De 10 beste bezienswaardigheden in Brunei

Wat zijn de beste bezienswaardigheden in Brunei, een van de rijkste landen in Zuidoost-Azië? Het islamitische sultanaat op het eiland Borneo bereikte zijn overvloedige welvaart door de vondst van olie, waar vooral sultan Hassanal Bolkiah van profiteerde. Hij is een van de rijkste mensen ter wereld, met een geschat vermogen van $ 20 miljard. De rijkdom spat er vanaf als je de bezienswaardigheden op een rijtje zet, met een protserig paleis en weelderige moskeeën die luxe en grandeur uitstralen.

Maar Brunei heeft ook enkele interessante musea en maagdelijke regenwouden waar je ver weg bent van de pracht en praal in de hoofdstad Bandar Seri Begawan. Voor een stukje lokale flair kun je markten en ‘s werelds grootste dorp op palen bezoeken. Wil je een rondreis maken in dit gefortuneerde sultanaat? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Brunei.

Sultan Omar Ali Saifuddin-moskee

Deze extravagante moskee is een van de mooiste en bekendste bezienswaardigheden van Brunei, die je niet mag missen tijdens een vakantie in het land. De Sultan Omar Ali Saifuddin-moskee is gemaakt van massief gouden koepels en Italiaans marmer en geïnspireerd op de Indiase Mogol-architectuur, net zoals de beroemde Taj Mahal in de Indiase stad Agra. Ook voor de inrichting zijn kosten noch moeite gespaard, met kristallen kroonluchters uit Engeland, graniet uit China en sierlijke tapijten uit Saoedi-Arabië.

De ligging in een kunstmatig meer aan de oevers van de Brunei-rivier maakt de moskee extra Instagrammable. De sultan van Brunei liet de moskee in 1952 bouwen voor $ 5 miljoen om zijn overleden vader te eren. Niet-moslims mogen het gebedshuis helaas niet betreden, maar niettemin beschouwen de meeste reizigers het als een van de mooiste moskeeën in Azië. Adres: Jalan McArthur, Bandar Seri Begawan BS8711, Brunei.

Ulu Temburong Nationaal Park

Van de natuurreservaten van Brunei is Ulu Temburong Nationaal Park het kroonjuweel, een ongerept groen regenwoud waar je kunt wandelen en apen en vogels kunt spotten. Dit gebied is geopend in 1991 en was daarmee het eerste nationale park van Brunei. Het is een van de meest diverse ecosystemen ter wereld dat gelukkig goed wordt beschermd, in tegenstelling tot de rest van Borneo waar veel houtkap- en palmolieplantages de natuur verwoesten.

Slechts 1 procent van het park is toegankelijk voor toeristen.  Er zijn verschillende junglepaden, maar het hoogtepunt is een loopbrug hoog boven de boomtoppen waar je een adembenemend 360-graden uitzicht hebt over het regenwoud. Tussen de bomen zie je mogelijk Borneogibbons (grijze apen), eekhoorns, neushoornvogels en slangen. Een boottocht neemt je mee door de mangrovebossen. Ulu Temburong Nationaal Park ligt in het meest oostelijke deel van Brunei en is alleen bereikbaar met een langwerpige boot. ► Boek hier een dagtrip naar Ulu Temburong Nationaal Park

Waterdorp Kampong Ayer

Voor een glimp van het ‘authentieke’ leven van de locals kun je een bezoek brengen aan Kampong Ayer, het grootste dorp ter wereld dat op palen in het water is gebouwd. Het drijvende dorp bestaat uit 42 kleinere nederzettingen die door een netwerk van houten loopbruggen met elkaar zijn verbonden. In dit ‘Venetië van het Oosten’ wonen zo’n 30.000 mensen, liefst 10 procent van de totale bevolking van Brunei.

Kampong Ayer bestaat al meer dan 1000 jaar en heeft alles van een gewone stad ook heeft: huizen, markten, scholen, winkels, restaurants, ziekenhuizen en moskeeën. Er is zelfs elektriciteit en sommige huizen hebben airconditioning. Het waterdorp ligt in de Brunei-rivier en haar zijrivieren en is makkelijk te bereiken door voor een paar dollar een boot met schipper te huren. Het zijn geen toeristenboten, maar dezelfde boten die de lokale bevolking gebruikt om zich te verplaatsen. Onderhandel wel over de prijs voordat je instapt.

Jame ‘Asr Hassanil Bolkiah-moskee

De Jame ‘Asr Hassanil Bolkiah-moskee is de grootste moskee van Brunei, gebouwd in 1992 voor het 25-jarige regeringsjubileum van de sultan. Net als de andere nationale moskee is het een indrukwekkend bouwwerk met vier minaretten van 58 meter hoog en 29 gouden koepels. De huidige sultan is de 29e heerser van Brunei, vandaar.

Het interieur komt overeen met de weelderige buitenkant, met gigantische kroonluchters, glas-in-loodramen en prachtige islamitische motieven. Er kunnen 5000 gelovigen terecht, maar de sultan heeft bij de ingang zijn eigen persoonlijke roltrap. De moskee ligt ongeveer 3 kilometer van het centrum van Bandar Seri Begawan en is door de verlichting in de avond onmogelijk te missen. Tijdens gebedsdiensten is de moskee niet toegankelijk voor niet-moslims. Adres: Simpang 127, Bandar Seri Begawan, Brunei.

Koninklijk paleis Istana Nurul Iman

Bizar en ontzagwekkend is Istana Nurul Iman, het koninklijk paleis van de sultan van Brunei. Het paleis heeft 1788 kamers en 200 badkamers, waarmee dit het grootste ‘woning’ ter wereld zou zijn. Er is een garage voor honderd luxe auto’s, waar slechts de favorieten staan van de 7000 auto’s die de sultan verzameld zou hebben.

Het paleis van de sultan en zijn familie is niet toegankelijk voor publiek, behalve tijdens de driedaagse Suikerfeest aan het einde van de ramadan. Vanaf de oever van de Brunei-rivier kun je wel de buitenkant bewonderen en je verbazen over de extravagante rijkdom van de sultan. Adres: Jln Menteri Besar, Bandar Seri Begawan BA2112, Brunei.

Billionth Barrel Monument

De economie van Brunei drijft op olie, waardoor het land een van de rijkste is in Azië. Hoe trots ze zijn op deze prestatie, blijkt wel uit het Billionth Barrel Monument. Dit boogvormige monument is in 1991 onthuld door de Brunei Shell Petroleum Company om te vieren dat er al één miljard vaten olie zijn geproduceerd. Het werd gebouwd in de buurt van de plek waar in 1929 voor het eerst olie werd ontdekt.

De zes bogen vertegenwoordigen zowel de oliestroom van onder de grond naar boven, als het aantal decennia dat nodig was voor het miljardste vat. Het monument staat bij het strand in Seria, net vier van de grens van het Maleisische Sarawak. Vanaf hier zie je in de zee de booreilanden die er hard aan werken om de volgende miljard vaten te produceren voor de sultan. Het Billionth Barrel Monument is altijd gratis te bezoeken en een populaire bezienswaardigheid bij zonsondergang.

Royal Regalia Museum

In het Royal Regalia Museum krijg je fascinerend inkijkje in de luxe levensstijl en blingbling van de sultan van Brunei. Het museum toont het leven en de successen van de vorst, van zijn opleiding en opvoeding tot zijn huwelijk en rol van staatshoofd. Het boeiendste zijn de vele objecten, waaronder een replica van zijn troon, juwelen, kronen, jassen en de geschenken die de sultan tijdens zijn loopbaan heeft ontvangen van andere royals.

Verwacht een overvloed aan blingbling met veel goud, zilver, ivoor, kristal en edelstenen. Je ziet de gigantische koets die de sultan gebruikte tijdens zijn zilveren jubileum in 1992 en zijn talrijke militaire onderscheidingen. Het Royal Regalia Museum ligt in het centrum van Bandar Seri Begawan, je kunt het niet missen met zijn enorme witte koepel. De toegang is gratis. Adres: Jln Sultan Omar Ali Saifuddien, Bandar Seri Begawan BS8611, Brunei.

Jerudong Park

De glans is er wel een beetje vanaf, maar ooit was Jerudong Park een van de grootste en meest luxueuze pretparken van Azië. Niettemin is het nog steeds een van de populairste bezienswaardigheden als je met kinderen vakantie viert in Brunei. Jerudong Park werd geopend in 1994 en gebouwd voor liefst $ 1 miljard, waarmee dit het duurste pretpark was van Azië.

De toegang was volledig gratis en bekende internationale popsterren traden er op, onder wie Michael Jackson en Whitney Houston. Door een gebrek een investeringen en dalende bezoekersaantallen raakte het park in verval en zijn veel achtbanen en attracties gesloten. Jerudong Park is nu nog maar een fractie van het origineel, en herschikt zich nu als een familiepark met speeltuinen, fonteinen, voorstellingen en tuinen waar je kunt picknicken. Website: www.jerudongpark.com

Gadong Night Market

In de avond is er niet veel te doen in Brunei, maar de Gadong Night Market vormt hierop een uitzondering. Vanaf een uurtje of vier ‘s middags worden de kraampjes geopend en vult de lucht zich met de geur van vers bereid voedsel. Bij de kraampjes worden lokale gerechten verkocht, zoals gegrilde kip en vis.

Met een bezoek aan de voedselmarkt kun je iets van de Bruneise cultuur opsnuiven en de regionale keuken proeven. Probeer bijvoorbeeld nasi katok (gestoomde rijst met gebakken kip en een pittige saus). Je kunt door de steegjes wandelen en zien hoe het eten door vriendelijke verkopers voor je neus wordt klaargemaakt. Dit een leuke bezienswaardigheid voor de avond, maar verwacht niet dat het tot middernacht zal duren. De markt staat officieel bekend als Pasar Pelbagai Barangan Gadong. Adres: Simpang 37, Bandar Seri Begawan, Brunei.

Brunei Nationaal Museum

Het Brunei Nationaal Museum is de plek als je meer wilt ontdekken over de geschiedenis, natuur en cultuur van het sultanaat. Je ziet er een rijke verzameling objecten, kunstvoorwerpen en archeologische vondsten, van de 9e eeuw tot aan de opkomst van de olie-industrie in de 20e eeuw. Hoogtepunten zijn onder meer eeuwenoud keramiek en geblazen glas uit het Midden-Oosten, gouden sieraden en ceremoniële kanonnen die gebruikt zijn in het land.

Het is geopend in 1965 en het grootste museum van Brunei. Het Nationaal Museum bevindt zich in Kota Batu, 4½ kilometer ten oosten van het centrum van Bandar Seri Begawan aan de kustweg. Gebouwd op de top van een heuvel biedt het een schilderachtig uitzicht op de Brunei-rivier. Voor een bezoek moet je wachten tot eind 2020. Het museum is enkele jaren geleden gesloten omdat termieten een deel van de collectie hadden aangetast. Website: www.museums.gov.bn

Voor het laatst bijgewerkt op 27 januari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Brunei, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Axel2001; Pixabay; Brunei Tourism; Flickr.com/Bernard Spragg (Kampong Ayer).

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam