Amfitheater van El Djem, Tunesië

De beste bezienswaardigheden in Tunesië

Het amfitheater van El Djem is zo goed bewaard gebleven, dat je bijna zou denken dat de gladiatoren elk moment tussen de poorten kunnen verschijnen. Dit is het derde grootste amfitheater in de wereld, na het Colosseum in Rome en het amfitheater in de Italiaanse stad Capua. Het machtige Romeinse overblijfsel herinnert aan de tijd dat het keizerlijke Rome het voor het zeggen had in Tunesië en Noord-Afrika. Het amfitheater van El Djem is gebouwd tussen 230 en 238 na Christus en kon op het hoogtepunt 35.000 toeschouwers kwijt. De buitenmuur van stenen blokken was vier verdiepingen hoog, waarvan nog steeds een groot deel overeind staat.

Als bezoeker kun je dwalen door de tunnels en kerkers onder de grond waar ooit wilde dieren, gladiatoren en criminelen werden vastgehouden voordat ze via luiken de arena mochten betreden. Of je kunt naar de bovenste zitplaatsen klimmen en staren naar de plek waar de gevechten ooit hebben plaatsgevonden. Het amfitheater is eeuwenlang redelijk intact gebleven, maar in de 17e eeuw heeft kanonnenvuur het monumentale bouwwerk flink beschadigd.

Het amfitheater van El Djem – dat ook wel bekendstaat als Colosseum van Thysdrus – is in 1979 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is nu een van de populairste bezienswaardigheden in Tunesië. Je vindt de ruïne in het kleine dorp El Jem, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Sousse. Het ligt midden in het centrum, dus is niet te missen. Je kunt het amfitheater van El Djem elke dag bezoeken en het is ook goed doen met een dagtrip met de trein vanuit Sousse of Sfax. De treinrit duurt ongeveer een uur.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het amfitheater van El Djem in Tunesië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Dennis Jarvis.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam