Tips voor een vakantie in Bangladesh

Een vakantie in Bangladesh beleef je in een van de dichtstbevolkte plekken ter wereld, een vlak land dat onze kunst van het dijken bouwen hard kan gebruiken. Het is een enorme rivierdelta waar twee van ‘s werelds grootste rivieren samenkomen – de Ganges en de Brahmaputra. Tijdens de jaarlijkse moesson staat zo’n beetje de helft van het land onder water. Bangladesh kent niet vier, maar zes seizoenen, want ook barsha (het regenseizoen) en hemanto (het koude seizoen) prijken op de meteorologische kalender.

Reizen in Bangladesh is dan ook zeker niet gemakkelijk. Sowieso is een vakantie in het droge seizoen een goed idee, zodat je tijdens een ontspannen boottocht de delta kunt verkennen, het heuvelachtige landschap kunt bewonderen en de theeplantages kunt bezoeken. Een bezoek aan Dhaka zal even schrikken zijn, de overvolle hoofdstad met 20 miljoen mensen en legioenen kleurrijke fietsriksja’s waar het verkeer altijd vaststaat. Reizend naar het zuiden vind je Cox’s Bazar, het langste natuurlijke strand ter wereld dat zich 120 kilometer uitstrekt. Ook de Sundarbans zijn niet te missen, de grootste mangrovebossen ter wereld en de schuilplaats van de bijna uitgestorven Bengaalse tijger.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Bangladesh?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Bangladesh

Tijdens je vakantie in het vroegere ‘Oost-Pakistan’ heb je geen last van opdringerige mannetjes die je van alles proberen te verkopen, zoals in het naburige India. Bangladesh wordt (nog) niet onder de voet gelopen door backpackers en toeristen. Je krijgt er wel een plek voor terug met glimmende moskeeën, oude tempels en een wirwar van waterwegen waar meer dan duizend mensen op een vierkante kilometer proberen samen te leven.

bd-vlagBangladesh in een notendop

– Oppervlakte: 143.998 vierkante kilometer (3,5 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 167.184.465 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 1161 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Parlementaire democratie;
– Hoofdstad: Dhaka;
– Talen: Bengaals, Engels;
– Munteenheid: Taka (BDT);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 5900 (2021).

Informatie over visum Bangladesh

Reizen en vakantie in BangladeshStaatsburgers uit Nederland hebben een visum nodig voor een vakantie in Bangladesh. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. In je paspoort moeten twee lege pagina’s zijn voor je visumstempel. Voor het aanvragen van een visum moet je 3 kleurenpasfoto’s inleveren en een kopie van je vliegticket en een hotelreservering kunnen tonen. Verder moet je een tourist declaration form invullen.

De behandeling van een visumaanvraag duurt 3 werkdagen. Voor een hoger tarief is ook een spoedaanvraag mogelijk; dan krijg je een visum binnen één werkdag. Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Bangladesh in Den Haag.

Beste bezienswaardigheden in Bangladesh

Bangladesh bezienswaardighedenIn Bangladesh kun je niet om Sundarbans heen, het grootste mangrovebos ter wereld. Bangladesh heeft ‘s werelds langste zeestrand, eeuwenoude forten en paleizen en glooiende heuvels met theeplantages. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Bangladesh

Overnachten in Bangladesh

Bangladesh overnachten
In alle steden en plaatsen in Bangladesh vind je hotels en guesthouses om te overnachten. De duurdere 4- en 5-sterrenhotels en resorts bevinden zich vooral in de grote steden als Dhaka, Chittagong en Cox’s Bazar. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Bangladesh

Reizen naar Bangladesh

Bangladesh reizenVooral vanuit buurland India zijn er talloze mogelijkheden om naar Bangladesh te reizen. Per vliegtuig is Bangladesh goed te bereiken vanuit landen in Azië en het Midden-Oosten. De grens met Myanmar is gesloten voor buitenlanders. Lees hier alle tips over reizen naar Bangladesh

Communicatie in Bangladesh

Internationaal toegangsnummer: +880.
Alarmnummer ambulance: 199.
Alarmnummer politie: 999.
Alarmnummer brandweer: 9 555 555 (alleen in Dhaka en Chittagong).

Bespaar op roamingkosten tijdens je vakantie in Bangladesh
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Bangladesh

Elektriciteit in Bangladesh

De elektriciteit in Bangladesh is 220 volt. In afgelegen gebieden kan de spanning ook 110 volt zijn. Stopcontacten kunnen ronde of rechthoekige gaten hebben, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt.

Tijdsverschil met Bangladesh

In de winter is het in Bangladesh 5 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Bangladesh 4 uur later dan in Nederland.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 maart 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bangladesh, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam