Reizen naar Bangladesh

Bangladesh reizenBangladesh ligt op het Indische subcontinent, omringd door het grote buurland India en een klein stukje grenzend aan Myanmar. Vooral vanuit India zijn er talloze mogelijkheden om naar Bangladesh te reizen. Per vliegtuig is Bangladesh goed te bereiken vanuit landen in Azië en het Midden-Oosten. De grens met Myanmar is gesloten voor buitenlanders. Hieronder vind je alle opties om te reizen naar Bangladesh.

Vliegen naar Bangladesh

Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Bangladesh, dus er is altijd een overstap nodig. Je kunt relatief makkelijk naar de hoofdstad Dhaka reizen met een tussenstop in Dubai. Er zijn dagelijks meerdere vluchten van Dubai naar Bangladesh, onder meer met luchtvaartmaatschappij Emirates. Dit is een vlucht van 4½ uur. Ook gaan er elke dag directe vluchten van Amsterdam Schiphol naar Dubai (KLM, Transavia, Emirates). De totale reistijd is 12 tot 13 uur.

Als alternatief kun je ook overstappen in Doha (de hoofdstad van Qatar) of de Turkse stad Istanbul. Er zijn vrijwel geen rechtstreekse vluchten vanuit Europa naar Bangladesh. Alleen de nationale luchtvaartmaatschappij Biman Bangladesh Airlines (www.biman-airlines.com) verzorgt vluchten van London Heathrow naar de hoofdstad Dhaka.

Mocht je India aan het rondreizen zijn, dan zijn er meerdere plaatsen waaruit je naar Bangladesh kunt vliegen. Er zijn elke dag vooral veel vluchten van Calcutta naar Dhaka (1 uur). Ook kun je een vlucht nemen vanuit Delhi en Mumbai. Elders vanuit Azië zijn er goede verbindingen met Dhaka vanuit Bangkok en Kuala Lumpur.

Luchthaven van Dhaka

Bangladesh luchthavenBangladesh heeft drie internationale luchthavens: in de hoofdstad Dhaka, bij de havenstad Chittagong en in de noordelijke stad Sylhet. De meeste internationale vluchten komen aan op Hazrat Shahjalal International Airport (DAC) bij Dhaka. Dit is het grootste en belangrijkste vliegveld van Bangladesh, ongeveer 20 kilometer ten noorden van het centrum van de hoofdstad.

De luchthaven bestaat uit twee passagiersterminals voor internationale vluchten (T1 en T2, beide in hetzelfde gebouw) en een terminal voor binnenlandse vluchten (op 5 minuten loopafstand van het hoofdgebouw). Een derde internationale terminal (T3) is in aanbouw en waarschijnlijk in 2022 gereed.

Het vliegveld van Dhaka is berucht om zijn chaos en de faciliteiten zijn verouderd, dus hou daar rekening mee als je naar Bangladesh reist. Verwacht geen schone toiletten, dus neem je eigen toiletpapier mee. Tot de voorzieningen behoren geldwisselkantoren, banken, een eerste hulppost, een taxfreeshop, cafés, fastfoodtenten en een restaurant (Spices). Wifi is gratis beschikbaar voor passagiers. De luchthaven is in beheer bij de Civil Aviation Authority of Bangladesh: caab.portal.gov.bd

Vervoer vanaf de luchthaven naar Dhaka

De betere hotels in Dhaka bieden een shuttleservice aan om de gasten op te halen vanaf de luchthaven. De meeste middenklasse en luxe hotels hebben een betaalde ophaalservice, dat je kunt aangeven bij de reservering.

Het is goedkoper om een taxi te nemen. Buiten de aankomsthal van terminal T1 en T2 is een taxistandplaats. Er gelden officiële vaste tarieven voor ritten naar de hoofdstad. De duurste taxi’s zijn geel en hebben airconditioning. Je bent nog goedkoper uit door een riksja te nemen, al moet je wel stevig over de prijs onderhandelen. Hoe verder weg je van de luchthaven loopt richting de hoofdweg, hoe lager de prijs.

Reizen met de trein naar Bangladesh

Vanuit Calcutta (Kolkata) in India rijdt een rechtstreekse passagierstrein naar Dhaka. Deze Maitree Express rijdt meerdere keren per week en de reistijd is 10½ uur. Maitree betekent letterlijk ‘vriendschap’. Het is een populaire treinroute, dus je kunt het beste ver van tevoren een ticket kopen.

Reizen met de bus naar Bangladesh

Je kunt vanuit de Indiase stad Calcutta (Kolkata) ook met de bus naar Dhaka reizen. De busrit duurt 11 tot 12 uur. Voor tickets en vertrektijden kun je kijken op de websites van busmaatschappijen Desh Travels (www.deshtravelsbd.com) en Shyamoli Yatri Paribahan (www.shyamoliyatriparibahan.com).

Er reden ook lange tijd rechtstreekse bussen vanuit de Indiase steden Siliguri en Agartala naar Bangladesh. De actuele situatie (in 2021) is niet bekend, dus je kunt het beste op het lokale busstation informeren. Internationale bussen arriveren in Dhaka op de International Bus Terminal, naast het treinstation.

Voor het laatst bijgewerkt op 14 februari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Bangladesh, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Lumenite/Shutterstock.com; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam