Bezienswaardigheden in Armenië

Armenië heeft genoeg boeiende bezienswaardigheden voor een vakantie of een rondreis. Als eerste christelijke land ter wereld heeft het land oude kloosters, historisch erfgoed en plekken die op de Werelderfgoedlijst staan van Unesco. Je kunt musea en monumenten bezoeken in de hoofdstad Jerevan of de oudste christelijke kathedraal ter wereld in het stadje Etsjmiadzin. Ook voor de natuur is het land in de Kaukasas een bezoek waard, met zijn meren, bergen en nationale parken. Hieronder vind je een overzicht van de beste bezienswaardigheden in Armenië.

Jerevan

Jerevan is de hoofdstad van Armenië en heet ook wel The Pink City, vanwege het rozekleurige vulkanische gesteente waarmee veel gebouwen zijn neergezet. Het is een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld met musea, drukke markten en een levendige culturele scene. Een inscriptie zou er op wijzen dat de stad gebouwd is in 782 voor Christus, waarmee Jerevan ouder is dan Rome! De hoofdstad is een goede plek om een rondreis in Armenië te beginnen.

Het hart van de stad is het Plein van de Republiek, ontworpen door de beroemde Armeense architect Alexander Tamanyan in 1924. Het plein wordt omgeven door belangrijke gebouwen, zoals het Historisch Museum van Armenië en het parlementsgebouw. Om meer te leren over het roerige verleden, breng je een bezoek aan Tsitsernakaberd, het Armeense genocidemonument en een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de stad. Dit 44 hoge monument is in 1967 gebouwd ter herinnering aan de 1,5 miljoen Armeniërs die tussen 1915 en 1923 omkwamen in het Ottomaanse Rijk. Bij het monument is een museum dat met foto’s, films en documenten de verschrikkingen van de genocide belicht. Website: www.genocide-museum.am

Sevanmeer

Het Sevanmeer is het grootste meer van Armenië en een prachtige plek om even te ontspannen tijdens een vakantie in het land. In de benauwende zomermaanden trekken veel inwoners van Jerevan naar het populaire Sevanmeer om de hitte van de hoofdstad te ontvluchten. Het ligt op een hoogte van 1914 meter en is daarmee ook een van de hoogst gelegen meren ter wereld. Rond het meer vind je een aantal oude kloosters, waaronder het 9e eeuwse klooster van Sevanavank dat op een schiereiland ligt. Je kunt er zwemmen in het koele, blauwe water, windsurfen, jetskiën of boottochtjes maken. Er zijn enkele strandjes en langs de oevers van het meer vind je ook uitstekende visrestaurants.

Dilijan Nationaal Park

Armenië heeft vier nationale parken, en Dilijan is misschien wel de mooiste. Dilijan Nationaal Park werd pas in 2002 opgericht en staat bekend om zijn bronnen met geneeskrachtig mineraalwater, de bossen en zijn historische en culturele monumenten. Zo vind je er het Haghartsinklooster (10e-13de eeuw) en het Goshavankklooster (12e en 13e eeuw). Door de dicht beboste valleien en bergen met alpenweiden wordt het park ook wel het ‘Zwitserland’ van Armenië genoemd. Je kunt er terecht voor ecotoerisme en er zijn 11 toeristische routes uitgezet. Een tent en kampeerbenodigdheden zijn ter plekke te huren. Gedetailleerde beschrijvingen over de routes staat op de website: www.dilijanpark.am

Mount Aragats

Aragats is met zijn 4090 meter de hoogste berg van Armenië en een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden in het noordwesten van het land. De berg ligt slechts 40 kilometer van Jerevan en is bij helder weer zelfs vanuit de hoofdstad te zien. Mount Aragats is ook een slapende vulkaan en bestaat uit vier pieken. De noordelijke piek van 4090 meter is een uitdaging voor geoefende klimmers, maar de zuidelijke piek van 3888 meter is redelijk makkelijk te beklimmen – ook voor niet professionals.

Aragats Mountain in Armenië

Tijdens de zomermaanden van juli tot en met september organiseren talloze lokale tour operators trektochten naar Mount Aragats. Het basiskamp Kari Lake ligt op een hoogte van 3200 meter en is ook via een weg te bereiken. Hier is ook een hotel, een restaurant en een onderzoekscentrum. Vanaf Kari Lake is het 5 tot 6 uur lopen en klimmen naar de Southern Peak.

Etsjmiadzin

Een vakantie in Armenië is niet compleet zonder een bezoek aan Etsjmiadzin. Armenië is het eerste land ter wereld dat het christendom aannam als staatsreligie, in het jaar 301 na Christus. Daarvoor werd in de vierde eeuw in Etsjmiadzin een kathedraal gebouwd. Het zou de eerste christelijke kerk zijn ter wereld, maar de kathedraal van Etsjmiadzin is zeker het oudste gebedshuis in Armenië.


De kathedraal was oorspronkelijk niet meer dan een eenvoudige houten basiliek, maar in 483 werd het een kruisvormig gebouw met een koepel. De kerk heeft een grote invloed gehad op de architectonische en artistieke ontwikkeling in de regio en is daarom in 2000 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De stad Etsjmiadzin ligt op ongeveer 20 kilometer ten westen van de hoofdstad Jerevan.

Khor Virap klooster

Het klooster Khor Virap is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Armenië, vooral vanwege de adembenemende ligging. Dit klooster ligt vrijwel tegen de Turkse grens met een waanzinnig uitzicht op de besneeuwde bergtop van de Ararat, de hoogste berg van Turkije. Die berg is ook een nationaal symbool voor de Armeniërs.

Khor Virap-klooster in Armenië

Khor Virap is een populair pelgrimsoord omdat hier de Armeense heilige Gregorius de Verlichter 14 jaar gevangen werd gehouden door koning Tiridates III van Armenië. Nadat hij het overleefde en ontsnapte, maakte hij in 301 na Christus van Armenië de eerste christelijke natie ter wereld. In 642 werd er een kapel gebouwd op deze plek om Gregorius te eren. Door uitbreidingen ontstond er later een klooster. Tijdens een bezoek kun je afdalen naar de kerker waar de heilige opgesloten zat.

Klooster van Geghard

Een andere belangrijke bedevaartsplaats is het Klooster van Geghard, dat deels uit de rotsen is gehouwen. Ook dit middeleeuwse klooster dateert uit de begintijd van Armenië, want het werd al in de 4e eeuw gesticht door niemand minder dan Gregorius de Verlichter. Hij koos voor een grot zodat het klooster niet makkelijk te vinden was voor vijanden, al werd het door de Arabieren in de 9e eeuw verwoest en platgebrand. Volgens een legende herbergde het klooster ooit een van de speren die werd gebruikt voor de kruisiging van Jezus. Een van de twaalf apostelen, Judas Thaddeüs, zou die speer naar Armenië hebben gebracht.

Geghard klooster in Armenië

Het kloostercomplex bestaat uit verschillende kerken, kapellen en graven. De helft is van buiten niet zichtbaar door de rotsen er omheen. Ook de ligging van dit klooster is prachtig, in een vallei langs de Azat-rivier en omringd door torenhoge kliffen. Unesco plaatste het in 2000 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het Klooster van Geghard ligt ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van Jerevan. Vanuit de hoofdstad kun je makkelijk een uitstapje maken naar deze bezienswaardigheid, met een taxi, een huurauto of een georganiseerde tour.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 september 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Armenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Shutterstock.com; Flickr.com/Nina Stössinger.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam