Reizen naar Tuvalu

Om naar Tuvalu te reizen, ben je wel even onderweg. Het is een van de meest afgelegen landen ter wereld, gelegen in het midden van de Stille Oceaan. De archipel van drie eilanden en zes atollen ligt ongeveer 1000 kilometer ten noorden van Fiji, in dezelfde tijdzone.

Vliegen naar Tuvalu

Het vliegtuig is de makkelijkste manier om naar Tuvalu te reizen. Vanuit Nederland ben je minstens 2½ dag onderweg, waarbij je meerdere keren op andere luchthavens moet overstappen. De meeste reizigers zullen Tuvalu dus bezoeken tijdens het eilandhoppen in de Grote Oceaan.

Er zijn weinig internationale vluchten naar en van Tuvalu. De enige internationale vlucht gaat van Suva, de hoofdstad van Fiji, naar Funafuti, de hoofdstad van Tuvalu. Deze vlucht gaat twee keer per week en wordt uitgevoerd door de luchtvaartmaatschappij Fiji Airways. De vliegtijd van Fiji naar Tuvalu is ongeveer 2½ uur.

Je zult dus altijd via Fiji moeten vliegen, een mooie gelegenheid om daar even bij te komen en vakantie te vieren voordat je verder reist. Fiji is goed bereikbaar met vluchten vanuit Azië, Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Door het beperkte aantal vluchten is het eigenlijk wel noodzakelijk je vliegticket van tevoren te boeken.

Luchthaven van Tuvalu

De vluchten vanuit Fiji komen aan op Funafuti International Airport (FUN), de enige luchthaven in Tuvalu op de atol Funafuti (met een grappige drielettercode, ‘FUN’). Het vliegveld is tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 door de Amerikanen aangelegd. Het is een kleine luchthaven op z’n 3 meter boven de zeespiegel dat door de beperkte oppervlakte van het eiland half in het dorp ligt. Er is één landings- en startbaan voor vliegtuigen dat door de inwoners gebruikt wordt om te sporten en voor recreatieve doeleinden. Wanneer er een vliegtuig aankomt, klinkt er een sirene als waarschuwing dat de dorpelingen van de baan moeten wegblijven.

De faciliteiten op de luchthaven van Funafuti zijn zeer beperkt. Tuvalu heeft in 2016 een lening gekregen van de Wereldbank om een nieuwe terminal te bouwen, al vraag je je af waarvoor dat nodig is. Er zijn enkele taxi’s die passagiers komen oppikken, maar je kunt ook gewoon lopen naar je hotel of lodge. Sommige hotels halen hun gasten van het vliegveld op. Door de kleine oppervlakte van het atol heeft het geen zin om een auto te huren.

De andere eilanden en atollen van Tuvalu hebben geen vliegveld, dus er zijn geen binnenlandse vluchten. Je kunt de overige eilanden en atollen alleen met de boot bereiken.

Met de boot naar Tuvalu

Volgens de laatste informatie op internet is het mogelijk om met de boot naar Tuvalu te reizen vanuit Fiji. Eens in de paar maanden reizen de vracht- en passagiersschepen  MVs Nivaga II en Manu Folau, die eigendom zijn van de regering, tussen beide landen. Het is een zeereis van 1020 kilometer die ongeveer vier dagen duurt. Je kunt een slaapplaats boeken op het dek of een hut tweede klasse of eerste klasse. Maaltijden zijn inbegrepen. Er zijn geen vaste dagen voor de trip. Je kunt daarvoor informeren bij het agentschap Pacific Agencies in Fiji: www.pacificagenciesfiji.com

Het vrachtschip Nei Matagare vaart geregeld tussen Fiji en Tuvalu. Mogelijk kun je als reiziger een slaapplek krijgen op dit schip. Hiervoor kun je informatie inwinnen bij de rederij Williams & Gosling Ltd. op Fiji: www.wgfiji.com.fj

Voor het laatst bijgewerkt op 3 augustus 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Tuvalu, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam