Bezienswaardigheden in Bangladesh

Bangladesh bezienswaardighedenBangladesh wordt bepaald niet onder de voet gelopen door backpackers en andere avontuurlijke reizigers. Beelden van krioelende mensenmassa’s, overstromende rivieren en minderjarige uitgebuite textielarbeiders schrikken af, maar ‘het land van de rivieren’ heeft ook een hele andere kant. Bangladesh is een van de wonderbaarlijkste landen van Azië met mooie bezienswaardigheden en een prachtige natuur.

Zo kun je niet om Sundarbans heen, het grootste mangrovebos ter wereld en een van de laatste plekken waar je Bengaalse tijgers kunt zien. Bangladesh heeft ‘s werelds langste zeestrand en glooiende groene heuvels met rustieke theeplantages. De drukke hoofdstad Dhaka is overweldigend, maar wel de thuisbasis van eeuwenoude paleizen, forten en moskeeën. Reizen in Bangladesh kan inspannend zijn, maar de gastvrije bevolking glundert als ze buitenlandse toeristen zien. Wil je het land meenemen tijdens een rondreis in Azië? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Bangladesh!

Sundarbans National Park

De beste plek voor een safari is Sundarbans National Park, gelegen in de Ganges-delta op de grens van Bangladesh en India. Dit is het grootste mangrovebos ter wereld, een wildernis van 10.000 vierkante meter dat de thuisbasis is van de laatste overgebleven Bengaalse tijgers. Er leven nog zo’n 400 tijgers in het gebied, die zich helemaal hebben aangepast aan het uitgestrekte waterlandschap met de vele rivieren. Ze kunnen lange afstanden zwemmen en het eten van vis en krab vinden ze geen probleem.

Bangladesh Sundarbans

Tijdens een boottocht kun je een glimp proberen op te vangen van de Bengaalse tijgers, al laten ze zich niet makkelijk zien. Afgezien van deze schichtige roofdieren leven er in deze wildernis ook makaken, luipaardkatten, everzwijnen, vliegende vossen, mangoesten, oerwoudkatten, zeeschildpadden en vele andere zoogdieren en zeedieren. Sundarbans Nationaal Park staat 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het reservaat is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen in Bangladesh. Je kunt een safari regelen vanuit de hoofdstad Dhaka of vanuit Khulna.

Wil je de Sundarbans bezoeken vanuit Dhaka?
Boek hier een 6-daagse trip naar Sundarbans National Park

Cox’s Bazar

Als strandliefhebber moet je het adembenemende Cox’s Bazar op je lijstje zetten. Met een lengte van zo’n 120 kilometer is dit een van de langste zeestranden ter wereld, dat zich van noord naar zuid uitstrekt langs de zwoele Indische Oceaan. Het strand is vernoemd naar kapitein Hiram Cox, die hier in 1869 was gestationeerd voor de Britse Oost-Indische Compagnie.

Cox's Bazar in Bangladesh

Er zijn rustige delen waar vissersboten hun vangst aan wal brengen en waar je de roze zonsondergang kunt ervaren. Grote drukte vind je in de badplaats Cox’s Bazar, want voor inwoners van Bangladesh is dit een van de populairste vakantiebestemmingen. Hier zijn ook de meeste hotels en resorts. Om drukte te vermijden, kun je het beste overnachten in een resort met een privéstrand. Hoe meer je naar het zuiden reist, hoe blauwer de oceaan en hoe rustiger het wordt.

Ahsan Manzil, Dhaka

Dhaka kan verstikkend zijn als je nog nooit eerder op het Indische subcontinent hebt gereisd. Het is een chaotische en overvolle metropool met 20 miljoen inwoners en non-stop verkeersontstoppingen. Toch heeft de hoofdstad van Bangladesh genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen door te brengen. Een van de bekendste toeristische attracties is Ahsan Manzil, oftewel het ‘roze paleis’.

Bangladesh roze paleis

Dit grandioze gebouw is tussen 1859 en 1872 gebouwd als officiële residentie van de nawab van Dhaka, destijds de rijkste landeigenaar van de stad. Het paleis is gebouwd in Europese koloniale stijl, met Indiase motieven en een torenhoge koepel. In de jaren tachtig is het ingrijpend gerenoveerd en tegenwoordig zit hier een museum. De tuin met het paleis is een oase van rust en stilte in de hoofdstad.

Srimangal

Srimangal (ook geschreven als Sreemangal) ligt in het noordoosten van het land en is de theehoofdstad van Bangladesh. In het gebied vind je honderden groene heuvels met theeplantages waar vrouwen de hele dag ijverig theebladeren plukken. Je kunt er fietsen tussen de theeplantages of een fabriek bezoeken om te zien hoe de thee wordt gemaakt. Uiteraard geniet je van een kop geurige thee terwijl je uitkijkt over het golvende landschap. Je kunt hier makkelijk een paar dagen doorbrengen in de natuur en het is een van de weinige plekken in Bangladesh waar je geen andere mensen ziet. Er zijn verschillende tea resorts waar je kunt verblijven, zoals het Tea Resort & Museum (www.tearesort.gov.bd).

Somapura Vihara

In het kleine dorpje Pahapur in het noorden van Bangladesh vind je een van indrukwekkendste archeologische vindplaatsen van Zuid-Azië. Hier kun je je verwonderen over de restanten van Somapura Vihara, in de 7e eeuw het grootste boeddhistische klooster ten zuiden van de Himalaya. Het was een belangrijk intellectueel centrum waar tot de 12e eeuw boeddhistische monniken uit de hele wereld naartoe reisden. Het grote rode bakstenen klooster heeft de vorm van een kruis met een 22 meter vierkante tempel in het midden. In de omliggende kamers zouden 177 monniken hebben gewoond. De kloosterstad staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Lalbagh Fort, Dhaka

Een van de bekendste bezienswaardigheden in de hoofdstad Dhaka is ook het Lalbagh Fort, dat ook wel bekendstaat als het Fort van Aurangabad. Het half voltooide fort is een van de belangrijkste visitekaartjes die het Mogol-rijk in Bangladesh heeft achtergelaten. De bouw begon in 1678 door Mogel-prins Mohammed Azam, maar die werd na 15 maanden door zijn vader teruggeroepen naar de hoofdstad Delhi.

Lalbagh Fort in Bangladesh

Hij liet het werk afmaken door zijn opvolger Shaista Khan, maar die stopte er abrupt mee toen zijn geliefde dochter Pari Bibi daar in 1684 stierf. Drie onderdelen van het complex zijn voltooid: een moskee, de audiëntiezaal en het marmeren mausoleum waar Pari Bibi ligt begraven. De moskee met drie elegante koepels is nog steeds in gebruik. Toeristen kunnen de audiëntiezaal en bijbehorende hamam bezoeken. Het is een museum met voorwerpen uit het Mogol-rijk, zoals tapijten, schilderijen, munten, zwaarden en vuurwapens.

Shait Gambuj-moskee, Bagerhat

In het zuidwesten van Bangladesh ligt de vredige stad Bagerhat met de magnifieke Shait Gambuj-moskee, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Dit is de grootste moskee van het land die in de 15e eeuw is gebouwd door de Turkse generaal Ulugh Khan Jahan. Het gebedshuis staat ook wel bekend als de Sixty Dome Mosque, maar die naam is wat misleidend omdat er 81 koepels zijn. De bakstenen moskee is een imposant voorbeeld van vroege islamitische architectuur, met een enorme langwerpige gebedsruimte en een mix van Turkse en Mogol-versieringen. Naast de moskee is een archeologisch museum. In heel Bagerhat zijn maar liefst 360 moskeeën, maar Shait Gambuj is wel de mooiste.

Sylhet

Sylhet, gelegen in de weelderige hooglanden van het noorden van het land, is een van de belangrijkste culturele en spirituele steden van Bangladesh. Het is een goede uitvalsbasis om de regio te verkennen, want hier vind je de meeste bezienswaardigheden. Qua natuur is dit een schitterend gebied, met theeplantages, tropische regenwouden, bergen, watervallen en moerassen.

Zo kun je een uitstapje maken naar Jaflong, een toeristisch stadje tegen de grens van India. Het is bekend van inheemse stammen en stenen die uit een rivier worden verzameld. Of breng een bezoek aan Lawachara Nationaal Park, een groot natuurreservaat met gibbons en luipaarden (60 kilometer van Sylhet). Natuurliefhebbers huren een boot voor een tochtje door het Ratargul Swamp Forest, een van de weinige zoetwatermoerasbossen ter wereld.

Bangladesh Ratargul

St. Martin’s Island

Je zou het niet verwachten, maar Bangladesh heeft ook paradijselijke eilandjes met stranden, palmbomen en een kabbelende zee. Zo’n 9 kilometer van het zuidelijkste puntje van het schiereiland Cox’s Bazar ligt St. Martin’s Island, het enige koraaleiland van Bangladesh. Het is vernoemd naar de gouverneur van Chittagong tijdens de Britse koloniale tijd.

Tot 2004 mochten alleen buitenlanders dit kleine eiland bezoeken, maar nu is het populair onder locals voor een dagtrip. Zodra ze ‘s middags zijn vertrokken, wordt het echt stil. Dan deel je het eiland alleen nog maar met de lokale vissers en heb je alle tijd om te duiken, te wandelen langs de zee, broedende zeeschildpadden te observeren en te genieten van de zonsondergang. Je kunt verblijven in een eenvoudig resort met privéstrand. St. Martin’s Island is een heerlijke plek om een tijdje te ontspannen als je even genoeg hebt van het reizen door Bangladesh.

Sajek Valley

De Sajek Valley is een van de populairste toeristische bestemmingen voor inwoners van Bangladesh. Het is een beeldschone vallei met bergen, dichte bossen, graslanden en heuvelachtige paden. Door de bergen stromen veel kleine rivieren. De vallei ligt 450 meter boven zeeniveau en staat ook bekend als ‘de koningin van de heuvels’. Er zijn talloze hoger gelegen hotels en resorts waar je van het uitzicht kunt genieten, dat er vooral fraai uitziet als er een wolkendek in de vallei hangt. Sakej Valley ligt in het oosten van Bangladesh, niet ver van de grens van India. Het is onder locals mateloos populair voor een vakantie tijdens het Offerfeest.

Wil je Sajek Valley bezoeken vanuit Dhaka?
Boek hier een 3-daagse trip naar Sajek Valley

Sajek Valley in Bangladesh

Voor het laatst bijgewerkt op 13 februari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Bangladesh, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Social Media Hub/Shutterstock.com; Rudra Narayan Mitra/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam