Wat te doen in Guangzhou, China: 10 tips!

Guangzhou wat te doenGuangzhou is de derde stad van China, een grote metropool aan de zuidkust die vroeger bekendstond als Kanton. Gelegen in de delta van de Parelrivier is Guangzhou al meer dan een tweeduizend jaar een belangrijke havenstad. Het was de plek waar China eeuwenlang handel dreef met de rest van de wereld, het beginpunt van de ‘Maritieme Zijderoute’. In de 19e eeuw streken hier de Britten en Fransen neer, die er prachtige koloniale gebouwen hebben achtergelaten.

Nog steeds voert commercie de boventoon en tiert de handel welig in Guangzhou, met zijn eindeloze rij wolkenkrabbers, beursgebouwen, markten en mega-winkelcentra. Dat kan natuurlijk ook niet anders, met Hongkong en Macau in de buurt. Dat betekent echter niet dat je Guangzhou alleen als overstappunt hoeft aan te doen. De stad heeft talrijke bezienswaardigheden, van stokoud tot ultramodern. Guangzhou is opmerkelijk groen, met bloemen, planten en bomen die het hele jaar door in bloei staan. De Chinezen hebben Guangzhou de bijnaam ‘Bloemenstad’ meegegeven, en dat is natuurlijk niet voor niets.

Guangzhou is een dynamische stad die een bezoek waard is, met haar opwindende geschiedenis, fascinerende cultuur en overheerlijke Kantonese gerechten. Zelfs in deze drukke miljoenenstad kun je de rust vinden, in smalle lommerrijke straatjes en op mistige groene heuvels. Wil je een paar dagen doorbrengen in het grootste handelscentrum van China? Hier vind je 10 tips wat te doen in Guangzhou!

Zoek je een slaapplek voor je trip naar Guangzhou?
Reserveer online een hotel of hostel in Guangzhou

Canton Tower

Wat je zeker moet doen in Guanzhou, is een bezoek brengen aan de Canton Tower. Met zijn 604 meter is dit de hoogste toren van China en het heeft ook het hoogste observatiedek ter wereld! Het uitkijkplatform bevindt zich op een ‘bescheiden’ hoogte van 428 meter, nog altijd anderhalve keer hoger dan de Eiffeltoren in Parijs. Je kunt hier genieten van een adembenemend uitzicht over Guangzhou en omgeving of je kunt een vorkje prikken in het hoogste ronddraaiende restaurant. Daarnaast heeft de Canton Tower enkele extreme uitdagingen die vooral adrenalinejunkies zullen aanspreken.

Canton Tower in Guangzhou

Zo kun je wandelen over een glazen vloer om de wereld diep beneden je te aanschouwen. Als je echt hard het bloed door je aderen wilt laten stromen en geen last hebt van hoogtevrees, kies je voor de Sky Drop. Vanaf een hoogte van 485 meter maak je een vrije val van 30 meter, waarmee dit te boek staat als de hoogste hartverscheurende attractie ter wereld. Iets aangenamer is de Bubble Tram, een trammetje dat rondjes maakt rond de toren (populair voor het doen van huwelijksaanzoeken). Verder kun er terecht voor verschillende restaurants, casino’s en een bioscoop. De Canton Tower is geopend in 2010 en inmiddels het symbool van het moderne Guangzhou. Adres: Yuejiang W Rd, Haizhu District, Guangzhou, China. Website: www.cantontower.com

Wandel over het eiland Shamian

Het eilandje Shamian is een klein stukje Europa in het hart van Guangzhou waar je de koloniale geschiedenis kunt opsnuiven. Al sinds de Song- en Qing-dynastieën diende het eiland als belangrijke haven voor buitenlandse handel. In 1859 werd het grondgebied verdeeld tussen de Fransen en Britten, die er een rijke buitenlandse enclave van maakten. Hier zie je nu nog altijd de sporen van terug. Je kunt er wandelen langs meer dan 150 koloniale gebouwen, herenhuizen en kerken in verschillende Europese stijlen, van barok en gotisch tot neoklassiek.

Shamian eiland in Guangzhou

Niet te missen is de prachtige gotische kathedraal die de Fransen in 1890 hebben gebouwd, de Onze Lieve Vrouw van Lourdes-kerk. Tussen de koloniale huizen staan bomen, tuinen, fonteinen en beeldhouwwerken, waardoor Shamian ook een heerlijke rustige plek is om even weg te zijn van de drukte en lawaai elders in Guangzhou. Er is slechts beperkt verkeer toegestaan, dus files en uitlaatgassen heb je hier niet. Er zijn verschillende cafés en restaurants, waaronder een Starbucks in koloniale stijl. Het eilandje is slechts 900 meter breed en met verschillende bruggen verbonden met de andere delen van de stad. De dichtstbijzijnde metrohalte is Huangsha Station.

Heilig Hart Kathedraal

Op loopafstand van het eilandje Shamian vind je de Heilig Hart Kathedraal, die ook wel bekendstaat als de ‘Notre-Dame’ van Zuidoost-Azië. Het is een van de weinige kerken ter wereld die volledig van graniet is gebouwd, inclusief alle muren en de twee torenspitsen. De inwoners van Guangzhou noemen het dan ook ‘Het Stenen Huis’. De katholieke kathedraal ging open in 1888 en werd gebouwd in opdracht van de keizer van Frankrijk.

Guangzhou kathedraal

Voor het ontwerp werden Franse architecten ingehuurd, maar de bouw zelf gedaan door Chinese ambachtslieden. Er vinden nog steeds gebedsdiensten plaats, in het Mandarijn, Kantonees en Engels. Buiten de kerkdiensten kun je het plechtige interieur bewonderen van kleurrijke glas-in-loodramen en houtsnijwerk. De kathedraal staat aan de noordelijke oever van de Parel-rivier in het hart van de oude stad. Adres: Yide Road, Yuexiu District, Guangzhou, China.

Yuexiu Park

Het Yuexiu Park is het grootste park van Guangzhou, dat vooral bekend is door het ‘standbeeld van de vijf rammen’. Er lopen niet veel schapen en geiten meer rond in de stad, maar er is een legende van vijf rammen die goede oogsten en rijkdom brachten in Guangzhou. Tegenwoordig is dit standbeeld een van de beroemdste bezienswaardigheden in Guangzhou en het belangrijkste symbool van de stad, meer er zijn in het park nog vele andere dingen te doen en te zien. Het is een mooi aangelegd gebied met heuveltjes, drie meren, bamboebossen, bloementuinen en paviljoens. Het is een relaxte plek om te wandelen en ‘s ochtends kun je locals er hun sportoefeningen zien doen.

Guangzhou Museum

In het midden van het Yuexiu Park staat de Zhenhai-toren, een pagode van vijf verdiepingen van rode bakstenen. Het is al in 1380 gebouwd als wachttoren, en was toen veruit het hoogste gebouw van Guangzhou. In de eeuwen daarna is de toren liefst vijf keer verwoest en telkens opnieuw opgebouwd, waarbij het hout heeft plaatsgemaakt voor bakstenen. Sinds 1929 zit hier het Guangzhou Museum, waar je meer te weten komt over de 2000 jaar oude geschiedenis van de stad. Je ziet er onder meer historische relikwieën, archeologische vondsten en oude foto’s en documenten. Ook staan er nog antieke kanonnen.

Dr. Sun Yat-sen Memorial Hall

Een van de belangrijkste figuren uit de recente Chinese geschiedenis is Sun Yat-sen (1866-1925). Hij wordt gezien als de ‘Vader des Vaderlands’ omdat hij de keizerlijke dynastieën omver wierp en grondlegger was van de Republiek China. Ter nagedachtenis aan de eerste president van China is van 1929 tot 1931 de Dr. Sun Yat-sen Memorial Hall gebouwd.

Guangzhou Sun Yat-Sen Memorial Hall

De herdenkingshal staat op de oude plek van het presidentieel paleis van Sun Yat-sen in Guangzhou, dat in 1922 door politieke tegenstanders werd verwoest. Het is nu een prachtig achthoekig gebouw dat eruitziet als een Chinees paleis, omringd door oude banyan-bomen. In de tentoonstellingszaal kom je alles te weten over het leven en de daden van de revolutionaire leider. Adres: No. 259, Dongfeng Middle Road, Yuexiu District, Guangzhou City , China.

Baiyun-bergen

De Baiyun-bergen liggen ten noordoosten van Guangzhou en zijn zeker de moeite waard als je wat actiefs wilt doen (of frisse lucht wilt opsnuiven). Het berglandschap staat ook bekend als de ‘Witte Wolk-berg’. Als de lucht opklaart na een regenbui en de zon weer gaat schijnen, zijn de toppen gehuld in witte wolken. De hoogste top – de Moxing Summit – ligt op 382 meter hoogte. Het kost zo’n 4 uur om naar de top te wandelen, dus trek comfortabele wandelschoenen aan. Bovenop heb je een schitterend uitzicht over de delta van de Parel-rivier.

Baiyun bergen in GUangzhou

De Baiyun-bergen liggen in een schilderachtig natuurgebied met valleien, meertjes, parken en bossen. Wandel ook even door de Mingchung-vallei, de grootste ‘natuurlijke’ vogelkooi van China. Hier leven ruim 5000 vogels van 150 verschillende soorten. Er is trouwens ook een kabelbaan, die vertrekt vanaf Yuntai Garden. Website: www.baiyunshan.com.cn

Maak een boottocht over Parelrivier

Wil je wat romantisch doen in Guangzhou? Wacht tot de zon ondergaat en maak een nachtelijke boottocht over de Parelrivier. Dit is de op twee na langste rivier van China, met een totale lengte van 2129 kilometer. De rivier loopt dwars door Guangzhou en ziet er overdag misschien niet zo bijzonder uit, maar ‘s avonds is dat een ander verhaal. Je ziet hoe het nachtleven aan beide oevers ontwaakt, met een gloed van lichtjes van de wolkenkrabbers die weerspiegelen in het water van de rivier. Bruggen zijn versierd met kleurrijke neonlichten en lijken een soort regenbogen. ► Boek hier een boottocht over de Parelrivier in Guangzhou

Boottocht over Parelrivier in Guangzhou

Zes Bodhibomen-tempel

Een van de oudste bouwwerken van Guangzhou is de Zes Bodhibomentempel, die ook wel de Liu Rongtempel wordt genoemd. De boeddhistische tempel in het centrum van de stad werd al gebouwd in het jaar 537 en is vernoemd naar zes banyanbomen die er omheen stonden. De grootste blikvanger is de kleurrijke pagode van negen verdiepingen, die in 1097 werd gebouwd. In de eerste hal wordt je verwelkomd door een breed lachende Boeddha.

De tempel is een toeristische trekpleister, maar heeft ook nog steeds een religieuze functie. Met Chinees Nieuwjaar staan mensen in de rij om wierook te branden en buitenlandse adoptieouders komen langs om hun Chinese kinderen er te laten zegenen. Adres: 87 Liurong Rd, Zhong Shan Liu Lu, Yuexiu District, Guangzhou, China.

Attractiepark Chimelong

Als je wat wilt doen met kinderen in Guangzhou, kun je ze meenemen naar Chimelong Tourist Resort. Dit is het grootste pretpark van China met tientallen achtbanen en andere spannende attracties. Daarnaast kun je op het enorme complex nog terecht voor een waterpark, een safaripark en een dierentuin. In het safaripark zie je meer panda’s dan waar dan ook, buiten het fokcentrum in Chengdu. Het Guangzhou Crocodile Park is gigantisch, met 100.000 krokodillen (70 procent van alle krokodillen in China). Mocht je hier willen slapen, dan zijn er ook nog eens drie hotels. Chimelong bevindt zich 25 kilometer ten zuiden van het centrum van Guangzhou. Website: www.chimelong.com

Wat te doen in Guangzhou: praktische tips

Overnachten in Guangzhou

Als je het kunt veroorloven, moet je een slaapplek proberen te regelen in het White Swan Hotel op het eilandje Shamian. Het 5-sterrenhotel is een van de beste plekken om te verblijven in Guangzhou, maar bevindt zich bovendien op loopafstand van de prachtige Europese koloniale architectuur op Shamian. Verwacht echter niet dat je zelf ook in koloniale sferen vertoeft. Het is een modern wit hotel van 28 verdiepingen, waar je wél volledig in de watten wordt gelegd.

White Swan Hotel in Guangzhou

Het White Swan Hotel beschikt onder andere over een buitenzwembad, een fitnesscentrum en een spa. Sinds de opening in 1983 hebben hier talrijke hoogwaardigheidsbekleders gelogeerd, onder wie de Britse koningin Elizabeth, de Amerikaanse president George Bush en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. ► Boek een overnachting in het White Swan Hotel vanaf € 150

Een populaire plek onder backpackers is Lazy Gaga Hostel, gelegen in de wijk Yue Xiu. Dit is het eerste hostel in het centrum van Guangzhou met goede reviews. Het is een levendige plek waar je kunt koken, drinken, films kunt kijken, op de Wii kunt spelen, biljarten, tafelvoetbal kunt spelen en op je gitaar kunt tokkelen. Er zijn zowel privékamers als slaapzalen. ► Boek een overnachting in Lazy Gaga Hostel vanaf € 9

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Guangzhou?
Reserveer hier een hotel of hostel in Guangzhou, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Guangzhou

Guangzhou is de bakermat van de Kantonese keuken, een van de Chinese keukens die de meeste bekendheid geniet. Door de vele Chinese emigranten kun je vrijwel in elk Chinees restaurant in de wereld wel Kantonese gerechten op de menukaart terugzien. De Kantonese keuken staat er vooral om bekend dat alles wordt gegeten wat leeft en vliegt, en het liefst zo vers mogelijk.

Men grapt weleens dat van alles dat vliegt, alleen vliegtuigen niet worden gegeten. En van alle poten alleen tafelpoten niet worden bereid. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook slangen of apenhersenen als een delicatesse worden beschouwd. De Kantonese keuken is minder pittig dan andere Chinese keukens.

Guangzhou eten

Er zijn dus duizenden Kantonese restaurants in Guangzhou, en bovendien kun je overal Kantonese gerechten als street food bestellen bij eetkraampjes. Als je wat anders wilt dan Chinees, moet je Restaurant Chez Max eens proberen. Dit is een bistro in Parijse stijl, met een Franse chef-kok aan het roer. Hier kun je terecht voor gerechten als bloedworst, tonijntartaar, foie gras en crêpes. Adres: 38 Hua Le Lu, Yuexiu District, Guangzhou, China.

Reizen naar Guangzhou

Guangzhou is de hoofdstad van de provincie Guangdong en ligt in het zuiden van China, ten noorden van Hongkong en Macau. De internationale luchthaven Guangzhou Baiyun International Airport (CAN) ligt ongeveer 28 kilometer ten noorden van het centrum van Guangzhou. Het is het derde drukste vliegveld van China, met alleen al binnenlandse verbindingen naar 80 andere Chinese steden.

Vanaf Amsterdam Schiphol kun je met China Southern Airlines rechtstreeks naar Guangzhou vliegen, een vlucht van 11 uur en 15 minuten. Je kunt ook met KLM naar Guangzhou vliegen met een overstap in de Chinese hoofdstad Peking. De reisduur is dan circa 16 uur. Vliegtickets met KLM zijn te koop vanaf € 420. ► Boek hier een vliegticket met KLM naar Guangzhou

Vermijd stress en wachtrijen bij aankomst op Guangzhou Airport
Boek hier je taxi transfer van de luchthaven naar je hotel in Guangzhou

Vanuit Hongkong kun je de hogesnelheidstrein nemen, die er ongeveer 50 minuten over doet. De trein vertrekt elk uur vanaf West Kowloon Station in Hongkong en komt aan op het treinstation Guangzhou South. Je kunt ook de langzame trein nemen van Hung Hom Station naar station Guangzhou East (2 uur). Voor tickets en de dienstregeling: www.highspeed.mtr.com.hk

Guangzhou is ook uitstekend bereikbaar per trein vanuit andere grote steden in China, zowel met hogesnelheidslijnen als intercity’s. Er zijn directe verbindingen met onder meer Peking, Shanghai, Shenzen, Chengdu en Xiamen. De hogesnelheidstrein vanuit Peking doet er 8 tot 10 uur over.

Voor meer informatie over wat te doen in Guangzhou kun je kijken op de officiële website van het Foreign Affairs Office: www.eguangzhou.gov.cn

Voor het laatst bijgewerkt op 19 maart 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Guangzhou (Kanton), China, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; depositphotos.com/sepavone/aaron90311; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam