Koningaap - China

Mausoleum van Mao Zedong, Peking, China

De beste bezienswaardigheden in Peking

Mausoleum van Mao in PekingMao Zedong is de sterkste leider die China heeft gekend en heeft in het westen een niet al te goede reputatie. Hij was verantwoordelijk voor mogelijk 40 tot 70 miljoen doden in vredestijd, meer dan elke andere leider in de twintigste eeuw dan ook. Onder vele Chinezen is Mao echter nog altijd zeer geliefd. Er staan dus elke dag lange rijen voor zijn mausoleum ten zuiden van het Tiananmen-plein in Peking. Het Sovjet-geïnspireerde mausoleum – dat ook bekendstaat als de Chairman Mao Memorial Hall – is meteen gebouwd na de dood van de communistische leider in 1976.

Het gebouw is verdeeld in drie zalen. In een van de zalen ligt het lichaam van Mao in een kristallen kist, omgeven door bloemen en boeketten. Er gaan geruchten dat niet het echte lijk van de Chinese leider in de kist ligt, maar een wassen beeld. Feit is dat China de hulp inriep van Vietnam voor het balsemen van het lichaam, omdat ze daar net de Vietnamese leider Ho Chi Minh hadden opgebaard. Mao zelf wilde eigenlijk ook niet tentoongesteld worden na zijn dood, zijn voorkeur ging uit naar een crematie.

Tijdens het bezoeken van het mausoleum kun je er in ieder geval niet te lang bij stilstaan, bewakers met witte handschoenen zullen bezoekers met dwingende blik naar de volgende zaal dirigeren. Daar wacht je een souvenirwinkel waar je Mao-kitsch kunt aanschaffen, zoals Mao-aanstekers of Mao-flessenopeners. Het mausoleum van Mao Zedong is elke ochtend te bezoeken. Neem je paspoort mee en fotograferen is niet toegestaan. Voor het achterlaten van je bagage en je fototoestel bij de ingang moet je betalen. Op Mao’s sterfdag 9 september, Mao’s geboortedag 26 december en tijdens het Qingming Festival is het extra druk. Adres: Tiananmen-plein, Dongcheng, Peking. Metrostations: Tiananmen East Station en Tiananmen West Station (metrolijn 1) en Qianmen Station (metrolijn 2). Geen website.

Erewacht bij Mausoleum van Mao in Peking

Voor het laatst bijgewerkt op 3 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Mausoleum van Mao Zedong in Peking, China, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto © Flickr.com/Thirsty in LA.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam