Booking Australië

Autoverhuur in Australië

Voor autoverhuur in Australië kun je bij vele verschillende verhuurders terecht, van de wereldwijd opererende merken tot lokale en nationale autoverhuurbedrijven. De minimumleeftijd voor het huren van een auto in Australië is 21 jaar.

De meeste autoverhuurders hanteren echter een minimumleeftijd voor de bestuurder van 25 jaar. Soms is het mogelijk voor bestuurders van 21 tot en met 24 jaar een auto te huren, maar dan betaal je wel een extra risicopremie. Ook kan er een maximumleeftijd gelden van 75 jaar.

Voorts heb je voor autoverhuur in Australië een internationaal rijbewijs nodig, naast een geldig Nederlandse rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar in iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden. Autoverhuurders kunnen zelf nog eisen stellen aan de duur dat iemand een rijbewijs op zak heeft. Meestal moet je minstens één jaar je Nederlandse rijbewijs op zak hebben om een auto te kunnen huren in Australië. Verder is een creditcard vereist op naam van de bestuurder.

Tips voor het huren van een auto in Australië

Veel reizigers huren een auto tijdens hun vakantie in Australië. Het is een geweldige manier om de steden, de kust en de uitgestrekte outback te verkennen, zeker als je de tijd hebt. Openbaar vervoer is relatief duur in Australië en een huurauto geeft je veel meer flexibiliteit. Autorijden is vrij eenvoudig, afgezien van het feit dat je links moet rijden. Ook het huren van een camper is populair om het land te doorkruisen.

De huurauto is best een grote kostenpost, dus neem de tijd om je te verdiepen in de autoverhuur in Australië. Er zijn veel autoverhuurbedrijven en de prijzen zijn afhankelijk van de locatie, de beschikbaarheid en het seizoen.

Australië auto huren

Waar een auto huren in Australië

Het huren van een auto op de terminal van de luchthaven is het makkelijkst. Dan kun je na aankomst in Australië meteen wegrijden. Op alle vliegvelden zijn kantoren van de bekende merken. Het is vaak goedkoper om een auto te huren bij een autoverhuurbedrijf dat niet op de luchthaven zit, maar wel vlakbij. Een shuttlebus brengt je in 5 of 10 minuten naar de betreffende locatie, waar je de huurauto kunt oppikken.

In grote steden als Melbourne, Sydney, Perth of Brisbane kan het huren van een auto nog goedkoper zijn dan op of bij het vliegveld. In dit soort steden is een groot aanbod van autoverhuurbedrijven, waardoor de concurrentie groot is en de prijzen in het algemeen lager liggen. Er kunnen zelfs flinke prijsverschillen zijn tussen filialen van dezelfde autoverhuurder in dezelfde stad, waardoor je bij de een soms € 20 per dag goedkoper uit bent.

Het is wat relaxter, zodat je na aankomst eerst een paar dagen kunt bijkomen van je jetlag en op je gemak een stad kunt verkennen. Dan hoef je na een lange vliegreis niet meteen met je wazige hoofd achter het stuur te kruipen. In grote steden heb je niet zo snel een huurauto nodig, dan kun je makkelijk gebruikmaken van het openbaar vervoer. Aan de andere kant is het huren van een auto in een kleine plaats juist extra duur, omdat er weinig concurrentie is.

One way rental voor huurauto’s in Australië

Net zoals elders in de wereld kun je te maken krijgen met verschillende toeslagen als je een auto huurt in Australië. Zo betaal je extra bij een one way rental. Dat betekent dat je de huurauto op een andere plek inlevert dan waar je ‘m ophaalde. Je huurt bijvoorbeeld een auto in Sydney en laat hem achter in Melbourne.

Deze toeslag verschilt per inleverplaats, dus het is handig om je hierin te verdiepen. De toeslag is misschien wel minder als je de huurauto inlevert in een stad die een uur minder ver rijden is. Je kunt ook een rondje rijden, dus je haalt de huurauto op in Sydney en levert ‘m daar ook weer in. Er zijn daarnaast autoverhuurbedrijven die een one way rental verbieden voor hele lange afstanden, als je bijvoorbeeld van het oostelijke Sydney helemaal naar het westelijke Perth wilt rijden.

Mocht je flexibel zijn, dan kun je vrijwel gratis een huurauto terugbrengen naar de oorspronkelijke locatie via de website van Imoova (www.imoova.com). Je betaalt dan een symbolisch bedrag van $ 1 per dag. Autoverhuurbedrijven zoeken vaak chauffeurs om de huurauto’s van vakantiegangers terug te rijden, dat bekendstaat als relocation. Je kunt kiezen uit verschillende vertrekpunten en bestemmingen.

Maximale aantal kilometers voor huurauto’s in Australië

Check hoeveel kilometer je mag rijden bij het huren van een auto in Australië. Sommige autoverhuurders leggen klanten een beperking op van het aantal kilometers dat ze op een dag mogen rijden, bijvoorbeeld 300 kilometer. Als je hierboven komt, betaal je een toeslag. Dit varieert van $ 0,25 tot $ 0,30 per kilometer. In een enorm land als Australië leg je al snel grote afstanden af, waardoor het totale bedrag flink kan oplopen. Kies dus voor een huurauto met onbeperkte kilometers, dit scheelt je heel wat stress. Dit staat bekend als unlimited kilometer allowance.

Restricties bij auto huren in Australië

Let er op dat gewone personenauto’s doorgaans niet op onverharde wegen mogen rijden, behalve wegen waaraan wordt gewerkt of toegangswegen naar nationale parken, toeristische attracties of vakantieaccommodatie. Wil je op onverharde wegen rijden, dan is het raadzaam een four wheel drive (4WD) te huren.

Het is niet toegestaan een huurauto mee te nemen op de veerboot naar Tasmanië, Kangooroo Island en andere Australische eilanden. Ook mag je een gehuurde auto op Tasmanië en andere eilanden niet meenemen naar het vasteland van Australië. Verder kunnen autoverhuurders beperkingen opleggen aan de provincies die je mag bezoeken. Het is bijvoorbeeld soms niet toegestaan om met je huurauto vanuit het zuiden naar Western Australia of de Northern Territories te rijden.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autoverhuur in Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/ymgerman; Pixabay/Flo K; Pixabay/Sandid; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam