Tips voor een vakantie in Armenië

Armenië: een introductie

Een vakantie in Armenië beleef je in ‘het land van de kerken’, de eerste plek ter wereld die in de vierde eeuw het christendom omarmde. Armenië is een klein land op de grens van Europa en Azië dat het voor een groot deel van zijn oeroude geschiedenis moet hebben. Gebeurtenissen in de afgelopen eeuw zijn wat minder verfijnd, met de ruzie om Nagorno-Karabach en de Armeense genocide in 1915 waarbij 1,5 miljoen mensen omkwamen. De verstandhouding met buurlanden Azerbeidzjan en Turkije is dus niet al te best – op zijn zachtst gezegd.

Als je de politiek tijdens je vakantie even buiten beschouwing laat en opstandige regio’s links laat liggen, kun je oude kloosters boven diepe ravijnen ontdekken, wandelen en skiën in met sneeuw bedekte bergen en de restanten bezoeken van wat de oudste wijngaard ter wereld zou zijn. Bezoek de hoofdstad Jerevan, bijgenaamd The Pink City, vanwege het rozekleurige vulkanische gesteente waarmee veel gebouwen zijn neergezet. Het is een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld met musea, drukke markten en een levendige culturele scene. Bewonder de natuur rond het Sevanmeer, het grootste meer van de Kaukasus, en maak een ritje met de Tatev Aerial Tramway, ‘s werelds langste kabelbaan.

Sinds de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie in 1990 is Armenië de moderne weg ingeslagen, zonder zijn tradities uit het oog te verliezen. Hoe dan ook staat de gastvrije bevolking klaar om je een warm welkom te geven en een potje met je te gaan schaken. Bijna iedereen in Armenië is er gek van, het is zelfs een verplicht vak op school. Vier vakantie in dit karaktervolle land, drink een glas Armeense cognac en geniet van de meest smaakvolle abrikozen ter wereld.

ArmeniëArmenië in een notendop

– Oppervlakte: 29.743 vierkante kilometer (twee derde van Nederland);
– Inwoneraantal: 3.000.756 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 101 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Yerevan;
– Talen: Armeens (officieel), Yezidi, Russisch;
– Munteenheid: Dram (AMD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 12.600 (2020).

Informatie over visum Armenië

Reizen en vakantie in ArmeniëStaatsburgers in Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Armenië. Zonder visum kun je maximaal 6 maanden in het land verblijven. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in Armenië nog minstens 6 maanden geldig is.

Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je contact opnemen met de Ambassade van Armenië in Den Haag.

Bezienswaardigheden in Armenië top-10


Armenië heeft genoeg boeiende bezienswaardigheden voor een vakantie. Als eerste christelijke land ter wereld heeft het land oude kloosters, historisch erfgoed en plekken die op de Werelderfgoedlijst staan van Unesco. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Armenië

Overnachten in Armenië

Armenië overnachten
In Armenië kun je overnachten in hotels, guesthouses, bed & breakfasts en hostels. De meeste hotels vind je in de hoofdstad Jerevan en in de wintersportplaats Tsaghkadzor, waar veel accommodatie uit de Sovjet-periode is geprivatiseerd en gerenoveerd. ► Lees hier onze tips voor overnachten in Armenië

Reizen naar Armenië

Je kunt niet rechtstreeks vanuit Nederland met het vliegtuig naar Armenië reizen. Er zijn wel veel vluchten beschikbaar met slechts één tussenstop, waardoor de totale reistijd relatief binnen de perken blijft. Lees hier meer over reizen naar Armenië

Reisorganisaties Armenië

Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Armenië. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Armenië. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Armenië

Communicatie in Armenië

Internationaal toegangsnummer: +374.
Alarmnummer noodgevallen: 112 of 911.
Alarmnummer ambulance: 103.
Alarmnummer politie: 102.
Alarmnummer brandweer: 101.

Tijdsverschil met Armenië

In Armenië is het 3 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Armenië 2 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Armenië

De elektriciteit in Armenië is 220-230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse en Belgische stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Armenië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/mikle15.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam