Booking Australië

Bezienswaardigheden in Australië top-10

Australië bezienswaardighedenAustralië is misschien het kleinste continent, maar wel het grootste eiland ter wereld! Je bent dus wel even bezig om alle bezienswaardigheden af te vinken – zeker als je bedenkt hoe ver je soms moet reizen. Van het beroemde operahuis in Sydney naar de minstens zo beroemde Uluru-rots is het al 30 uur rijden.

Down Under is er zoveel te zien, dat je makkelijk enkele maanden kunt uittrekken voor het bezoeken van de hoogtepunten. Australië is een immens land met onbegrensd (letterlijk!) natuurschoon. Je vindt er oranjerode woestijnen, vochtige regenwouden, kilometerslange koraalriffen en woeste kusten. Australië heeft het grootste barrièrerif ter wereld, maar ook ‘s werelds grootste zandeiland en ‘s werelds meeste nationale parken. Er zijn er meer dan 600!

Vergeet niet de unieke flora en fauna: 80 procent van de dieren in Australië vind je nergens anders in de wereld. Voor kangoeroes, koalabeertjes en de Tasmaanse duivel moet je toch echt in Australië zijn. Maar het is niet alleen de natuur die de klok slaat op dit continent. Neem zeker de tijd voor het ontdekken van de steden, voor een boeiende mix van Europese geschiedenis en de huidige no worries-mentaliteit van de Aussies.

Ontwaak met een flat white in Melbourne, bekijk de oudste boom ter wereld in Perth en toon je surf skills op Sydney’s Bondi Beach. Wist je dat je 27 jaar nodig hebt om alle stranden van Australië te bezoeken? Het is niet vreemd waarom dit land zo vaak bovenaan een bucketlist staat. Wil je een rondreis maken tussen de Ozzies? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Australië!

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef behoort tot de grootste natuurlijke wonderen ter wereld, een enorm barrièrerif dat zich over 2300 kilometer uitstrekt langs de oostkust van de staat Queensland in Australië. Het gebied omvat zo’n 3000 koraalriffen en honderden eilanden, atollen, lagunes en baaien. Deze onderwaterwereld is zo uitgestrekt, dat je het vanaf de maan kunt zien. Het is zelfs even groot als Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk samen. Tussen de kleurige koralen bevindt zich een verbazingwekkende verscheidenheid aan zeeleven, waaronder alleen al 1625 soorten tropische vissen, 133 soorten haaien en meer dan 30 soorten walvissen en dolfijnen.

Groot Barrièrerif in Australië

Je kunt het Great Barrier Reef het beste verkennen door er te gaan snorkelen of duiken. Grote delen van het rif zijn ondiep, waardoor je ver kunt kijken tijdens een snorkeltrip. Mogelijk kun je bijzondere zeedieren spotten als de clownsvis (bekend van Finding Nemo), mantaroggen en gigantische Maori lipvissen. Ook kun je het barrièrerif verkennen met een boottocht. Het Great Barrier Reef staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van Unesco, al zijn er wel zorgen over de gevolgen van klimaatveranderingen. Door opwarming van de aarde en vervuiling is een groot deel van het koraal afgestorven of verbleekt. ► Lees hier meer over het bezoeken van het Great Barrier Reef

Uluru

Midden in de outback ligt Uluru, een van de bekendste bezienswaardigheden van Australië. Het is een enorme zandstenen rots van 348 meter hoog die vanuit het niets oprijst in de Australische woestijn. Naar schatting is de monoliet een half miljard jaar oud. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang is de rots op zijn mooist, als Uluru een oranje en rode gloed krijgt.

Australië Uluru

De rots stond ook bekend als Ayers Rock, de naam die de Engelse kolonisten eraan hebben gegeven. In 2002 kreeg het weer de naam Uluru, de oorspronkelijke naam van de Aboriginals. Voor de lokale bevolking is de rots heilig en een beklimming is al enige jaren verboden. Je kunt wel rond de hele omtrek van de monoliet wandelen, een wandeling van zo’n 10 kilometer. De rots lig in Uluru-Kata Tjuta National Park, dat is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Website: www.parksaustralia.gov.au

Sydney

Sydney is de oudste, bekendste en grootste stad van Australië, een bruisende metropool met 5 miljoen inwoners rondom een enorme natuurlijke haven. Hier werd in 1788 de eerste Britse kolonie van Australië gesticht. Inmiddels is het een van de meest multiculturele steden ter wereld, want liefst een derde van de inwoners is in het buitenland geboren. Sydney heeft glinsterende wolkenkrabbers en iconische architectuur, maar ook oude geplaveide straatjes en meer dan honderd stranden.

Australië Sydney

De bekendste trekpleister is uiteraard het Sydney Opera House. Dit is niet alleen een van de beroemdste bezienswaardigheden van Australië, maar ook van de hele wereld. Sinds 1973 pronkt het schelpvormige operagebouw op een schiereiland in de haven en sinds 2007 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een baanbrekend ontwerp van de Deense architect Jørn Utzon waar jaarlijks 1700 uitvoeringen op het programma staan. Ook de Sydney Harbour Bridge is een architectonisch meesterwerk, als de grootste stalen boogbrug ter wereld. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Sydney

Blue Mountains National Park

Blue Mountains National Park is een van de populairste natuurreservaten van Australië, vooral omdat het maar 2 uur rijden van Sydney is. Het gebergte is beroemd om de ruige zandstenen plateaus, spectaculaire kliffen, kloven en valleien, watervallen, uitkijkposten en de vele eucalyptusbomen. Die verspreiden een soort blauwe waas, waaraan het park zijn naam te danken heeft. De bekendste attractie is The Three Sisters, een formatie van drie puntige rotsen die de lucht in steken.

Blue Mountains in Australië

Je kunt het schilderachtige landschap verkennen via 140 kilometer aan wandelpaden, maar je kunt er ook mountainbiken, rotsklimmen en abseilen. Maak een ritje met de Katoomba Scenic Railway, het steilste treintje ter wereld. Of bewonder de bossen vanuit de Scenic Skyway, een kabelbaan die 200 meter boven een vallei hangt. De Blue Mountains zijn in 2000 door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Website: www.nationalparks.nsw.gov.au

Melbourne

Melbourne is de tweede stad van Australië, de ‘culturele hoofdstad van het land’ die bekendstaat om kunst, koffie en een levendige culinaire scene. De hoofdstad van de deelstaat Victoria staat voor alles wat lekker en trendy is. Mede daarom is Melbourne al jaren op rij uitgeroepen tot een van de meest leefbare steden ter wereld. Dit is de meest coole stad van Australië, waar goed eten en koffie drinken hoog op het lijstje staan.

Australië Melbourne

Melbourne werd officieel gesticht in 1835 en rivaliseerde altijd met Sydney om de hoofdstad van Australië te worden. Van 1901 tot 1927 was het zelfs even de hoofdstad, voordat die titel naar Canberra ging. Tegenwoordig is het een enorme multiculturele metropool met meer dan 5 miljoen inwoners, waarvan twee derde niet uit Australië komt. Hier wonen de meeste Italianen en Grieken buiten hun eigen land. Tot de hoogtepunten behoren de Queen Victoria Market, het Melbourne Museum en de Royal Botanic Gardens. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Melbourne

Great Ocean Road

Melbourne is de ideale plek om een auto te huren voor een van de mooiste toeristische routes ter wereld: de Great Ocean Road. Dit is een 243 kilometer lange weg langs de zuidkust van Australië, van Torquay naar Allansford (in de buurt van Warrnambool). Onderweg rij je langs enkele van de mooiste landschappen van het land, van steile zeekliffen en verlaten stranden tot regenwoud en eucalyptusbossen.

Great Ocean Road in Australië

Een van de bekendste bezienswaardigheden zijn de Twaalf Apostelen, acht imposante rotsformaties die vanuit de oceaan de lucht in schieten. Je kunt ook walvissen spotten, wandelen langs watervallen, koala’s observeren en je verwonderen over surfers die hoge golven trotseren. Na 3 uur rijden heb je de hele Great Ocean Road gehad, maar leuker is het om er een paar dagen voor uit te trekken. ► Lees hier meer over een roadtrip over de Great Ocean Road

Kakadu National Park

In het noorden ligt het immense Kakadu National Park, het grootste beschermde natuurgebied van Australië en het één na grootste nationale park ter wereld. Het reservaat heeft een oppervlakte van bijna 20.000 vierkante meter – dat is vijf keer zo groot als Nederland! Met de rotsachtige kloven, de watervallen, het weelderige regenwoud en de vele inheemse dieren is Kakadu de perfecte plek voor een avontuur in de outback. Maak een cruise om krokodillen, wallaby’s, wilde paarden en buffels te spotten. Of tuur met een verrekijker naar een van de 280 soorten vogels, een derde van alle soorten in Australië.

Kakadu National Park in Australië

Het nationale park is extra bijzonder door de oeroude rotstekeningen en grotschilderingen van de Aboriginals die hier zijn aangetroffen. Er zijn meer dan 5000 van deze vindplaatsen, waaruit blijkt dat de Aboriginals al ruim 40.000 jaar in dit gebied wonen. Kakadu National Park is een van de 20 bezienswaardigheden in Australië met een notering op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vanuit Darwin is het 3 uur rijden. Website: www.parksaustralia.gov.au

Fraser Island

Nog geen uur met de veerpont vanaf de oostkust van Australië vind je Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld. Dit bijzondere eiland, dat onder Aboriginals bekendstaat als K’gari, heeft eindeloos lange stranden, zandduinen, opvallend gekleurde zandkliffen en meer dan 40 zoetwaterduinmeren. Op de zandduinen groeit een tropisch regenwoud dat Fraser Island uniek maakt, want dit kom je nergens anders tegen in de wereld. De hoogste duintoppen tikken de 260 meter aan.

Fraser Island in Australië

Rij met een 4WD langs de golven van de oceaan op 75 Miles Beach, met je haren in de wind en geweldige uitzichten. Onderweg kom je langs verroeste scheepswrakken, zoals dat van de Maheno dat in 1935 strandde op het eiland. Beroemd zijn de Champagne Pools, een natuurlijke jacuzzi die gevormd is door vulkanische rotsen. Vooral bij zonsondergang is er een kans dat je op de stranden dingo’s tegenkomt, wilde Australische honden die al lang op het eiland leven. Fraser Island is in 1992 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. ► Lees hier meer over het bezoeken van Fraser Island

Perth

Helemaal in de linker uithoek ligt Perth, de hoofdstad van de deelstaat Western Australia. Dit is de zonnigste stad van Australië met meer dan 8 uur zonneschijn per dag. Maar Perth is ook een van de meest afgelegen steden ter wereld, want de dichtstbijzijnde grote stad (Adelaide) ligt meer dan 2100 kilometer verderop. Vanuit Perth ben je met het vliegtuig sneller op het Indonesische eiland Bali dan in de Australische hoofdstad Canberra.

Australië Perth

Perth staat bekend als een rustige, leefbare en veilige stad, met een mix van torenhoge wolkenkrabbers en historische Europese gebouwen uit de 19e eeuw. De stad ligt aan de Swan River, een rivier uitmondt in de Indische Oceaan. Dit is een populaire plek om te watersporten, van zeilen en zwemmen tot vissen en varen. Uitzicht op de rivier heb je vanuit Kings Park, het grootste binnenstedelijke park ter wereld. Maak vanuit Perth een uitstapje naar Rottnest Island, de enige plek waar je quokka’s (schattige kleine kangoeroes) kunt zien. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Perth

Daintree National Park

Voor weelderige jungle moet je naar Daintree National Park, dat uniek is om twee dingen. Ten eerste vind je hier het oudste regenwoud ter wereld, dat al meer dan 180 miljoen jaar oud is. Dit is zelfs ouder dan het Amazone-regenwoud in Brazilië. Daarnaast is dit een van de weinige plekken waar het tropische regenwoud groeit tot aan de zee, overlopend in een strand met koraalriffen. De echte kers op de taart is toch wel de enorme verscheidenheid aan flora en fauna. In het park groeien 18.000 soorten bomen en planten, waaronder bomen die al jaren als uitgestorven werden beschouwd. Er leven 430 soorten vogels, meer dan 12.000 soorten insecten, 23 soorten reptielen en een scala aan zoogdieren.

Daintree National Park in Australië

De zoutwaterkrokodil is het meest opwindende dier dat je kunt tegenkomen. Het is de grootste krokodillensoort ter wereld die wel 6 meter lang kan worden. Via talloze paden kun je het dichte regenwoud verkennen. Een populaire plek hiervoor is de Mossmann Gorge, een kloof waar kristalhelder water over gladde rotsblokken gutst. Daintree National Park kreeg in 1988 een notering op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het reservaat ligt ruim 1 uur rijden ten noorden van Cairns. Website: parks.des.qld.gov.au

Voor het laatst bijgewerkt op 8 december 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam