Rondreizen Zuid-Afrika

Tips voor het bezoeken van de Tafelberg in Kaapstad, Zuid-Afrika

Het eerste wat opvalt als je Kaapstad bezoekt, is de iconische Tafelberg, die inderdaad de vorm heeft van een tafel. De 1087 meter hoge berg zorgt voor een bijzonder decor van deze kuststad in Zuid-Afrika. Vrijwel overal in Kaapstad heb je zicht op de prachtige Tafelberg, die je zeker moet bezoeken als je in de stad bent.

Zelfs met plotseling opdoemende bewolking is het een spectaculair gezicht, als de berg bedekt is met een soort ‘tafelkleed’. Volgens een lokale legende heeft de Tafelberg dat te danken aan de duivel en Jan van Hunks, een Nederlandse pijp rokende piraat die begin 18e eeuw aan de voet van de berg woonde. Zij houden af en toe een wedstrijdje wie het verste de rook over de berg kan blazen. Het was overigens de Portugese zeevaarder António de Saldanha die in 1503 als eerste de Tafelberg beklom en het haar naam gaf, Taboa do Cabo.

De Tafelberg wordt zo bijzonder beschouwd, dat het stukje natuur in 2011 is uitgeroepen tot een van de New Seven Wonders of the World. Het zal je ook niet verbazen dat de Tafelberg de meest gefotografeerde attractie is van Zuid-Afrika. De Tafelberg is niet alleen indrukwekkend, maar biedt bovenop ook een schitterend uitzicht over Kaapstad, Robbeneiland en het Kaapse schiereiland.

Bovendien is de 260 miljoen jaar oude berg het domein van bijzondere flora en fauna. Met meer dan 1470 soorten bloemen is dit het ‘kleinste bloemenrijk ter wereld’. Als je geluk hebt zie je er mangoesten, stekelvarkens, de caracal-kat en de Table Mountain ghost frog, een kikker die alleen op de Tafelberg leeft.

Praktische tips voor het bezoeken van de Tafelberg

De massieve Tafelberg is opgebouwd uit zandsteen en leisteen en vormt het noordelijke uiteinde van het Kaapse schiereiland. Het vormt onderdeel van het Table Mountain National Park. Vanuit Kaapstad kun je de berg makkelijk bezoeken. De makkelijkste manier is om de kabelbaan te nemen, de Table Mountain Aerial Cableway. Deze kabelbaan bestaat al sinds 1929, maar is in 1997 grondig gemoderniseerd. Het ritje met de kabelbaan duurt ongeveer 5 minuten en de cabines draaien 360 graden rond, zodat alle inzittenden een mooi uitzicht hebben.

Helemaal beneden bij de Kloof Nek Road is een gratis shuttlebus die je naar de opstapplaats van de kabelbaan brengt. Bij slecht weer is de kabelbaan gesloten, dus check dit van tevoren. Het bezoeken van de Tafelberg is erg populair onder toeristen en in het hoogseizoen is het erg druk, dus het is handig om online alvast een ticket te kopen: www.tablemountain.net

Naast de kabelbaan zijn er verschillende wandelroutes naar de top van de Tafelberg. Het makkelijkst is de wandeling via de Platteklipkloof, een beklimming die tussen de 1 en 3 uur zou moeten duren. Het is eigenlijk een zigzaggende rotstrap van zo’n 800 treden. Een moeilijkere route is India Venster, waarvoor je fit moet zijn en meer moet klauteren. Deze klim duurt 2 tot 4 uur. Je kunt natuurlijk ook met de kabelbaan naar boven en te voet naar beneden, dat is minder inspannend.

Wat te doen en te zien op de Tafelberg

Bovenop is er genoeg plek om te genieten van het spectaculaire uitzicht, de Tafelberg is 3 kilometer lang. Met je gezicht naar Kaapstad zie je rechts Devil’s Peak, terwijl Lion’s Head de berg aan de linkerkant flankeert. Aan de achterkant zie je verschillende inhammen die de ‘Twaalf Apostelen’ worden genoemd, hoewel het er daadwerkelijk zeventien zijn.

Op de Tafelberg vind je een café, een restaurant, een souvenirwinkel en verscheidene picknickplaatsen. Er is een Wi-Fi Lounge waar je gratis je mobiele telefoon kunt opladen. Je kunt verder drie korte wandelingen maken bovenop de berg om het prachtige natuurschoon te bewonderen.

Hou er rekening mee dat het weer snel kan omslaan, ook als je de Tafelberg gaat bezoeken op een zonnige dag met een strak blauwe lucht. Het is ook altijd winderig bovenop. Neem warme kleding mee, zoals een trui of een jas, en zonnebrandcrème. Als je gaat wandelen, zijn stevige wandelschoenen, een water en een opgeladen smartphone een must.

Lees hieronder verder voor nog meer tips over bezienswaardigheden in Kaapstad:

Robbeneiland

RobbeneilandEen bezoek aan Robbeneiland is eigenlijk een must tijdens je vakantie in Kaapstad. Het helpt je op een weerzinwekkende manier herinneren aan de periode van apartheid in Zuid-Afrika. Het fascinerende Robbeneiland is een symbool van zowel eeuwenlange wrede onderdrukking als triomf van hoop. Lees hier meer over Robbeneiland

Kasteel de Goede Hoop

Kasteel de Goede HoopKasteel de Goede Hoop (Castle of Good Hope) is gebouwd tussen 1666 en 1679 en is daarmee het oudste Europese bouwwerk van Zuid-Afrika. De Nederlandse koopman en ontdekkingsreiziger Jan van Riebeeck liet het fort bouwen in opdracht van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Lees hier meer over Kasteel de Goede Hoop

Voor het laatst bijgewerkt op 23 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Tafelberg in Kaapstad, Zuid-Afrika, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/JaySi; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam