Booking Australië

Wat te doen in Tuvalu: 10 tips!

Tuvalu wat te doenJe kunt helemaal naar Tuvalu reizen als je wat wil doen ‘aan het einde van de wereld’. Na een dagenlange reis kom je aan in een van de mooiste, kleinste en meest afgelegen landen van deze planeet. Tuvalu is een piepklein eilandstaatje midden in de Stille Oceaan, met drie rifeilandjes en zes atollen. Een meer geïsoleerde bestemming is er bijna niet, want in deze uithoek komen slechts zo’n duizend toeristen per jaar.

Tuvalu heeft alles waar de paradijsjes in de Pacific bekend om staan: prachtige koraalriffen en lagunes, witte stranden en een spectaculair zeeleven. Het leven is er eenvoudig en veel meer dan palmbomen vind je er niet. Tuvalu biedt een serene omgeving waar je kunt ontspannen en kunt turen naar de glinsterende oceaan die alom aanwezig is, mede met dank aan de haperende wifi.

Wil je een bezoek brengen aan Tuvalu?
Bestel hier de Lonely Planet South Pacific bij Bol.com

Tuvalu heeft geen musea, monumenten, archeologische vindplaatsen en andere bezienswaardigheden, maar er is toch genoeg te doen als het je eilandleven wil ervaren. Ontdek het culturele erfgoed van het eilandstaatje, bezoek de natuurlijke schatten, ga duiken of snorkelen of speel een potje volleybal op de landingsbaan. Meer authentiek krijg je het niet in het minst bezochte land ter wereld, waar het vergeefs zoeken is naar een gids die je rond wil leiden. Hier nemen inwoners die honneurs waar, vriendelijk en oprecht. Wil je naar de andere kant van de aardbol reizen? Hier vind je 10 tips wat te doen in Tuvalu!

Rij een rondje op Fongafale

Een van de beste dingen die je op de eerste dag kunt doen, is een scooter of fiets huren en een ‘rondje’ rijden op het eiland Fongafale. Dit is het grootste eiland van de Funafuti-atol en de meest dichtbevolkte plaats van heel Tuvalu. Ongeveer de helft van de 11.000 inwoners van Tuvalu woont in Fongafale. Hier kom je aan op de internationale luchthaven en je vindt er regeringsgebouwen, banken, winkels, cafés en hotels.

Tuvalu eiland

Het is een langgerekt eiland, dus een echt rondje rijden is er eigenlijk niet bij. In plaats daarvan rij je 10 kilometer naar het noordelijke puntje van het eiland, keer je om, en rij je naar het zuidelijke puntje, waar je een drankje kunt drinken bij de Ocean Pub Bar. Je kunt er kennismaken met het leven van de locals en misschien is er wel iemand die je achterop wil nemen en een rondleiding wil geven. De scooter is het meest gebruikte vervoersmiddel op het eiland. Je kunt er een huren voor zo’n $ 10 per dag bij je hotel.

Funafuti Marine Conservation Area

Naast Fongafale bestaat de Funafati-atol uit nog zo’n 20 kleinere eilandjes, die een grote lagune omringen. Zes ongerepte en onbewoonde eilandjes aan de westkant vormen sinds 1999 det Funafuti Marine Conservation Area. De eilandjes zijn amper groot genoeg voor een paar palmbomen, maar vormen wel het middelpunt van een beschermd natuurgebied met koraalriffen, tropische vissen, zeevogels en schildpadden.

Zo zijn de eilandjes broedplaatsen van de bedreigde groene zeeschildpad. Het eilandje Fualopa heeft een kolonie witkapnoddy’s, een soort zwarte meeuw. Je kunt er snorkelen in de blauwgroene zee of picknicken op een van de eilandjes (neem je eigen proviand mee). Er zijn boten te huur waarmee je naar het gebied kunt varen of je kunt een uitstapje maken op een privéboot van een local.

Funafala

Maak een uitstapje naar Funafala, het één na meest bevolkte eiland van de Funafati-atol. Hier krijg je een inkijkje in de Polynesische manier van leven van de inwoners van Tuvalu. Op het eiland is slechts één dorp met huizen en hutten met rieten daken. De locals varen met traditionele vissersboten de zee op om hun vangst binnen te halen. Je kunt Funafala bereiken met een catamaran van de Funafuti Island Council die een paar keer per week heen en weer vaart. Er zijn geen winkels op het eiland, dus neem je eigen proviand mee.

Filatelistische Bureau van Tuvalu

Het verzamelen van postzegels is nogal ouderwets, wie doet dat nog? Toch is een bezoekje aan het Filatelistische Bureau van Tuvalu wel geinig, ook als je geen verwoed verzamelaar bent. De postzegels van Tuvalu zijn namelijk extreem gewild en zeldzaam onder echte verzamelaars in de hele wereld. Sinds de onafhankelijkheid van Kiribati in 1978 zoeken verzamelaars gretig naar elke nieuwe uitgifte van de postzegels van Tuvalu. In het Filatelistisch Bureau kun je de collectie bewonderen en zelf ook wat postzegels aanschaffen. Je vindt het bescheiden betonnen gebouw aan de zuidkant van Fongafale. Website: www.stampsoftuvalu.com

Tuvalu postzegel

Duiken en snorkelen in Tuvalu

Met de atollen van koraal is Tuvalu een geweldige plek om te duiken en te snorkelen. Binnen de Funafuti-lagune is een beschermd gebied van 33 kilometer waar je in het kristalheldere water op zoek kunt naar koraalriffen en tropische vissen. Ook Nanumanga is een populaire duiklocatie. Dit zijn enkele onderwatergrotten die in 1986 door lokale duikers werden ontdekt.

Ze staan ook wel bekend als de ‘vuurgrotten’ omdat er aanwijzingen zijn gevonden dat de grotten lang geleden als menselijke schuilplaats hebben gediend. Er is te zien dat er ooit vuur is gebruikt. Dit is onbetwist een van de meest afgelegen duiklocaties in de Stille Oceaan. Op Tuvalu zijn geen lokale duikwinkels of tour operators te vinden, maar bij enkele hotels kun je een uitrusting huren. Ze kunnen je ook advies geven over de beste duikspots.

Vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren grote aantallen Amerikaanse soldaten gestationeerd in Tuvalu om de Japanners aan te vallen op andere eilanden in de Stille Oceaan. Op talrijke plaatsen zie je hier nog de overblijfselen van. Zo ligt er nog een oude landingsbaan op de noordwestelijke atol Nanumea, het grootste eiland van Tuvalu.

Her en der liggen resten van bommenwerpers uit de oorlog en op het rif is het wrak van een landingsvaartuig te zien. Ook liggen er vliegtuigwrakken op het eilandje Motulalo en langs de stranden van het eiland Fongafale. Als laatste is er nog een goed bewaard gebleven ondergrondse bunker op het eilandje Tepuka.

Sporten op de landingsbaan

De landingsbaan van het vliegveld van Tuvalu wordt slechts twee ochtenden per week gebruikt. De rest van de tijd gebruiken inwoners de landingsbaan als park en sportterrein. Vanaf de namiddag, als de zon niet meer zo heet is, komen ze hier bij elkaar om te voetballen, te volleyballen, te wandelen of te ontspannen. De zeebries vanuit de oceaan zorgt voor wat verkoeling.

Tuvalu landingsbaan

Ook spelen locals daar een potje te ano, het nationale spel van Tuvalu. Het is een balsport tussen twee teams waarbij de deelnemers met hun handen tegen de bal moeten slaan. Punten worden gescoord als iemand van het andere team de bal laat vallen. Het verliezende team moet een grappig dansje uitvoeren of een lied zingen. Als toerist ben je van harte welkom om mee te doen.

Bekijk het gat in de grond

Tuvalu heeft geen gebruikelijke bezienswaardigheden als musea en monumenten. Dan kom je al snel uit bij meer eigenaardige attracties, zoals David’s Drill. Dit is een gat in de grond van liefst 340 meter, dat tussen 1896 en 1898 werd geboord door onderzoekers van de Royal Society of London. Hiermee wilden ze de theorie van atolvorming van Charles Darwin testen.

De beroemde bedenker van de evolutietheorie beweerde dat koraalatollen op vulkanisch gesteente rusten. Tijdens twee experimenten in Tuvalu werd geen vulkanisch gesteente geraakt, maar de moderne wetenschap bewees dat Darwin gelijk had. De boorgaten zijn tot op de dag van vandaag nog te zien op het eiland Fongafale.

Traditionele zang en dans

Een cultureel avondje mag natuurlijk niet ontbreken als je in Tuvalu bent. Hiervoor kun je naar het dichtstbijzijnde gemeentehuis of ontmoetingscentrum gaan, dat bekendstaat als Maneapa. Het hele jaar door worden er traditionele en culturele ceremonies uitgevoerd met zang en dans. Het meest bekend is het danslied Fatele, dat alleen op deze eilanden voorkomt. Informeer in je hotel welke ceremonies op het programma staan (en wat je moet dragen). Er zijn ook twee nachtclubs op het eiland die alleen op vrijdag en zaterdag open zijn als je een glimp wilt opvangen van de dans en muziek op het eiland: de bar Matagigali bij de landingsbaan en Tefota.

Afelita’s Island Resort

Een boottocht van zo’n 10 minuten vanaf Funafuti brengt je naar Afelita’s Island Resort, als je echt even helemaal wil afzonderen. Voor AUD $ 70 per dag (ongeveer € 44) kun je het hele eiland voor jezelf hebben en relaxen op het strand, een verkoelende duik nemen of de schaduw opzoeken in een hangmat onder een palmboom. Je krijgt er een chef-kok bij die authentieke gerechten van Tuvalu bereidt van vers gevangen tonijnen en groenten uit de eigen moestuin op het eilandje. Er is ook een eco-lodge (de eerste en enige van Tuvalu) waar je de nacht kunt doorbrengen.

Tuvalu resort

Vanaf het resort kun je nog een uitstapje maken naar het Tuvalu Marine Training Institute, te vinden op een eilandje dat er direct naast ligt. Hier worden zeelieden, ingenieurs en koks opgeleid om te werken op vrachtschepen. Een student wil je best rondleiden op het trainingsinstituut en je meenemen naar het oudste gebouw van Tuvalu, een een witgekalkte hut van koraal die in 1904 als school werd gebouwd door de London Missionary Society.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Tuvalu, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Romaine W/Shutterstock.com; Lefteris Papaulakis/Shutterstock.com; Timeless Tuvalu; South Pacific Tourism Organisation.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam