Reizen naar Brunei

Vanuit Nederland kun je het makkelijkste met het vliegtuig naar Brunei reizen, het kleine steenrijke sultanaat op het Aziatische eiland Borneo. Als je al op Borneo bent, kun je ook over land vanuit Maleisië naar Brunei reizen, dat ligt ingeklemd liggen tussen de Maleisische staten Sarawak en Sabah. Verder kun je de boot nemen vanuit Sabah.

Vliegen naar Brunei

Je kunt in 16 tot 20 uur vanuit Nederland naar Brunei vliegen, waarbij je één keer moet overstappen in een stad in Azië. Je kunt bijvoorbeeld een tussenstop maken in Shanghai, Bangkok, Kuala Lumpur of Hongkong. Je vliegt dan altijd met twee verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Met Singapore Airlines vlieg je in 17½ uur van Amsterdam Schiphol naar Brunei, waarbij je moet overstappen in Singapore. Het voordeel hiervan is dat je maar één keer je bagage hoeft in te checken. ► Vergelijk hier goedkope vliegtickets van Amsterdam Schiphol naar Brunei

De meeste vluchten naar Brunei worden uitgevoerd door Royal Brunei Airlines (www.flyroyalbrunei.com). De nationale luchtvaartmaatschappij vliegt naar meer dan 20 bestemmingen in Azië, het Midden-Oosten, Europa en Australië.

Royal Brunei Airlines verzorgt dagelijks een rechtstreekse vlucht vanuit Londen (13 uur en 15 minuten). Malaysia Arlines, AirAsia en Royal Brunei Airlines vliegen meerdere keren per dag vanuit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Brunei.

Internationale luchthaven van Brunei

Alle internationale vluchten komen aan op Brunei International Airport (BWN), de enige internationale luchthaven bij de hoofdstad Bandar Seri Begawan. Het vliegveld ligt zo’n 8 kilometer net noorden van de hoofdstad, ongeveer 15 minuten rijden van het centrum.

Het vliegveld is geopend in 1974 en sindsdien veelvuldig gemoderniseerd. De luchthaven bestaat uit één internationale passagiersterminal en een aparte koninklijke terminal voor de sultan van Brunei. Op de planning staat de bouw van een nieuwe terminal in 2020 om het groeiende aantal passagiers te kunnen verwerken. Het beheer is in handen van het Department of Civil Aviation van Brunei: www.mtic.gov.bn

Voorzieningen op de luchthaven van Brunei

De luchthaven beschikt over banken, geldwisselkantoren en geldautomaten. Let er op dat er flinke toeslagen kunnen zijn voor geldopnames met een buitenlandse bankpas. Er zijn verschillende cafés, fastfoodtenten en restaurants, waar overigens geen alcohol te krijgen is (net als in de rest van Brunei). Buitenlandse toeristen mogen een klein beetje alcohol meenemen voor eigen gebruik (maximaal 5 liter), dat je moet aangeven bij de douane.

Voor winkelen kun je onder meer terecht in een taxfreeshop, souvenirwinkels, cosmeticawinkels en modeboetieks. Wifi is gratis beschikbaar voor passagiers. Hurktoiletten zijn de norm, hoewel ze wel schoon zijn. Voor het huren van een auto zijn er kantoren van Avis en Hertz (www.hertzbrunei.com). Als je op doorreis bent of lange tijd moet doorbrengen op de luchthaven, kun je voor een paar uur een kamer huren bij Nest Dayrooms.

Vervoer vanaf de luchthaven van Brunei

Voor het vervoer naar het centrum van Bandar Seri Begawan kun je de taxi of de bus nemen. Voor de aankomsthal is een taxistandplaats waar je 24 uur per dag een taxi kunt nemen. Er zijn niet heel veel taxi’s in Bandar Seri Begawan, dus het kan zijn dat je moet wachten. Een rit naar het centrum duurt 15 tot 20 minuten en kost ongeveer B$ 25. Spreek de prijs af voor het instappen, anders kan een taxichauffeur je veel meer laten betalen.

Vermijd stress en wachten bij aankomst in Brunei!
Boek hier alvast een privé taxi vanaf de luchthaven van Brunei

Je kunt ook een van de paarse stadsbussen nemen, die vertrekken vanaf het einde van de parkeerplaats. Bussen rijden tussen 06.00 uur in de ochtend en middernacht. De rit naar het centrum van Bandar Seri Begawan duurt ongeveer 30 minuten en kost circa B$ 2. Buslijnen zijn 23, 24, 34 en 38. De bussen vertrekken elk halfuur.

Reizen over land naar Brunei

Vanuit de Maleisische staten Sarawak en Sabah zijn er vier plekken waar je over land naar Brunei kunt reizen. Een van de drukste en populairste grensovergangen is de Sungai Tujoh Control Post, dichtbij de stad Miri in de deelstaat Sarawak. Je betreedt Brunei in het zuidwesten van het land. Er rijdt een bus van Miri naar Bandar Seri Begawan, die er ongeveer 3 uur over doet. De ritten worden verzorgd door busmaatschappij PHLS Express: www.phls38.com

Een andere populaire grensovergang is de Kuala Lurah Control Post, op minder dan een uur rijden van de Maleisische grensstad Limbang in het noorden van Sarawak.

Als je uit het oosten komt, kun je Brunei vanuit de Maleisische staat Sabah bereiken via twee grensovergangen in het Temburong-district: de Labu en Ujong Jalan controleposten. De Maleisische busmaatschappij Sipitang Express rijdt vanuit Kota Kinabalu naar Brunei. Website: www.sipitangexpress.com.my

Reizen met de boot naar Brunei

Je kunt met de boot naar Brunei reizen vanaf Labuan, een Maleisisch eiland voor de kust van de Maleisische staat Sabah. Dit eiland staat vooral bekend als een financieel centrum waar zakelijke diensten worden verricht voor de olie-industrie.

Er vaart dagelijks een veerboot naar de Serasa Ferry Terminal in Brunei. Auto’s mogen mee aan boord. De overtocht duurt ongeveer 2 uur. Kijk voor de dienstregeling en het boeken van tickets op de website van rederij Shuttle Hope: www.pkljaya.com

Voor het laatst bijgewerkt op 3 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegen naar Brunei, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Sophie_James; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam