Tips voor een vakantie in Brunei

Brunei: een introductie

Een vakantie in Brunei beleef je in een van de rijkste landen ter wereld, een piepklein islamitisch sultanaat op het Aziatische eiland Borneo dat floreert door de grote voorraad gas en olie in de grond. Het land is verdeeld in twee niet-verbonden delen die weer ingeklemd liggen tussen de Maleisische staten Sarawak en Sabah. De macht is al meer dan zes eeuwen lang in handen van dezelfde familie, waarmee Brunei bezegeld is met de oudste nog heersende monarchie ter wereld. De koninklijke familie zou zelfs rechtstreeks afstammen van de profeet Mohammed.

Door de afgelegen locatie ligt Brunei niet op de backpackers trail – alleen bij een bezoek aan Borneo wordt deze ministaat weleens door reizigers aangedaan. Desondanks is best wel wat te beleven tijdens een vakantie in dit welvarende en vredelievende land. Je kunt de vergulde koepels en torenhoge minaretten bewonderen van de twee historische moskeeën in de hoofdstad Bandar Seri Begawan, verschillende interessante musea verkennen en proeven van heerlijke Maleisische gerechten. Je kunt tochten maken door bergachtig regenwoud of duiken naar scheepswrakken voor de kust.

Bizar is ook de tegenstrijdige cultuur in Brunei, met strenge islamitische wetten aan de ene kant en de extravagante rijkdom van de sultan aan de andere kant. Het drinken van alcohol is verboden en bij dieven mogen ledematen worden geamputeerd, maar de sultan is ook een van de rijkste mannen ter wereld die een paleis liet bouwen met 1788 kamers en Micheal Jackson liet zingen voor zijn vijftigste verjaardag. Met goede vliegverbindingen naar andere landen kan Brunei een fascinerende tussenstop zijn voor een vakantie in Azië of Australië.

BruneiBrunei in een notendop

– Oppervlakte: 5765 vierkante kilometer (iets groter dan de provincie Gelderland);
– Inwoneraantal: 443.593 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 77 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Monarchie;
– Hoofdstad: Bandar Seri Begawan;
– Talen: Maleis (officieel), Engels, Chinees;
– Munteenheid: Bruneise Dollar (BND);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 77.500 (2016).

Informatie over visum Brunei

Reizen en vakantie in BruneiStaatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Brunei. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Ook moet je een vliegticket bij je hebben voor je retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming en moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in Brunei verblijven. Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Brunei in Brussel.

Bespaar op roamingkosten tijdens je vakantie in Brunei
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Brunei

De 10 beste bezienswaardigheden in Brunei

De rijkdom spat er vanaf als je de bezienswaardigheden van Brunei op een rijtje zet, met weelderige moskeeën die luxe en grandeur uitstralen. Maar het land heeft ook interessante musea en maagdelijke regenwouden. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Brunei

Reizen naar Brunei

Vanuit Nederland kun je het makkelijkst met het vliegtuig naar Brunei reizen. De reistijd is 16 tot 20 uur, waarbij je altijd één keer moet overstappen. Over land kun je Brunei bereiken vanuit de Maleisische staten Sarawak en Sabah. Lees hier alle tips over reizen naar Brunei

Overnachten in Brunei

Voor overnachten in Brunei heb je keuze uit verschillende soorten accommodaties. Dat varieert van super-de-luxe 5-sterren resorts tot eenvoudige hostels met stapelbedden. Het land heeft enkele tientallen hotels, die zich vooral in de hoofdstad Bandar Seri Begawan bevinden. Lees hier meer over overnachten in Brunei

Communicatie in Brunei

Internationaal toegangsnummer: +673.
Alarmnummer ambulance: 991.
Alarmnummer politie: 993.
Alarmnummer brandweer: 995.
Alarmnummer reddingsdiensten: 998.

Tijdsverschil met Brunei

In de winter is het in Brunei 7 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Brunei 6 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Brunei

De elektriciteit in Brunei is 240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. In Brunei worden Britse stopcontacten gebruikt, geschikt voor stekkers met drie rechthoekige pinnen. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Brunei, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam