autohuur Australië

Reizen met de trein in Australië

Reizen met de trein in Australië
De trein ‘The Ghan’ door de outback van Australië

Australië is een enorm continent, maar gelukkig zijn er afgelopen eeuw vele spoorwegen aangelegd. Je kunt daardoor met de trein grote afstanden afleggen tussen de steden. De langste treinreis, van Sydney aan de oostkust tot Perth aan de westkust, duurt 4 dagen. Reizen met de trein in Australië is comfortabel en een ideale manier om de uitgestrektheid van het landschap tot je te nemen.

In Australië zijn een paar spoorwegmaatschappijen actief. Er zijn maatschappijen die lange treinreizen aanbieden met luxe treinen, inclusief overnachtingen en maaltijden, maar er zijn ook kleinere spoorwegmaatschappijen die kortere treinverbindingen aanbieden voor forenzen rond de grote steden. Hieronder vind je een overzicht van alle mogelijkheden om Australië met de trein te verkennen.

Great Southern Rail

Platinum Service bij de Great Southern Rail
Platinum Service bij de Great Southern Rail

Great Southern Rail biedt reizen aan met luxe treinen die het hele continent doorkruisen. Je kunt onderweg een tussenstop maken voor wat sightseeing en daarna een volgende trein nemen. Er zijn drie klassen. Hoe hoger de klasse, hoe meer bagage je mag meenemen. Passagiers van de twee hoogste klassen dineren in een speciale dinerwagon.

  • Platinum Service: de hoogste prijsklasse met een ruim slaapcompartiment voor 2 personen. De zitplaatsen klappen ‘s avonds uit tot bedden. Je kunt kiezen uit een double bed of twee twin beds. Elk compartiment heeft een douche en toilet, een wastafel met koud en warm water en een stopcontact voor scheerapparaten. Bij de prijs zitten drie maaltijden per dag inbegrepen, inclusief wijn en andere dranken.
  • Gold Service: de middelste prijsklasse met couchettes voor 1 of 2 personen. De zitplaatsen klappen ‘s avonds uit tot een bed of een stapelbed (voor 2 personen). De douches en toiletten bevinden zich aan het uiteinde van de wagons. Ook hierbij zijn bij de prijs drie maaltijden per dag inbegrepen, inclusief wijn en andere dranken.
  • Red Service: de laagste prijsklasse bestaat uit rode slaapstoelen die je 45 graden naar achteren kunt zetten. De douches en toiletten bevinden zich aan het uiteinde van de wagon. Lichte maaltijden en dranken kun je kopen in een caféwagon.

De spoorwegmaatschappij onderhoudt drie verbindingen voor de lange afstand:

The Indian Pacific
The Indian Pacific

The Indian Pacific

De langste treinreis in Australië, van de Stille Oceaan aan de ene kant van het continent naar de Indische Oceaan aan de andere kant. Van Sydney naar Perth legt de trein 4352 kilometer af. Onderweg stopt de trein onder meer in Adelaide. De reis voert door de uitgestorven Nullarborvlakte, waar de langste rechte spoorlijn ligt ter wereld: 478 kilometer. De reis duurt 4 dagen en 3 nachten. De Indian Pacific vertrekt in ieder geval één keer per week.

The Ghan

The Ghan is een 2979 kilometer lange spoorverbinding die al meer dan 80 jaar dwars door het hart van Australië loopt, van noord naar zuid. De treinreis verbindt het zuidelijke Adelaide met het noordelijke Darwin, met een tussenstop in Alice Springs. De trein is vernoemd naar geharde Afghaanse handelaren en hun kamelenkaravanen die ooit de Australische outback doorkruisten. De reis duurt 3 dagen en 2 nachten. The Ghan vertrekt in ieder geval één keer per week. Je kunt je auto op de trein meenemen.

The Overland

The Overland verbindt Melbourne met Adelaide in het zuidoosten van Australië, een reis van ‘slechts’ 828 kilometer. De trein is vernoemd naar de ‘Overlanders’, veehouders die op hun paard lange stukken aflegden. De trein vertrekt 3 keer per week en de reis (overdag) duurt 10 uur.

Kaartjes kun voor de treinreizen kun je al een jaar van tevoren reserveren. Op de website van de Great Southern Rail kun je boeken en de dienstregeling raadplegen: www.greatsouthernrail.com.au.

NSW TrainLink

NSW TrainLink is een spoorwegmaatschappij in de staat New South Wales die verschillende trajecten in de regio onderhoudt. Je kunt met de trein reizen van Sydney naar Melbourne (11 uur), Brisbane (15 uur) en Canberra (ruim 4,5 uur). De treinen vertrekken dagelijks minstens 2 keer. Er is een tweede klasse (Economy Class) en eerste klasse (First Class).

Op de trajecten Sydney-Melbourne en Sydney-Brisbane kun je kiezen voor een reis overdag of voor een slaaptrein. De slaapwagons hebben couchettes voor 2 personen, inclusief douche en toilet. Als je alleen reist, deel je het compartiment met iemand van hetzelfde geslacht.

Je kunt de dienstregeling raadplegen en treinkaartjes kopen via de website van NSW TrainLink: www.nswtrainlink.info.

Queensland Rail

The Spirit of the Outback
The Spirit of Queensland

Queensland Rail is een spoorwegmaatschappij die opereert in de staat Queensland, in het noordoosten van Australië. Je kunt met de trein langs de kust van de Stille Oceaan reizen van Brisbane naar Cairns en naar enkele steden in het binnenland, zoals Charleville en Mount Isa, met een oppervlakte van 41.225 vierkante kilometer een van de grootste steden ter wereld.

Trein Brisbane – Cairns

De snelle luxe trein Spirit of Queensland rijdt op het langste traject, van Brisbane naar Cairns. De rit over de 1681 kilometer lange spoorlijn duurt bijna 25 uur. In de trein zij twee klassen: RailBed en Premium Economy. In RailBed zijn geen slaapcompartimenten, maar staan stoelen die tot bed kunnen worden uitgeklapt. In Premium Economy staan gewone stoelen. In beide klassen bevinden de douche en de toiletten zich aan het einde van de wagon. Er is een entertainmentsysteem aan boord met film en muziek. De Spirit of Queensland rijdt twee keer per week.

Op hetzelfde traject rijdt ook een wat langzamere trein, The Sunlander. Deze treinreis duurt 31 uur, met een tussenstop in Townsville. The Sunlander heeft slaapwagons met couchettes voor 1, 2 of 3 personen. De stoelen worden ‘s avonds uitgeklapt tot bedden. Douche en toiletten bevinden zich aan het einde van de wagon. De goedkoopste klasse is Economy, een coupé met uitsluitend stoelen. De trein rijdt minstens twee keer per week.

The Gulflander
The Gulflander

Andere treinen van Queensland Rail zijn:

– Rockhampton Tilt Train: Brisbane – Rockhampton, 7,5 uur.
– Bundaberg Tilt Train: Brisbane – Bundaberg, 4,5 uur.
– The Spirit of the Outback: Brisbane – Longreach, 24 uur.
– The Westlander: Brisbane – Charleville, 17 uur.
– The Inlander: Townsville – Mount Isa, 20 uur.

De spoorwegmaatschappij verzorgt ook een aantal toeristische treinreizen:

– Kuranda Scenic Railway: Cairns – Kuranda, 1 uur en 45 minuten, door een tropisch regenwoud. Informatie: www.ksr.com.au.
– Gulflander: Normanton – Croydon, 5 uur. Informatie: www.gulflander.com.au.
– Savannahlander: Cairns – Forsayth, 35 uur (met overnachting). Informatie: www.savannahlander.com.au.

Voor het reserveren van kaartjes en de dienstregeling kun je kijken op de website van Queensland Rail: www.queenslandrailtravel.com.au

Transwa

Transwa is een bus- en spoorwegmaatschappij in de staat Western Australia, in het zuidwesten van Australië. Transwa onderhoudt een treinverbinding van Perth naar Kalgoorlie, in het binnenland. De treinreis met The Prospector duurt 7 uur. De trein vertrekt elke dag. Meer informatie vind je op www.transwa.wa.gov.au.

V/Line

V/Line is een vervoersbedrijf in Melbourne in de staat Victoria die voornamelijk kortere regionale treinritten verzorgt naar plaatsen in de buitenwijken. Bestemmingen zijn onder meer Warrnambool, Ararat, Bairnsdale, Swann Hill en Albury. Meer informatie vind je op www.vline.com.au.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 april 2014.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam