De 10 beste bezienswaardigheden in Zambia

Zambia bezienswaardighedenZambia is een van de beste safaribestemmingen van Afrika, waar je versteld staat van de schitterende natuur en het gevarieerde landschap. In de nationale parken en wildreservaten van Zambia kun je terecht voor een safari van wereldklasse, wandelend, rijdend of kanoënd langs olifanten, luipaarden, antilopen en nijlpaarden. De majestueuze Victoria watervallen zijn ronduit adembenemend, waar het bulderende water een onvergetelijke indruk achterlaat.

Relaxen doe je in een woonboot aan de oevers van een glinsterend meer, of wees getuige van ‘s werelds grootste migratie van vleermuizen. Vergeet ook niet de steden van Zambia te bezoeken, bruisende plekken met markten, winkelcentra en levendige bars waar je het authentieke leven van de Zambianen kunt opsnuiven. Een rondreis door het wilde en ongetemde landschap is extra lonend omdat Zambia zo’n vredelievend land is. Staatsgrepen en coups kennen ze hier niet. Wil je op vakantie naar een van de vriendelijkste landen van het Afrikaanse continent? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Zambia!

Victoria watervallen

De Victoria Falls behoren ongetwijfeld tot de beste bezienswaardigheden van Zambia. Dit zijn de grootste, breedste en mooiste watervallen van Afrika, waar je absoluut de tijd voor moet nemen. Het natuurwonder is zo overweldigend, dat het bij lokale stammen ook wel bekendstaat als Mosi-oa-Tunya, ‘de rook die dondert’. De Victoria watervallen zijn 108 meter hoog, ongeveer twee keer zo hoog als de bekende Niagara watervallen in de Verenigde Staten van Amerika. Het watergordijn is het grootste ter wereld, met een breedte van liefst 1708 meter. Je kunt de watervallen bezoeken vanuit de plaats Livingstone, maar ook vanuit het naburige Zimbabwe. ► Lees hier meer over het bezoeken van de Victoria watervallen in Zambia

South Luangwa National Park

Een van de beste plekken voor een wandelsafari is South Luangwa National Park, gelegen in het oosten van Zambia. De wandelsafari is in 1954 zelfs uitgevonden in dit natuurreservaat, dat tot de mooiste van de wereld wordt gerekend. Tijdens een wandeling (met gids) kun je hier wilde dieren spotten als olifanten, giraffen, nijlpaarden, buffels, antilopen en zebra’s. Misschien vang je zelfs een glimp op van een leeuw of een luipaard. Het natuurreservaat is verder de thuisbasis van 400 verschillende soorten vogels. De neushoorn is helaas bijna uitgestorven in het park.

South Luangwa National Park

Tijdens een safari kun je ondertussen genieten van de ongerepte Afrikaanse wildernis, variërend van uitgestrekte savannes tot miombo-bossen. Centraal door het gebied loopt de Luangwa-rivier met haar zijrivieren en lagunes, de levensader voor de dieren dit in het reservaat leven. Het droge seizoen loopt van april tot en met oktober. De gebruikelijke route met de auto loopt via Chipata, maar je kunt South Luangwa National Park ook bezoeken met een vliegtuig. Mfuwe Airport ligt een paar kilometer van het wildpark.

Lusaka

Veel reizigers zien alleen het vliegveld van Lusaka, maar de hoofdstad van Zambia heeft genoeg bezienswaardigheden om er een dag of twee door te brengen. Het is een uitgestrekte stad van 2 miljoen inwoners die de laatste jaren een enorme opleving kent, met veel projecten voor nieuwe hoogbouw en nieuwe winkelcentra in de buitenwijken. Je kunt hier terecht voor bruisende markten, chique bars en restaurants en een inkijkje in het alledaagse leven van gewone Zambianen. Net zoals in veel andere Afrikaanse steden zijn de wegen constant dichtgeslibd met auto’s, taxi’s en minibusjes, maar ondanks de hoge werkloosheid kom je verrassend weinig bedelaars tegen.

Een van de bezienswaardigheden is het Nationaal Museum van Zambia, waar je meer kunt ontdekken over de fascinerende geschiedenis en cultuur van het land. Een boeiende tentoonstelling gaat over hekserij en de rituelen en ceremonies van tribale medicijnmannen. Je ziet hier bijvoorbeeld een riem van slangenleer die een tovenaar hielp te slapen met de vrouw van een andere man, terwijl die man in hetzelfde bed lag. Een van de mooiste gebouwen is de Cathedral of the Holy Cross (www.anglicancathedraloflusaka.com), gebouwd in 1962, die vanaf een heuvel trots uitkijkt over Lusaka. Op safari in Lusaka? Ook dat is mogelijk. Op slechts 30 kilometer van de hoofdstad ligt Lusaka National Park, waar je giraffen, zebra’s, blauwe gnoes en zeldzame witte neushoorns kunt tegenkomen.

Lake Kariba

Populair voor een weekendje weg vanuit de hoofdstad Lusaka is Lake Kariba, de Zambiaanse versie van de ‘Franse Rivièra’. Lake Kariba ligt in het zuiden van Zambia op de grens van Zimbabwe is qua volume het grootste stuwmeer ter wereld. Met een kustlijn van 2000 kilometer is dit een heerlijke plek om te zonnebaden, te watersporten, te vissen of te genieten van de zonsondergang. Een van de beste dingen om te doen is het huren van een woonboot met vrienden of familie om dat ene magische moment optimaal te beleven: de oranjerode schemering tussen de zonsondergang en de komst van de volle maan.

Zambia meer

Aan de oevers van het meer zijn ook verschillende lodges, chalets en campings te vinden. Een goede uitvalsbasis voor het verkennen van Lake Kariba is Siavonga aan de oostkant van het meer. Dit groene stadje met zijn palmen, acaciabomen en vijgenbomen heeft uitstekende hotels en cafés en geldt als een van de belangrijkste vakantiebestemmingen in Zambia. Lake Kariba is vanaf Lusaka minder dan 2 uur rijden (ongeveer 100 kilometer).

Kafue National Park

Kafue National Park is het grootste en oudste natuurreservaat van Zambia, dat al opgericht is in 1924. Het heeft een enorme oppervlakte van 22.400 vierkante meter, waarmee het ook een van de grootste nationale parken van Afrika is. Het reservaat ligt slechts 2 uur rijden van Lusaka, maar toch is een groot deel nog onbekend en onontgonnen. Aan de oostkant van het park loopt de Kafue-rivier, de thuisbasis van nijlpaarden en enkele van de grootste krokodillen in zuidelijk Afrika. Tijdens een safari op de vlaktes kun je tussen de bomen en struiken wilde dieren tegenkomen als zebra’s, antilopen, wilde honden en olifanten. Het park is ook van de beste plekken in Afrika voor het spotten van luipaarden. In bepaalde gebieden en in specifieke tijden van het jaar worden deze geheimzinnige en ongrijpbare roofdieren vaak gezien, vooral tijdens nachtelijke safari’s.

Blue Lagoon National Park

Tijdens het regenseizoen van november tot april verandert Blue Lagoon National Park in een van de mooiste plekken van Zambia. De droge zonovergoten vlaktes van dit kleine natuurparadijs transformeren dan tot een waterwonderland met kleine meren en blauwe lagunes, omringd door acaciabossen. De uiterwaarden trekken waterbokken, zebra’s, buffels en talrijke watervogels aan, waarmee dit ook een perfecte bestemming is voor vogelaars. Blue Lagoon National Park is een verborgen juweeltje en nog niet zo druk bezocht. Het park was jarenlang onder controle van het Ministerie van Defensie en is nog niet heel lang geleden heropend. Het ligt op een klein eindje rijden van Lusaka (120 kilometer) en er zijn slechts vier chalets waar je kunt overnachten.

Lower Zambezi National Park

Voor een avontuurlijke safari kun je een bezoek brengen aan Lower Zambezi National Park, dat minder ontwikkeld is dan de meeste andere nationale parken in Zambia. Het reservaat ligt in het zuidoosten van het land, grenzend aan het beroemde Mana Pools National Park in Zimbabwe. Het gebied was jarenlang een privé-reservaat van de president van Zambia, waardoor massatoerisme er nooit van de grond is gekomen. De Zambezi-rivier vormt een natuurlijke grens tussen de twee parken. Lower Zambezi National Park staat bekend om de vele grote wilde dieren, die vooral in de immense uiterwaarden zwerven. Tijdens een safari heb je grote kans op het spotten van kuddes olifanten en buffels, een indrukwekkende populatie Nijlkrokodillen en roofdieren als leeuwen, luipaarden en de Afrikaanse wilde hond. Je kunt dit park alleen bereiken via onverharde wegen, dus een four wheel drive is noodzakelijk.

Sindabezi

De meeste mensen gaan naar Livingstone om de Victoria watervallen te bekijken, maar het kleine eiland Sindabezi is ook een reis waard. Dit is een idyllisch privé-eiland in de Zambezi-rivier enkele kilometers stroomopwaarts van de bulderende watervallen, dat alleen per boot bereikbaar is. Het is vooral de schoonheid van deze plek waardoor een vermelding in het lijstje beste bezienswaardigheden op zijn plaats is. Het is een oase van rust, duizenden lichtjaren verwijderd van toeristische drukte in Livingstone. Je kunt een boottocht maken bij zonsondergang, het naburige Mosi O Tunya National Park verkennen of romantisch dineren op een drijvend vlonder in de Zambezi-rivier. Op het eiland zijn slechts vijf chalets, waarmee dit een van de top-1o ecolodges is van Afrika. Website: www.tongabezi.com

Zambia Sindabezi

Kasanka National Park

Voor een bijzonder natuurspektakel moet je een tripje maken naar Kasanka National Park, een klein reservaat in het oosten van Zambia niet ver van de Democratische Republiek Congo. Elk jaar in november en december verruilen zo’n 10 miljoen strokleurige fruitvleermuizen de Congolese regenwouden voor de fruitbomen in Kasanka National Park. Vooral tijdens de ochtend- en avondschemering is het een spectaculair gezicht, wanneer de nachtdieren het meest actief zijn. De lucht kleurt bijna donker door de vele vleermuizen die door de lucht vliegen.

De trek van de vleermuizen staat bekend als een van de grootste jaarlijkse migraties van zoogdieren op aarde. Daarnaast is het reservaat ook een erg mooi natuurgebied, met moerassen, rivieren, meren, bossen, lagunes en weides. De Big Five zie je hier niet, maar wel zeldzame antilopen als de sitatoenga en de puku en meer dan 480 verschillende soorten vogels. Er is een kleine maar groeiende populatie van olifanten en nijlpaarden. Kasanka National Park is het enige reservaat van Zambia dat in particuliere handen is. Website: www.kasankanationalpark.com

Copperbelt

De Copperbelt is een boeiende regio als je tijdens een rondreis in Zambia even iets anders wilt zien dan nationale parken en natuurgebieden. Deze noordelijke provincie is buiten Lusaka het industriële en economische centrum van het land, met rijke drukke steden waar vele hardwerkende Zambianen in redelijk moderne appartementencomplexen wonen. De Copperbelt ligt tegen de grens van Congo en is traditioneel een mijngebouwgebied. Er waren vooral veel kopermijnen, waarvan vele sloten na de ineenstorting van de koperprijzen in de jaren zeventig.

Behalve zakenmensen komen er niet veel toeristen naar de Copperbelt, maar het is de enige plek waar je de stedelijke kant van Zambia kunt zien en er zijn best wel wat bezienswaardigheden. De meest pittoreske stad is Chingola, een groene plek met een overvloed aan bomen en bloemen. Chingola wordt beschouwd als de schoonste stad van heel Zambia. Op afspraak kun je een bezoek brengen aan een kopermijn die nog in bedrijf is of je kunt een balletje slaan op de Nchanga-golfbaan, een van de mooiste en best onderhouden golfbanen van Afrika. Vlakbij ligt het Chimfunshi Wildlife Orphanage (www.chimfunshiwildlife.org), een van de grootste chimpansee-reservaten ter wereld. Andere grote steden in de Copperbelt zijn Kitwe en de provinciehoofdstad Ndola.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 september 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Zambia, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/GUDKOVANDREY/YuryBirukov; Pixabay; Tongabezi Lodge.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam