Tips voor het bezoeken van de Victoria watervallen

Het bezoeken van de Victoria watervallen is ongetwijfeld een van de hoogtepunten tijdens een vakantie in Zambia of Zimbabwe. De Victoria Falls op de grens van beide landen zijn de grootste, breedste en mooiste watervallen van Afrika. Het natuurwonder is zo overweldigend, dat het bij lokale stammen ook wel bekendstaat als Mosi-oa-Tunya, ‘de rook die dondert’.

De Victoria watervallen zijn 108 meter hoog, ongeveer twee keer zo hoog als de bekende Niagara watervallen in de Verenigde Staten van Amerika. Het watergordijn is het grootste ter wereld, met een breedte van liefst 1708 meter. De Victoria watervallen worden gevoed vanuit de machtige Zambezi rivier, die het water met een enorme kracht en snelheid over een rotswand naar beneden duwt. Per seconde klettert er een miljoen liter water over de rotswand.

Het gedonder van de Victoria watervallen is van een afstand van 40 kilometer te horen. De nevel en de regenboogkleurige mist van het vallende water stijgen tot een hoogte van meer dan 400 meter en zijn met mooi weer liefst 20 kilometer verderop zichtbaar.

Net zoals bij het meer Loch Ness in Schotland geloofde de inheemse bevolking lange tijd dat de Zambezi-rivier en de beroemde watervallen het domein waren van een monster, de Nyami-nyami, een gigantisch slangachtig wezen met een vissenkop. Lokale rafting-gidsen dragen soms nog steeds Nyami-nyami-kettingen om hun respect voor het mythische schepsel te tonen.

Bossen en dieren rond de Victoria watervallen

Op de top van de waterval verdelen talloze eilandjes de hoofdstroom in verschillende takken. In en rond het gebied is ook een bijzonder ‘rivier-regenwoud’ ontstaan, met mopane-bossen en teakbomen. In de jungle rond de rivier en de watervallen verschillende soorten kleine zoogdieren, waaronder bavianen, groene meerkatten en wrattenzwijnen. Let ook op het vreemde geroep van de trompetneushoornvogel.

De Schotse ontdekkingsreiziger en missionaris David Livingstone (1813-1873) zou de eerste blanke zijn die de watervallen op 17 november 1855 heeft ‘ontdekt’. Chauvinisme was hem niet vreemd, dus hij vernoemde het bulderende water naar de koningin van Engeland. Aanvankelijk zag hij de Victoria watervallen als een lastig obstakel, want hij was immers in Afrika om het christendom te prediken. Later bleek hij toch gefascineerd door het natuurlijke wereldwonder. ,,Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen”, zo schreef hij in 1857.

In Zambia kun je de Victoria watervallen bezoeken vanuit het gelijknamige plaatsje Livingstone, aan de andere kant in Zimbabwe heet de stad heel toepasselijk Victoria Falls. De locals hebben inmiddels niet zoveel angst meer voor het indrukwekkende natuurfenomeen, waardoor het nu een van de populairste bezienswaardigheden is van Afrika. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden toeristen de attractie. Unesco zette de Victoria watervallen in 1989 op de Werelderfgoedlijst als ‘een van de meest spectaculaire ter wereld’.

Praktische tips over het bezoeken van de Victoria watervallen

Je kunt de Victoria watervallen het beste bezoeken is van februari tot en met mei, aan het einde van het regenseizoen. Op het hoogtepunt in april stroomt er gemiddeld 500 miljoen liter water per dag vanuit de Zambezi rivier richting de watervallen, en dan is het natuurfenomeen het spectaculairst. Het nadeel is misschien dat de nevel en de mist het zicht op de watervallen verhult, en dat je sneller nat wordt 😉

Oktober en november, aan het eind van de droge winterperiode, zijn de slechtste maanden om de Victoria watervallen te bezoeken. Het waterpeil is laag, terwijl het overdag heet en vochtig is. Lage waterstanden garanderen een panoramisch uitzicht zonder mistige nevel, maar de Zambiaanse kant is dan mogelijk helemaal opgedroogd en het enige wat je dan ziet is een kale rotswand. Door het lage waterniveau is het zelfs mogelijk om in bepaalde delen van de waterval te lopen.

Waar moet je zijn voor de Victoria watervallen?

Ongeveer een kwart van de breedte is te zien vanuit Zambia en driekwart vanuit Zimbabwe. De meeste uitkijkpunten bevinden zich dus in Zimbabwe. De landen zijn met elkaar verbonden via de 250 meter lange Victoria Falls Bridge, die door de Britse kolonisten in 1904 is aangelegd. Een wandeling van het uitkijkpunt in Zambia naar het uitkijkpunt in Zimbabwe duurt ongeveer 20 minuten, maar je kunt ook een taxi nemen.

Let er op dat voor zowel Zambia als Zimbabwe een visum nodig is. Je kunt een visum aanschaffen bij de grensovergang, maar je kunt ook vooraf een zogeheten KAZA-visum (of Univisa) aanvragen waarmee je naar beide landen kunt reizen. Kijk voor meer info op: www.kazavisa.info

De watervallen vormen onderdeel van het Victoria Falls National Park, waarvoor je ook entree moet betalen. De toegangsprijs voor het nationale park aan de Zambiaanse kant bedraagt $ 20 en aan de Zimbabwaanse kant $ 30 (prijzen in 2019).

Reizen vanuit Zambia naar de Victoria watervallen

De Victoria watervallen vind je in het uiterste zuidwesten van Zambia en Zimbabwe en zijn vanuit beide landen goed te bezoeken. In Zambia kun je vliegen naar Harry Mwanga Nkumbula International Airport (LVI), dat voorheen bekendstond als Livingstone Airport. Het is een internationale luchthaven iets ten noordwesten van de stad Livingstone. Er gaan vluchten vanuit Lusaka, Kaapstad, Johannesburg en Nairobi. Vanaf de Zambiaanse hoofdstad Lusaka is het 1 uur en 10 minuten vliegen. ► Lees hier meer over reizen naar Zambia

Vanuit Lusaka kun je ook de trein nemen, een reis van 12½ uur. Kijk voor de dienstregeling op de website van Zambia Railways: www.zrl.com.zm. Dagelijks rijden er enkele bussen van Lusaka naar Livingstone, een rit van zo’n 8 uur.

Reizen vanuit Zimbabwe naar de Victoria watervallen

Ook aan de kant van Zimbabwe is een internationale luchthaven, Victoria Falls Airport (VFA). Het ligt 18 kilometer ten zuiden van de stad Victoria Falls.  Je kunt onder meer vanuit Johannesburg naar Victoria Falls vliegen, een vlucht van 1 uur en 40 minuten. Ook gaan er vluchten vanuit Harara, Kaapstad en Nairobi. Vanuit de Zimbabwaanse hoofdstad Harare gaan elke dag meerdere vluchten naar Victoria Falls, met een vliegtijd van 1 uur en 10 minuten. ► Lees hier meer over reizen naar Zimbabwe

Meerdere keren per week rijdt er een nachttrein van Bulawayo naar Victoria Falls, een treinreis van 12½ uur. Voor de dienstregeling kun je kijken op de website van National Railways of Zimbabwe: www.nrz.co.zw

Overnachten bij de Victoria watervallen

Bij de Victoria watervallen is een enorm aanbod van hotels, resorts, guesthouses en lodges, zowel in Livingstone (Zambia) als Victoria Falls (Zimbabwe). Er zijn lodges en resorts waarbij excursies, activiteiten en alle maaltijden zijn inbegrepen. Sommige hotels zijn erg toeristisch en zetten bijvoorbeeld ‘Afrikaanse dansers’ in om gasten te verwelkomen. Lodges die wat buiten het centrum liggen roepen meer het safarigevoel op en je bivakkeert in een meer natuurlijke omgeving.

Als je in Victoria Falls verblijft, kun je makkelijk naar de watervallen lopen. Livingstone ligt ongeveer 10 kilometer ten noorden van de watervallen, dus hier ben je aangewezen op een (gedeelde) taxi. Aan de Zambiaanse kant liggen enkele lodges aan de Zambezi rivier, zodat je kunt genieten van een prachtig uitzicht.

Een van de beste plekken om te overnachten aan de kant van Zimbabwe is het Victoria Falls Hotel. Dit beroemde en charmante koloniale hotel uit 1904 is doordrenkt met historische glamour en ligt op slechts enkele minuten lopen van de watervallen. Het gebrul van het water kun je horen vanuit je hotelkamer. Het 5-sterrenhotel heeft drie restaurants, een zwembad, een tennisbaan en een spa.

Activiteiten bij de Victoria watervallen

Bij de Victoria watervallen kun je naast het bewonderen van het bulderende water nog vele andere activiteiten ondernemen. Je kunt wandelingen maken in de omgeving en raften en kanoën over de Zambezi rivier. Lokale tour operators bieden deze tochtjes aan.

Als je een waaghals bent en geen last hebt van hoogtevrees, kun je je wagen aan een bungeejump vanaf de Victoria Falls Bridge. Je maakt een vrije val van 111 meter, terwijl de woeste Zambezi rivier onder je stroomt. De sprong duurt ongeveer 4 seconden. Het geldt als een van de bungeejumps ter wereld.

Met een beetje lef kun je zwemmen in de Devil’s Pool, een natuurlijk zwembad in de Zambezi-rivier vlak voor de rotswand waar het water naar beneden stort. Een gids neemt je mee en het water mag niet te hoog staan. Een populaire en meer relaxte activiteit is een boottocht over de Zambezi-rivier bij zonsondergang. Verder kun je een helikoptervlucht maken boven de Victoria watervallen, waarbij je de enorme omvang van waterspektakel kunt aanschouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Victoria watervallen in Zambia en Zimbabwe, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/2360ben.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam