo is Kéran Nationaal Park, gelegen in het noorden van het land. Het park aan de oevers van de Kamongou-rivier is in 1971 opgericht om de natuur te beschermen. Het landschap bestaat uit bossen, open savanne, moerassen, rotsen en struiken. Er leven verschillende soorten wilde dieren, waaronder olifanten, bavianen, nijlpaarden en verschillende soorten apen en antilopen. Helaas is het park de laatste jaren flink verwaarloosd, waardoor er weinig toeristische voorzieningen zijn. Dat maakt een safari aan Kéran Nationaal Park moeilijk. Het gebied is overigens beter te bereiken vanuit het naburige Ghana.

Parc de Sarakawa

Iets minder noordelijk ligt Parc de Sarakawa, een van de kleinere natuurreservaten in Togo. Ooit was dit het privé jachtterrein van voormalig Togolees president Étienne Eyadéma (1935-2005), maar sinds 2009 is het een nationaal park dat publiek toegankelijk is. Verwacht hier niet enorme hoeveelheden wilde dieren, maar toch kun je er makkelijk zebra’s, buffels, struisvogels, hartenbeesten, Kaapse elanden, apen en andere diersoorten spotten.

Togo Sarakawa National Park

Enkele diersoorten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en in dit reservaat uitgezet. En ondanks de kleine omvang van 1500 vierkante kilometer is het landschap gevarieerd, van savanne en bossen tot heuvels tot bijna 800 meter hoog. Parc de Sarakawa is goed te bereiken vanuit het stadje Kara, op een halfuur rijden ten zuidoosten van het reservaat. Bij de ingang van het park kun je een gamedrive regelen voor een safari.

Zoek je accommodatie in de buurt van Parc de Sarakawa?
Boek hier een overnachting in Hotel Marie Antoinette in Kara

Onafhankelijkheidsmonument

Een belangrijke herdenkingsplaats voor de inwoners van Togo is het Onafhankelijkheidsmonument (Monument de l’independance) in de hoofdstad Lomé. Het stenen monument werd onthuld op 27 april 1960 ter ere van de onafhankelijkheid van Frankrijk twee jaar eerder. Het symboliseert de bevrijding van het Togolese volk van het juk van de Franse kolonisten. Georges Coustère (1910-1996) heeft het ontworpen, een ervaren kunstenaar die uit Frankrijk kwam. Hij werd bijgestaan door twee andere Togolese kunstenaars.

Togo Onafhankelijkheidsmonument

Het monument toont een menselijk silhouet dat is uitgesneden uit een groot stenen blok. In het midden zit een vrouw op een kruk die in haar handen een fakkel vasthoudt. Die fakkel zou een eeuwig brandende vlam moeten hebben en symboliseert het ‘licht’ voor alle Togolezen na de onafhankelijkheid. Het monument staat op een groot open plein met palmbomen, fonteinen, gazons, promenades en een zwart verguld ijzeren hek. Adres: Ave 2 Fevrier, Lomé, Togo.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 december 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Togo, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/homocosmicos; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam