Beste bezienswaardigheden in Bhutan

Bhutan is het laatste koninkrijk in de Himalaya met een lange lijst van indrukwekkende en eeuwenoude bezienswaardigheden. Je vindt er vele boeddhistische kloosters, forten en paleizen, de een nog mooier dan de ander. De natuur is geweldig in Bhutan, van bossen en schilderachtige valleien tot majestueuze besneeuwde bergen van meer dan 7000 meter hoog. De regering doet er gelukkig veel moeite voor om de natuur en het culturele erfgoed te behouden.

Het magische en mystieke landje doet er echter ook alles aan om massatoerisme te vermijden. Jaarlijks mag een beperkt aantal mensen een bezoek brengen aan Bhutan, waarbij iedereen bovendien $ 250 per dag moet uitgeven. Het lijkt daarom vrijwel onmogelijk alle bezienswaardigheden in Bhutan van je lijstje af te strepen. Enkele iconische kloosterforten, monumenten en natuurwonderen mogen echter niet ontbreken tijdens je vakantie of rondreis in Bhutan. Ben je een van de gelukkigen om dit gelukkige land binnen te komen? Hier vind je de beste bezienswaardigheden in Bhutan!

Bergklooster Taktshang (Tijgernest)

Het bergklooster Taktshang – beter bekend als het Tijgernest – is door zijn spectaculaire ligging een van de onmisbare bezienswaardigheden van Bhutan. Het is onvoorstelbaar hoe monniken dit Tibetaanse boeddhistische klooster rond 1692 hebben kunnen bouwen, tegen de rotsen op een hoogte van zo’n 800 meter. Het klooster werd gebouwd op de plek waar in de 8e eeuw al een meditatiegrot was. Volgens een legende is dat te danken aan Goeroe Rinpoche, die het boeddhisme voor het eerst naar Bhutan bracht. Hij landde op de berg nadat hij op de rug van een enorme tijgerin had gevlogen. Vervolgens heeft hij in de grot 3 jaar, 3 maanden, 3 weken, 3 dagen en 3 uur zitten mediteren.

Het Tijgernest is nog altijd in gebruik bij boeddhistische monniken. Het complex bestaat uit uit zeven tempels (waaronder de grottempel) en vier kloosters met woonruimtes. Je kunt Taktshang bereiken via een steile klim, maar onderweg is er een café waar je kunt uitrusten en versnaperingen kunt halen. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen per ezel of pony voor een deel naar boven.

Het klooster hangt op een klif boven een betoverend bos van blauwe dennen en rododendrons. Eenmaal boven heb je een fantastisch uitzicht over de Paro-vallei beneden je. Het bergklooster is een van de belangrijkste heiligdommen van Bhutan, dus je mag binnen niet fotograferen. Ook mag je het klooster alleen bezoeken via een georganiseerde tour. Dit culturele icoon ligt in het westen van Bhutan, niet ver van de internationale luchthaven in Paro.

Punakha Dzong

Bhutan heeft verschillende ‘dzongs‘, dat je kunt vertalen als fort of paleis. Punakha Dzong, letterlijk vertaald ‘Het paleis van geluk en gelukzaligheid‘ is daarvan een van de mooiste. Het schitterende kloosterfort is in 1637 en 1638 gebouwd op een eilandje tussen twee rivieren. Grappig feitje: bij de bouw is geen enkele spijker gebruikt! Punakha Dzong is een belangrijk boeddhistisch centrum en was tot 1955 zelfs de zetel van de regering, toen Thimphu werd uitgeroepen tot hoofdstad. Alle koningen van Bhutan zijn hier gekroond. Het paleis herbergt veel nationale schatten en heilige relikwieën. Een bezoek is het mooiste in het voorjaar, wanneer de lila gekleurde Jacaranda-bomen rond het paleis in volle bloei staan. Punakha Dzong ligt ten oosten van Thimphu, ongeveer 3 uur rijden. Website: www.punakha.gov.bt

Thimphu

Gelegen aan de rivier Wang Chu in een van de mooiste valleien van het land ligt de hoofdstad Thimpu, met genoeg bezienswaardigheden om er enkele dagen door te brengen. Een letterlijk hoogtepunt is de Grote Boeddha Dordenma. Met een hoogte van 52 meter is het een van de grootste Boeddhabeelden ter wereld, dat bijna vanaf elke plek in de stad is te zien. Het is een bronzen beeld verguld in goud, en binnenin nog eens 125.000 kleinere bronzen Boeddhabeeldjes die ook allemaal in goud zijn verguld. Het gigantische beeld is in 2015 voor bijna $ 100 miljoen gebouwd ter herdenking van de 60e verjaardag van de vierde koning van Bhutan.

Een andere bezienswaardigheid in de hoofdstad is Tashichho Dzong, een oud fortklooster aan de rand van de stad dat gebouwd is in de 17e eeuw. Het paleis herbergt de troonzaal en de kantoren van de koning, het is de zetel van de regering én de thuisbasis van de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken. Dit is het grootste klooster van Bhutan, omgeven door mooie gazons en tuinen. Overdag is Tashichho Dzong opengesteld voor bezoekers.

Beroemd onder toeristen in Thimpu zijn de verkeersregelaars, gekleed in uniform en met witte handschoenen. Thimphu heeft als enige hoofdstad ter wereld namelijk géén stoplichten, omdat de inwoners er een hekel aan hebben. Mis verder het nachtleven niet in deze kleine bruisende hoofdstad.

Rinpung Dzong

Heb je de film Little Buddha uit 1993 gezien? Dan herken je misschien de beelden van Rinpung Dzong, een groot boeddhistisch klooster en fort dat gebouwd is in 1645. Dit is een van beroemdste paleizen van Bhutan die bekendstaat om zijn traditionele Bhutanese architectuur. Je vindt er prachtige tempel- en muurschilderingen en ‘s nachts is het fort fraai verlicht. Een wandeling naar de top van het fort verwelkomt je met een spectaculair uitzicht op de nabijgelegen valleien. Een bezoek is vooral bijzonder tijdens het jaarlijkse festival Paro Tshechu in maart of april, met gemaskerde dansers en processies. Rinpung Dzong heet ook wel Paro Dzong en is het belangrijkste bouwwerk in de stad Paro.

Nationaal Museum van Bhutan

Het Nationaal Museum van Bhutan is een must voor iedereen die meer wil weten van de cultuur, geschiedenis, natuur en kunsten van het land. Het museum bestrijkt 1500 jaar cultureel erfgoed met meer dan 3000 voorwerpen en kunstwerken. Je ziet er onder meer schilderijen, beelden, traditionele wapens, kostuums, harnassen en handgemaakte werktuigen. Ook is er een verzameling Bhutaanse postzegels, met één bijzondere postzegel die het nationale volkslied speelt als je die oppakt. Het Nationaal Museum van Bhutan is gevestigd in de stad Paro, in een voormalige uitkijktoren uit 1649 om Rinpung Dzong te beschermen. Website: www.nationalmuseum.gov.bt

Chelela bergpas

Een van de populairste bezienswaardigheden van Bhutan is de Chelela bergpas, de hoogste pas van het land die met een auto toegankelijk is. De pas ligt op een adembenemende hoogte van 3988 meter, met een prachtig uitzicht op het Himalayagebergte en de Jomolhari, de heiligste berg van Bhutan. Onderweg passeer je een landschap met bossen, watervallen, rivieren en groene valleien met alpenbloemen.

Langs de weg staan honderden palen met gebedsvlaggen om demonen en boze geesten af te schrikken. De zigzaggende asfaltweg is gebouwd in de jaren negentig en is smal en steil, met honderden haarspeldbochten en steile hellingen. De bergpas verbindt de valleien van Haa en Paro. Boven is het koud en wees alert op hoogteziekte. In de winter kan de weg gevaarlijk zijn vanwege sneeuw, ijs en het risico op lawines.

Gangteng-vallei

De Gangteng-vallei is een van de mooiste valleien in de Himalaya en staat ook wel bekend als het ‘aardse paradijs’ van Bhutan. De uitgestrekte U-vormige gletsjervallei is beroemd om het indrukwekkende Gangteng-klooster en de sierlijke zwarthalskraanvogels. De zeldzame vogels brengen hier de winter door vanuit Tibet. Volgens de locals arriveren ze altijd in de laatste week van oktober en cirkelen ze drie keer rond het dak van het Gangteng-klooster voordat ze landen in de moerassige grasweiden. In maart vertrekken ze weer naar Tibet.

Bovenop een heuvel met een mooi uitzicht op de vallei staat het Gangteng-klooster, dat gebouwd is in 1613. Dit een van de belangrijkste nyingma-kloosters van Bhutan. Nyingma is de oudste traditie binnen het Tibetaans boeddhisme. Het klooster bestaat uit vijf tempels die de centrale hoofdtoren omringen. In de hal staan acht enorme houten pilaren, die als de grootste van Bhutan worden beschouwd. Elk jaar op 12 november organiseert het klooster een festival om de zwarthalskraanvogels te verwelkomen. De brede en vlakke Gangteng-vallei wordt ook wel de Phobjikha-vallei genoemd en ligt op een hoogte van zo’n 3000 meter. De vallei ligt zo’n 4 uur rijden ten oosten van Thimphu.

Jomolhari

De Jomolhari is de heiligste berg van Bhutan met een enorme hoogte van 7314 meter – hoewel het niet de hoogste berg is van het land. De Jomolhari (ook wel Chomolhari genoemd) ligt helemaal in het noordwesten van Bhutan tegen de grens van Tibet. De berg wordt aanbeden door Bhutaanse en Tibetaanse boeddhisten, maar is onder toeristen vooral populair vanwege de Jomolhari Trek.

Deze trektocht van gemiddeld 7 tot 15 dagen brengt je naar het Jomolhari Basecamp op 5000 meter hoogte, waar je natuurlijk het beste uitzicht hebt op de imposante reus. Onderweg passeer je bossen, gletsjermeren, kloosters en kleine dorpjes. Het is een inspannende trektocht, maar niet al te zwaar. De ideale tijd om te wandelen is tussen eind maart en half juni en van september tot november.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Bhutan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/takepicsforfun; Pixabay; Wikipedia; Flickr.com/Arian Zwegers.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam