Booking Australië

Overnachten en hotels in Australië

Overnachten in een stads en hip boutique hotel, in een lodge op het strand of in een safaritent in de outback: in Australië heb je volop keuze uit verschillende soorten accommodatie. Je kunt terecht in hotels, resorts, appartementen en vakantieparken. Backpackers en low budget reizigers kunnen goedkoop overnachten in hostels of pubs.

Op het platteland kun je slapen in grote veeboerderijen en voor de ultieme ervaring met de Australische wildernis kun je gaan kamperen. Ook zijn er bijzondere plekken om te overnachten, zoals een vuurtoren of voormalige gevangenis. Accommodatie is er voor elke type reiziger en voor elk budget. In de bewoonde wereld is het meestal niet moeilijk om een slaapplek te vinden in Australië.

De prijzen van accommodatie liggen het hoogst tijdens de Australische zomer, van december tot en met februari. Ook tijdens schoolvakanties, met Pasen en rond grote sportevenementen ben je meer geld kwijt om in Australië te overnachten. In die periodes is het raadzaam te reserveren. In het laagseizoen kun je vaak flinke korting krijgen op de prijs van accommodatie. Een uitzondering is het Australische binnenland, waar het in de zomer erg heet is en waar juist de warme maanden gelden als het laagseizoen.

Hotels in Australië

Hotels zijn overal in Australië te vinden, maar met name in de steden en aan de kust. Hotels zijn er in alle soorten, van elegante boutique hotels tot luxe hotels van internationale ketens. Voor een tweepersoonskamer in een goedkoop hotel ben je ongeveer € 80 kwijt. In de duurdere en luxere hotels betaal je minimaal € 200 voor een kamer.

Hotels worden geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). Voor het toekennen van sterren wordt gekeken naar 200 verschillende criteria, waaronder de netheid, de kwaliteit van de dienstverlening tot de voorzieningen. Bijzonder is dat ook reviews van reizigers op internet worden meegenomen bij het toekennen van het aantal sterren.

Hotels met sterren zijn te herkennen aan het bordje ‘Accredited Accommodation‘. Voor meer informatie over het aantal sterren van een hotel kun je kijken op de website van Star Ratings Australia: www.starratings.com.au

De faciliteiten zijn in het algemeen goed in hotels in Australië. Betere hotels hebben een zwembad, fitnessruimte, zakencentrum, restaurant en bar. In vrijwel elke hotelkamer kun je zelf koffie of thee zetten, een concept dat in Australië lijkt te zijn uitgevonden. Ook strijkijzers en strijkplanken kom je veel tegen in hotels met 3 sterren of meer.

Aan de andere kant moet je wel vaak betalen voor wifi. Ontbijt is meestal niet inbegrepen in de prijs, tenzij er een speciale aanbieding is. De gangbare tijd om uit te checken, is 10.00 uur. Grappig is dat veel hotels in Australië een podium bieden voor musici en artiesten. Jaarlijks vinden meer dan 250.000 muziekoptredens en concerten plaats in Australische hotels. De Australian Hotels Association is de brancheorganisatie, met meer dan 5000 aangesloten hotels. Website: www.aha.org.au

Hotelketens in Australië

Hotelketens zijn goed vertegenwoordigd in Australië, met name in de steden. Je vindt er internationaal bekende namen als Best Western, Accor, Wyndham en Choice Hotels. De grootste Australische hotelketen is Manta Hotels (www.mantra.com.au), met zo’n 140 hotels, resorts en appartementen. Andere bekende Australische hotelketens zijn onder meer Metro Hotels (www.metrohotels.com.au), Next Hotels & Resorts (www.nexthotels.com) en Rydges Hotels & Resorts (www.rydges.com).

Appartementenhotels in Australië

In de afgelopen jaren zijn appartementenhotels enorm in opkomst in Australië. Je hebt dan een klein appartement met één tot drie badkamers, een keuken en soms een wasmachine. Appartementenhotels zijn ideaal voor families of groepen vrienden. Je hebt meer ruimte dan in een gewoon stadshotel en meestal is er voldoende parkeergelegenheid. Ook is er roomservice en een 24-uurs receptie. Sommige hebben een eigen restaurant, maar er zijn altijd genoeg eetgelegenheden in de buurt. Ketens van appartementenhotels zijn onder meer Adina Apartment Hotels (www.adinahotels.com) en Meriton Suites (www.meritonsuites.com.au).

Pub hotels in Australië

In Australië kun je ook overnachten in een ‘pub‘, een café of bar die een paar kamers verhuurt aan toeristen. Het kan verwarrend zijn omdat een pub van oudsher een ‘hotel‘ worden genoemd. Oudere pubs waren lange tijd geleden in gebruik als bar toen Europese kolonisten naar Australië trokken. Het waren welvarende tijden, toen veel kolonisten leden aan de goudkoorts.

Omdat er toen weinig hotels waren, waren ze wettelijk verplicht om gasten een slaapplek te bieden. Veel van deze bars bieden nog steeds accommodatie aan, maar er zijn ook pubs die stopten met de verhuur van kamers toen er langs de snelwegen en hoofdwegen motels ontstonden. De pub hotels bevinden zich vaak in mooie gebouwen die op de monumentenlijst staan, en enkele zijn gerestaureerd.

Pub hotels zijn veel goedkoper dan een gewoon hotel, maar dan zonder fratsen. Ze bieden eenvoudige, maar comfortabele accommodatie aan voor reizigers. Verwacht echter geen rustig verblijf, want de pubs zijn voornamelijk plekken om te drinken waar de gasten behoorlijk luidruchtig kunnen zijn. Je kunt beter geen kamer boeken direct boven de bar. Sydney heeft een aantal klassieke oude pubs met betaalbare kamers in de wijk Rocks. Landelijke pubs zijn aanzienlijk goedkoper, maar zijn minder luxe en hebben vaker een gedeelde badkamer.

Hotelketens in Australië

Voor het laatst bijgewerkt op 11 mei 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/cornfield;Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam