Reizen naar Bhutan

Je kunt op twee manieren naar Bhutan reizen: per vliegtuig of over land vanuit India. Het is niet mogelijk om vanuit Tibet of China (legaal) het land binnen te komen. Voordat je naar Bhutan reist, dien je altijd in het bezit te zijn van een visum. Hier vind je meer informatie en handige tips om naar Bhutan te reizen.

Vliegen naar Bhutan

Vanuit Nederland is het vliegtuig de makkelijkste manier om te reizen naar het geïsoleerde koninkrijkje in de Himalaya. Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Bhutan, dus je zal altijd een keer een tussenstop moeten maken. Het is het makkelijkst om in India over te stappen, want vanuit dit land gaan de meeste vluchten naar Bhutan.

Er zijn ook reguliere vluchten naar het bergstaatje vanuit enkele andere Aziatische landen, waaronder Nepal, Thailand, Bangladesh en Singapore. Er zijn twee vliegtuigmaatschappijen die naar Bhutan vliegen: de nationale luchtvaartmaatschappij Drukair (www.drukair.com.bt) en de private maatschappij Bhutan Airlines (www.bhutanairlines.bt). Doordat er bijna geen concurrentie is, zijn vliegtickets naar Bhutan niet goedkoop.

Komend vanuit Nederland ben je het snelste in Bhutan met een overstap in Delhi, de hoofdstad van India. KLM vliegt dagelijks van Amsterdam Schiphol naar Delhi, een vlucht van 8 uur. Vanuit Delhi gaat er elke dag een rechtstreekse vlucht naar Bhutan, met een vliegtijd van 2 uur en 10 minuten. Er gaan ook vluchten vanuit Indiase steden als Calcutta, Mumbai en Guwahati. Vanuit de Nepalese hoofdstad Kathmandu gaan één of twee vluchten per dag (ongeveer 1 uur vliegen).

De internationale luchthaven van Bhutan

De enige internationale luchthaven in Bhutan bevindt zich in Paro, ongeveer anderhalf uur rijden van de hoofdstad Thimphu. Het staat bekend als Paro International Airport (PBH). Het is een van de gevaarlijkste vliegvelden ter wereld, gelegen in een diepe vallei op 2236 meter hoogte. De omringende bergen zijn zo’n 5500 meter hoog.

Zowel het landen als stijgen moet met de hand worden gedaan. Er schijnen slechts 8 piloten in de wereld te zijn die bevoegd zijn om naar Bhutan te vliegen. Landen en stijgen is alleen toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang en bij goed weer. Vertragingen komen dus veelvuldig voor, als bijvoorbeeld regen of sneeuw roet in het eten gooit.

Paro International Airport is een kleine luchthaven, met één landingsbaan en een compacte en mooi ontworpen passagiersterminal met vier incheckbalies. Er zijn een paar eenvoudige cafés en er is een taxfreewinkel. Het is onbekend of er wifi beschikbaar is. Buiten de terminal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen. In de nabijheid van het vliegveld zijn enkele hotels en resorts. Het is 6 kilometer naar de stad Paro, met bezienswaardigheden als het Nationaal Museum en het Tijgernest.

Reizen over land naar Bhutan

Je kunt alleen vanuit India over land naar Bhutan reizen. Er zijn drie grensovergangen tussen beide landen. De belangrijkste grensovergang is bij de Indiase stad Jaigaon en Phuntsholing in Bhutan. Je kunt vanuit Calcutta (Kolkata) de trein nemen naar Hasimara (14½ uur). Daarna is het nog een halfuur met de bus naar de grens. Ook vanuit de Indiase hoofdstad Delhi kun je een trein nemen naar Hasimara (36 uur).

Vanaf de Bhutaanse grensstad Phuntsholing is het 6 uur reizen met de bus naar de hoofdstad Thimphu. In Phuntsholing zijn verschillende hotels waar kunt overnachten. Kijk voor meer informatie op de website van de Bhutan Postal Corporation, die de busdiensten verzorgt: www.bhutanpost.bt

De andere twee grensposten liggen bij Gelephu en Samdrup Jongkhar. Let er op dat het geen zin heeft om op eigen houtje naar Bhutan te reizen. Je mag het alleen het land binnen als je een visum hebt en een tour hebt geboekt bij een erkende reisorganisatie in Bhutan. Als je over land reist, zal de gids je opwachten in Phuntsholing. ► Bekijk hier het overzicht van tour operators in Bhutan

Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor een vakantie in Bhutan:

Beste bezienswaardigheden in Bhutan

Bhutan heeft een lange lijst van indrukwekkende en eeuwenoude bezienswaardigheden. Je vindt er vele boeddhistische kloosters, forten en paleizen, de een nog mooier dan de ander. Ook de natuur is geweldig in Bhutan. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Bhutan

Voor het laatst bijgewerkt op 17 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Bhutan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/fotofritz; Wikipedia; Pixabay. 

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam