Tips voor een vakantie in Bhutan

Bhutan: een introductie

Een vakantie in Bhutan beleef je in het Land of the Thunder Dragon, een geïsoleerd bergachtig koninkrijk in de Himalaya waar de levensstandaard van de inwoners wordt afgemeten aan het ‘bruto nationaal geluk’. Het is een bestemming die zijn mysterieuze imago goed in stand weet te houden door het toerisme te beperken. Je kunt alleen vakantie vieren in Bhutan door een reis te boeken bij een erkende tour operator en je moet minstens $ 200 tot $ 250 per dag uitgeven, genoeg restricties om bijvoorbeeld backpackers buiten de deur te houden.

Als je tot de kapitaalkrachtige gelukkigen behoort die Bhutan kan bezoeken, dan wacht je een fascinerend land met een duizelingwekkende natuur dat er goed in is geslaagd haar eigen cultuur en tradities in ere te houden. Het is een ongerepte bestemming met bergen van meer dan 7000 meter hoog en een sereen platteland dat bezaaid is met traditionele boerderijen, tempels en meer dan 2000 kloosters. Overal zie je hoe spiritualiteit en het boeddhisme in het dagelijks leven is doorgedrongen, met fladderende gebedsvlaggetjes en ruim 10.000 religieuze monumenten (stupa’s). In de slaperige hoofdstad Thimpu zijn wel een paar nachtclubs, maar een stoplicht vind je er (nog) niet.

Kom tot rust in de Parovallei, het meest vruchtbare deel van Bhutan, en bezoek een van de zeven tempels van het Tibetaans boeddhistisch klooster Taktshang, dat tegen de rotsen is opgebouwd en 900 meter boven deze vallei hangt. Het vreedzame Bhutan is een land om lief te hebben, een bijzondere plek waar je kunt mediteren, je beenspieren kunt trainen en kunt stoppen met roken – want de verkoop van tabak is er verboden. Beproef je geluk in deze wonderlijk vreemde plaats zonder vervuiling en misdaad waar de aandacht voor de natuur zo hoog in het vaandel staat. Een vakantie in Bhutan voedt de ziel en verrijkt de zintuigen.

BhutanBhutan in een notendop

– Oppervlakte: 38.394 vierkante kilometer (iets kleiner dan Nederland);
– Inwoneraantal: 758.288 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 20 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Koninkrijk;
– Hoofdstad: Thimphu;
– Talen: Dzongkha (officieel), dialecten;
– Munteenheid: Ngultrum (BTN);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 8100 (2016).

Informatie over visum Bhutan

Reizen en vakantie in BhutanStaatsburgers uit Nederland hebben een visum nodig voor een vakantie in Bhutan. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort na dat na vertrek uit het land nog minstens 6 maanden geldig is. Je paspoort moet twee lege bladzijden naast elkaar bevatten.

Voor het aanvragen van een visum heb je een uitnodigingsbrief nodig. Je hoeft daarvoor geen bezoek af te leggen aan een ambassade of consulaat van Bhutan. De uitnodiging moet je regelen via een erkende reisorganisatie of reisagent. Dat kan een lokale tour operator zijn in Bhutan, of een Nederlandse reisorganisatie die daarvoor toestemming heeft. Je moet dan meteen het totale bedrag betalen van je reis naar Bhutan, inclusief de kosten voor het visum. Bij het betreden van Bhutan aan de grens of op de luchthaven moet je de uitnodigingsbrief laten zien, en dan krijg je het visum in je paspoort gestempeld. Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je wel terecht bij de Ambassade van Bhutan in Brussel.

De meeste reizigers komen naar Bhutan via India. Ook voor India heb je een visum nodig. Lees hier meer over het aanvragen van een visum voor India.

Beste bezienswaardigheden in Bhutan

Bhutan heeft een lange lijst van indrukwekkende en eeuwenoude bezienswaardigheden. Je vindt er vele boeddhistische kloosters, forten en paleizen, de een nog mooier dan de ander. Ook de natuur is geweldig in Bhutan. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Bhutan

Reizen naar Bhutan

Je kunt op twee manieren naar Bhutan reizen: per vliegtuig of over land vanuit India. Het is niet mogelijk om vanuit China het land binnen te komen. Vanuit Nederland kun je het beste via India vliegen. Hier vandaan gaan de meeste vluchten naar Bhutan. Lees hier alle tips over reizen naar Bhutan

Overnachten in Bhutan

Ondanks de beperking van het toerisme kun je in Bhutan op talloze plekken overnachten. Je kunt terecht in hotels, resorts en guesthouses. Daarnaast kun je de gastvrijheid van de inwoners ervaren tijdens een farmstay of een homestay. Lees hier alle tips voor overnachten in Bhutan

Communicatie in Bhutan

Internationaal toegangsnummer: +975.
Alarmnummer ambulance: 112.
Alarmnummer politie: 113.
Alarmnummer brandweer: 110.

Tijdsverschil Bhutan

In de winter is het in Bhutan 5 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Bhutan 4 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Bhutan

De elektriciteit in Bhutan is 220 volt. Stopcontacten kunnen ronde of rechthoekige gaten hebben, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Een stroomstoring of stroomuitval komt soms voor.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bhutan, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam