Koningaap - China

Bezienswaardigheden en musea in Macau, China

Ruínas de São Paulo

De ruïne van de kerk van St. Paul (Ruínas de São Paulo), die werd gebouwd in 1602, is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van Macau. De barokke en rijk gedecoreerde granieten voorgevel en de grote stenen trappen zijn de enige overblijfselen van deze grote kathedraal uit de Portugese tijd. Door een tyfoon en een brand in 1835 is de rest verloren gegaan. In de zeventiende eeuw was het nog de grootste katholieke kerk in Oost-Azië. Ondanks de ruïne is de kerk van St. Paul bijna een verplichte fotostop. Via trappen kun je naar de oorspronkelijke entree lopen van de ‘acropolis’ van Macau. Achter de voorgevel vind je het Museum of Sacred Art and Crypt, waar je meer komt te weten over de archeologische opgravingen op het terrein en de restauratie van de kathedraal. De toegang tot het museum is gratis. Adres: Company of Jesus Square, Macau, China.

Guia Fort en Vuurtoren

Het fort van Guia (Fortaleza da Guia) is door de Portugezen gebouwd tussen 1622 en 1638 bovenop de Guia Hill, de hoogste heuvel van Macau. Het is een van de oudste nog bestaande westerse forten in China en functioneerde in het begin al prima als verdedingswerk. Dankzij het fort wisten de Portugezen in de zeventiende eeuw de Nederlanders tegen te houden, die een mislukte poging deden om Macau te veroveren. Tot 1976 had het Portugese leger het fort nog in gebruik, voordat het een toeristische attractie werd. Bij het fort bouwden de Portugezen ook een kapel (Capela de Nossa Senhora da Guia), waarin in 1998 nog kostbare fresco’s zijn ontdekt. Volgens een legende steeg de Maagd Maria in 1622 boven het gebedshuis uit en gebruikte ze haar gewaad om de inwoners van Macau te beschermen tegen een aanval van de Hollanders. In 1865 kwam er op de heuvel ook een 91 meter hoge vuurtoren bij, de oudste vuurtoren langs de Chinese kust. Bij helder weer is het licht van de vuurtoren te zien op een afstand van meer dan 30 kilometer. Je kunt met een kabelbaan (de kleinste ter wereld) naar de top van de Guia Hill, waar je tevens een adembenemend uitzicht hebt op Macau en de zee.

Macau Museum

Het Macau Museum is het grootste museum in deze enclave, en is gevestigd in het Monte Fort (Fortaleza do Monte) in het hart van de stad, waar de Portugezen voor het eerst voet aan wal hebben gezet. Over drie verdiepingen krijg je hier het verhaal te horen over de geschiedenis van Macau, van de eerste nederzetting tot het leven vandaag de dag. Het Macau Museum heeft een uitgebreide verzameling archeologische objecten, Chinese schilderijen en kalligrafie, westerse schilderijen, keramiek, religieuze kunstwerken, historische foto’s en dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Ook zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen. Het museum is maandag gesloten en elke 15e van de maand is de toegang gratis. Adres: No. 112 Praceta do Museu de Macau, Macau, China. Website: www.macaumuseum.gov.mo

Tempel van Kun Iam Tong

De Tempel van Kun Iam Tong is de grootste, beroemdste, meest indrukwekkende en een van de oudste tempels in Macau. De boeddhistische tempel werd gebouwd in 1627 ten tijde van de Ming-dynastie. De tempel is gewijd aan Kun Iam, de godin van troost en genade. In de grootste hal van de tempel staat een beeld van de godin, geflankeerd door 36 boeddha’s. Een van die boeddhabeelden zou zijn uitgebeeld als Marco Polo, de Venetiaanse ontdekkingsreiziger die in de tempel het boeddhisme zou hebben bestudeerd. In de tuin zie je een granieten tafel waar in 1844 het eerste verdrag tussen China en de Verenigde Staten werd ondertekend. De Tempel van Kun Iam Tong is na het betalen van entree te bezichtigen. Op zondag is de tempel gesloten. Adres: Avenida do Coronel Mesquita, next to the building No.2L, Macau, China.

Macau Tower

Een van de moderne iconen van de enclave is de Macau Tower, met zijn 338 meter een van de hoogste vrijstaande torens ter wereld. De toren is in 2001 gebouwd om te vieren dat Macau twee jaar eerder door de Portugezen werd ‘teruggegeven’ aan China. De beroemde Nieuw-Zeelandse architect Gordon Moller is verantwoordelijk voor het ontwerp. Op de 61e verdieping, op een hoogte van 223 meter, is een observatiedek voor een panoramisch 360 graden uitzicht over Macau, de rivierdelta en de zee. Op een heldere dag kun je liefst 55 kilometer ver kijken. Op een hoogte van 233 meter kun je overigens ook buiten rond de toren wandelen, waarbij met touwen wordt vastgemaakt om een vrije val te voorkomen. Adrenalinejunkies kunnen er zelfs bungeejumpen – de bungeejump van de Macau Tower is de één na hoogste ter wereld (na de skyjump van de Stratosphere Tower in Las Vegas). Voor meer ontspanning kun je hoog boven Macau dineren in het 360° Café. Adres: Largo da Torre de Macau, Macau, China. Website: www.macautower.com.mo

Voor het laatst bijgewerkt op 9 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Macau, China, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Adrian F.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam